Bron: kawsachunnews 6 januari 2023 ~~~

De protesten en stakingen tegen het coupregime van Peru zijn hun tweede opeenvolgende dag ingegaan. De autoriteiten melden dat de wegen op ten minste 37 verschillende plaatsen door demonstranten zijn geblokkeerd, tegenover 25 gisteravond. De Peruanen eisen de vrijlating van voormalig president Pedro Castillo, vervroegde verkiezingen en de sluiting van het Congres.

De stad Ica, vlakbij de kust, is de laatste plaats waar de mobilisaties plaatsvinden. Arbeiders daar hebben barricades opgeworpen om kilometer 262 van de Panamerikaanse snelweg af te sluiten. Omliggende gemeenschappen hebben kilometer 290 en kilometer 299 in de Álamo afgezet. 

In de hoofdstad Lima werd woensdagavond een mars gehouden op het Plaza San Martín, georganiseerd door de Algemene Confederatie van Peruaanse Werknemers (CGTP), samen met linkse politieke partijen. De mars werd door de politie met traangas uiteengedreven voordat ze het Congres konden bereiken.

Puno, een inheemse Aymara-regio nabij de grens met Bolivia, is een van de belangrijkste brandhaarden voor protesten met het grootste aantal barricades bij snelwegen. Ook in de stad Arequipa zijn talrijke botsingen geweest tussen demonstranten en de politie die repressieve tactieken toepast. De protesten hebben ook het Amazonegebied bereikt in steden als Pucallpa. 

Het land wordt opgeschrikt door massaprotesten sinds de staatsgreep tegen president Pedro Castillo door de politie, het leger en het rechtse meerderheidscongres. Het nieuwe regime, onder leiding van Dina Boluarte, heeft sinds de staatsgreep bijna 30 demonstranten gedood, meestal in de inheemse Andesgebieden van het land.