Bron: Tanya Wadhwa peoplesdispatch 24 juli 2023 ~~~

Volgens een nieuw onderzoek, uitgevoerd door het Instituut voor Peruaanse Studies (IEP), is de afkeuring van de de-facto president Dina Boluarte gestegen van 71% in januari naar 81,6% in juli, terwijl de afkeuring van het door de rechtervleugel gedomineerde Congres is gestegen van 89% naar 90,4%.

Duizenden Peruanen gingen op 22 juli de straat op in Lima om het aftreden van de de-facto president Dina Boluarte en de sluiting van het door de rechtervleugel gedomineerde Congres te eisen. (Foto: Juan Zapata/Wayka)

Op zaterdag 22 juli gingen duizenden Peruanen opnieuw de straat op in de hoofdstad Lima om het aftreden te eisen van de de-facto president Dina Boluarte, de sluiting van het door de rechtervleugel gedomineerde Congres, nieuwe algemene verkiezingen, een constituerende vergadering om een nieuwe grondwet te schrijven en gerechtigheid voor de slachtoffers van de repressie door de staat tijdens de protesten tussen december 2022 en februari 2023.

Het protest van zaterdag maakt deel uit van hernieuwde nationale acties om de strijd tegen de regering Boluarte te intensiveren, die op 19 juli begon met de mobilisatie voor de “derde overname van Lima”. Tientallen delegaties van inheemse volken, boerengemeenschappen, sociale organisaties en vakbonden zijn naar de Peruaanse hoofdstad Lima gereisd om deel te nemen aan de protesten die overal in het land zullen doorgaan tot 28 juli, de Peruaanse Onafhankelijkheidsdag.

Op zaterdag marcheerden demonstranten vreedzaam van het Dos de Mayo-plein naar het San Martín-plein. Toen ze het San Martín plein bereikten, begonnen agenten van de Peruaanse Nationale Politie (PNP) hen te verdrijven. De politie gebruikte een willekeurige hoeveelheid traangas om de menigte uiteen te drijven. De agenten verwijderden mensen met geweld van het plein en duwden op agressieve wijze zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden weg. Ze probeerden zelfs de gasmaskers en veiligheidsbrillen van jonge demonstranten af te pakken en verhinderden dat de pers kon opnemen wat er gebeurde.

“De politie heeft ons aangevallen…Maar ze zullen ons niet tegenhouden. Alleen het volk kan een einde maken aan deze dictatuur,” zei de vrouw van de inheemse Aymara-gemeenschap die op het San Martín-plein door politieagenten van een paar trappen werd geduwd.

Via sociale media meldden mensenrechtenorganisaties dat tijdens de repressie een lid van de gezondheidsbrigades, groepen die duidelijk herkenbaar zijn met een rood kruis en die gewonde demonstranten verzorgen, gewond raakte. De organisaties meldden ook dat drie demonstranten werden gearresteerd na kleine schermutselingen met de politie.

De Nationale Coördinator voor de Mensenrechten van Peru (CNDDHH), waarvan de leden sociale protesten observeren en mensenrechtenschendingen documenteren, veroordeelde publiekelijk dat er undercover politieagenten werden aangetroffen die deelnamen aan arrestaties. De organisatie herinnerde eraan dat “volgens de IACHR en de VN, alle politieagenten moeten worden geïdentificeerd tijdens protesten,” benadrukkend dat “anonimiteit misbruik en straffeloosheid in de hand werkt”.

De CNDDHH veroordeelde ook dat drie van haar waarnemers tijdens recente protesten waren aangevallen door leden van de PNP en waren afgeschilderd als “terroristen”, terwijl ze hun werk deden om te begeleiden, schendingen van mensenrechten te registreren en aan de kaak te stellen. De organisatie wees alle daden van onderdrukking en haatzaaien af.

Volgens rapporten van lokale media en mensenrechtenorganisaties zijn er in de eerste drie maanden van de anti-coupprotesten naar schatting 70 mensen gedood door gewelddadige repressie van de staatsveiligheidstroepen. De IACHR veroordeelde de Peruaanse autoriteiten in haar rapport van mei voor het reageren op de demonstranten met “disproportioneel, willekeurig en dodelijk gebruik van geweld” en classificeerde de acties van de staatstroepen als “buitengerechtelijke executies” en “bloedbaden”.

Tijdens de recente protesten scandeerden de demonstranten populaire gezangen als “Dina asesina, el pueblo te repudia [Dina moordenaar, het volk verwerpt je],” of “Dina y el Congreso, la misma porquería [Dina en het Congres, dezelfde vuiligheid],” waarmee ze hun ongenoegen over haar regime en het parlement met een conservatieve meerderheid fel uitten.

De oproep voor de mars werd gegeven door de Nationale Eenheidscoördinator van de Strijd, een platform dat verschillende sociale organisaties uit het hele nationale grondgebied samenbrengt, een dag na de massale Derde Overname van Lima-mars. Volgens het platform zullen vreedzame marsen doorgaan in Lima en andere delen van het land tot 28 juli, de Peruaanse Onafhankelijkheidsdag.

Boluarte, die aan de macht kwam nadat de democratisch gekozen linkse president Pedro Castillo werd afgezet in een wetgevende staatsgreep en daaropvolgend werd gearresteerd in december 2022, is zeer impopulair sinds de dag dat ze aan de macht kwam. De bevolking heeft haar bekritiseerd omdat ze een politieke alliantie is aangegaan met de rechtse krachten van het land om te regeren.

Volgens een nieuwe enquête van het Instituut voor Peruaanse Studies (IEP) is de afkeuring van Boluarte gestegen van 71% in januari naar 81,6% in juli, terwijl die van het Congres is gestegen van 89% naar 90,4%. Met betrekking tot de eisen die tijdens de protesten werden gesteld, toonde de opiniepeiling aan dat 75% van de ondervraagden voor het aftreden van Boluarte was, 74% was voor de sluiting van het huidige Congres en 69% was voor de oprichting van een grondwetgevende vergadering om de huidige grondwet te veranderen, die in 1993 werd geschreven en opgelegd onder de extreem-rechtse dictatuur van Alberto Fujimori (juli 1990-november 2000). De peiling toonde ook aan dat 58% van de mensen zich identificeert met de aanhoudende protesten. Het onderzoek toonde ook aan dat 49% van de mensen gelooft dat Peru geen democratie is en dat 80% voorstander is van het houden van verkiezingen vóór 2026.

Enver León, secretaris-generaal van de linkse politieke partij Nuevo Peru, gaf commentaar op de uitkomsten van de opiniepeilingen en zei: “Het aftreden van DinaAsesina (Dina moordenaar) en het sluiten van het corrupte congres is een groeiende nationale oproep; de uiting van 19J (19 juli) waarin Lima zich met kracht aansloot bij [de mobilisaties] maakt de heersende klasse en hun handlangers van de media bang. Maar het is belangrijk om erop te wijzen dat de grondwetgevende vergadering een uitweg uit de crisis blijft.”