Bron: Telesur, 12 december 2022 ~~~

De voormalige Peruaanse president Pedro Castillo (2021-2022), die gevangen zit voor de vermeende misdaad van rebellie, zei maandag dat hij “vernederd, geïsoleerd, mishandeld en ontvoerd is”.

“Ik spreek tot u in het moeilijkste moment van mijn regering, vernederd, geïsoleerd, mishandeld en ontvoerd,” zei de voormalige president in een brief die op zijn Twitter-account werd geplaatst.

Castillo omschreef de huidige president Dina Boluarte als een “usurpator” (machtsgrijper) en zei dat hij zijn “hoge en onschendbare” functies als staatshoofd niet zal opgeven.

Hij was van mening dat het volk niet “in het vuile spel van de nieuwe verkiezingen” moet vallen en sprak van “genoeg wanpraktijken”.

“Grondwetgevende Vergadering nu! Onmiddellijke vrijheid,” besloot hij in de brief.

Donderdag bepaalde de Peruaanse justitie de voorlopige hechtenis van Castillo voor zeven dagen nadat de voormalige president was beschuldigd van rebellie.

Woensdag kondigde Castillo in een nationaal uitgezonden boodschap de ontbinding van het Congres en de instelling van een “regering van uitzondering” aan.

De maatregel, die door een groot deel van zijn kabinet werd verworpen, werd genomen vóór het begin van een zitting in het Congres om over zijn afzetting te stemmen.

De wetgevende macht hield de bijeenkomst echter toch en stemde met een overweldigende meerderheid voor het beëindigen van Castillo’s regering.

Na de stemming in het Congres trad vicepresident Boluarte aan als staatshoofd. 

Machinevertaling van de brief / 4 tweets:

Pedro Castillo Terrones

@PedroCastilloTe

12 december
Lieve geweldige en geduldige Peruaanse mensen: Ik, @PedroCastilloTe
dezelfde die u 16 maanden geleden tot grondwettelijk president van de Republiek verkoos. Ik spreek tot u in de moeilijkste periode van mijn regering… (1/4)

…vernederd, geisoleerd, mishandeld en ontvoerd, maar nog steeds gehuld in uw vertrouwen en strijd, in de grootsheid van het soevereine volk, maar ook doordrongen van de glorieuze geest van onze voorouders. (2/4)

Ik spreek hier om te herhalen dat ik onvoorwaardelijk trouw ben aan het volks- en grondwettelijk mandaat dat ik als president heb, en ik zal mijn hoge en onvervreembare functies niet opgeven of verwaarlozen. (3/4)

Wat onlangs is gezegd door een grijper van de macht is niets anders dan hetzelfde snot en slijm van de rechtse coupplegers.

Dus het volk móet niet in hun smerige spelletje van nieuwe verkiezingen trappen.

Genoeg misbruiken!
Constituerende Vergadering nu!
Onmiddellijke vrijheid! (4/4)

Topfoto: Leden van de politie vallen demonstranten aan, vandaag, in de buurt van het vliegveld in de stad Arequipa | Foto: EFE/ Jose Sotomayor