Bron: resumen 19 mei 2023 (EN)
hispantv 19 mei 2023 (SP)

Het Peruaanse Congres heeft de komst van Amerikaanse troepen goedgekeurd om te “trainen” met militairen en politie van het Zuid-Amerikaanse land. Met 70 stemmen voor, 33 tegen en vier onthoudingen heeft de plenaire vergadering van het parlement de maatregel goedgekeurd, die door de linkse oppositieleden werd verworpen.

De maatregel, die deze vrijdagochtend werd goedgekeurd, geeft toestemming voor de inzet van Amerikaanse militaire troepen in Peru, vanaf juni tot 31 december. Op dit moment is nog niet bekend hoeveel militairen er mogen komen.

Ondanks de afwijzing door de oppositie, verdedigt de Commissie van Nationale Defensie, Binnenlandse Orde, Alternatieve Ontwikkeling en Drugsbestrijding de beslissing en verzekert dat het Amerikaanse personeel “samenwerkings- en trainingsactiviteiten” zal uitvoeren met de strijdkrachten en de Nationale Politie.

De secretaris van de commissie, wetgever Alfredo Azurín, verzekert dat de komst van het Amerikaanse detachement “niet bedoeld is om een buitenlandse militaire basis in Peru te vestigen en de nationale soevereiniteit niet zal aantasten”, zoals het bureau voor wetgevingscommunicatie vrijdag meldde.

De stemming vond plaats een dag nadat de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor het recht van meningsuiting, vergadering en vreedzame vereniging, Clément Nyaletsossi Voule, het buitensporige gebruik van repressief geweld bevestigde tegen de demonstraties die afgelopen december waren begonnen ter verwerping van de interim-regering van Dina Boluarte, die door de bevolking met 79% werd afgekeurd. Het bureau riep de regering-Boluarte ook op om transparant te zijn in het onderzoek naar de dood van burgers.

De Hoge Vertegenwoordiger van de VN stelde voor dat de regering de slachtoffers van de recente protesten de hand zou reiken en hun lijden zou erkennen en ervoor zou zorgen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen tijdens de protesten daadwerkelijk ter verantwoording worden geroepen.

Twee weken later had de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR) een gedocumenteerd verslag gepresenteerd over de “ernstige schendingen door leger en politie” tijdens de protesten tegen het Congres en de interim-president.

Het eindrapport van de IACHR over de crisis in Peru concludeerde dat er verschillende mensenrechtenschendingen waren tijdens de protesten tegen Boluarte, waarbij 49 mensen omkwamen.

Voor de IACHR werd het “disproportionele, willekeurige en dodelijke” gebruik van geweld bevestigd door het hoge aantal doden, waarvan de meerderheid, bijna 50 volgens de organisatie, plaatsvond na botsingen met de openbare veiligheidstroepen.

Volgens de voorzitter van de IACHR, Margarette May Macaulay, zouden de doden in Ayacucho, een van de regio’s waar de bloedigste acties plaatsvonden, als buitengerechtelijke executie aangemerkt kunnen woren.

De sociale uitbarsting in Peru ontstond na de afzetting van de voormalige president Pedro Castillo, omdat hij had geprobeerd het [saboterende en coupplegende] Congres van de Republiek te ontbinden. Er kwamen ongeveer 80 mensen om het leven en er vielen en tientallen gewonden door toedoen van de politie en het leger.