Bron: kawsachunnews 9 januari 2023 ~~~

De algemene staking tegen het coupregime van Peru is aan zijn zesde opeenvolgende dag bezig, met barricades en wegversperringen die in het hele land zijn opgeworpen. In het weekend vonden ook talloze illegale arrestaties van demonstranten en journalisten plaats.

Volgens de autoriteiten hebben demonstranten op 45 verschillende punten snelwegen geblokkeerd. De inheemse Aymara-regio Puno is het centrum van het verzet tegen het regime, met het grootste aantal barricades langs de snelwegen. De wegen die Puno verbinden met Arequipa, Cusco en het Amazonegebied behoren tot de wegen die momenteel geblokkeerd zijn.

In Lima werden vrijdag 224 mensen gearresteerd wegens deelname aan protesten die door arbeidersvakbonden waren georganiseerd. Desondanks heeft de vakbond van transportarbeiders aangekondigd dat zij zich zullen aansluiten bij de algemene staking “als dit de enige manier is om naar ons te luisteren”, aldus hun algemeen secretaris Ricardo Pareja.

De mogelijkheid van een dialoog lijkt onwaarschijnlijk nadat de Confederatie van Peruaanse Werknemers (CGTP), de grootste vakcentrale, heeft aangekondigd niet te zullen deelnemen aan de door het regime georganiseerde “Nationale Akkoordvergadering”. De vakbonden zeggen dat er geen sprake kan zijn van sociale vrede zolang het Peruaanse volk wordt afgeslacht, gemarteld en vermoord voor het uitoefenen van zijn recht op sociaal protest. 

Het regime van Dina Boluarte heeft sinds de staatsgreep tegen Pedro Castillo meer dan 30 demonstranten, voornamelijk inheemse, vermoord. Tot de eisen van de staking behoren het aftreden van Dina Boluarte, nieuwe verkiezingen, een constituerende vergadering en de vrijlating van Pedro Castillo.


Gerelateerd (berichten in dit archief):