Bron: Daniel Edgar SouthFront 22 december2022 ~~~

Peru: Protesten nemen toe en het dodental stijgt; VS is medeplichtig; Mexicaanse ambassadeur uitgewezen wegens ‘bemoeienis’; onbevestigde berichten beweren dat sommige militaire eenheden besluiten zich bij het volk aan te sluiten in plaats van corrupte politici en oligarchen te dienen

Daniel Edgar , voor SouthFront

Nu de laatste politieke crisis in Peru zijn tweede week ingaat, hebben de protesten zich over het hele land verspreid en blijft het dodental stijgen na een hardhandig optreden van de politie en het leger tegen de sociale mobilisatie en massaprotesten tegen de gevangenneming van de afgezette president Pedro Castillo en de eis van zijn onmiddellijke vrijlating. Uit nieuwe informatie blijkt dat de VS van tevoren op de hoogte waren van de couppoging en er groen licht voor gaven. Deze bewering wordt ook ondersteund door het feit dat de VS onmiddellijk hun onvoorwaardelijke steun hebben betuigd aan het pas geïnstalleerde coupregime en de inzet van het leger om de daaropvolgende politieke protesten de kop in te drukken. Ondertussen bieden de reacties van andere regeringen in Latijns-Amerika op de laatste ontwikkelingen in Peru belangrijke aanwijzingen voor de huidige status van geopolitieke afstemming en loyaliteit in de gehele regio. De laatste dagen zijn er berichten over een ingrijpende ontwikkeling die – indien waar – de plannen van de coupplegers om met geweld een nieuw regime te installeren zou kunnen doen ontsporen. Volgens de berichten hebben sommige militaire eenheden verklaard dat zij de bevelen van het nieuwe regime niet zullen opvolgen en dat zij hun volk zullen steunen en verdedigen in plaats van de gevestigde belangen te dienen en de grote bedrijven van de corrupte heersende elites te beschermen.      

Het Nationaal Congres, dat wordt gedomineerd door de rechtse politieke facties van de traditionele heersende elites van het land, had het afgelopen jaar bijna al zijn tijd en middelen gewijd aan het verdrijven van president Pedro Castillo. Castillo was een voormalig leraar en kreeg politieke bekendheid na een periode als leider van de lerarenvakbond tijdens een reeks landelijke stakingen waarbij hij betere werkomstandigheden en progressieve hervormingen in de onderwijssector eiste.

Hoewel Castillo steevast als links wordt omschreven, waren de resultaten en verwezenlijkingen tijdens zijn eerste ambtsjaar dubbelzinnig, vooral door de confronterende en obstructieve houding van een uiterst vijandig Congres, maar ook grotendeels door een gebrek aan strategische visie, doortastend optreden, samenwerking en alliantievorming met compatibele politieke facties, en consolidatie van en aansluiting bij zijn achterban (met name de gemarginaliseerde en verarmde sectoren van de samenleving, evenals andere traditioneel linkse sectoren en groepen).

Voorafgaand aan het presidentschap van Castillo kende Peru ook een lange periode van politieke instabiliteit, gekenmerkt door endemische corruptie en voortdurende politieke strubbelingen tussen de verschillende facties binnen de heersende elites, waardoor het land van 2016 tot 2022 vijf presidenten had en het Congres één keer summier werd ontbonden.

De nationale grondwet van Peru bevat twee niet bijzonder doordachte bepalingen die de president in staat stellen het congres te ontbinden en die het congres tevens in staat stellen de president te ontslaan, waarbij met name deze laatste bepaling in dubbelzinnige bewoordingen is geformuleerd en uitnodigt tot een dergelijke politieke crisis (respectievelijk de artikelen 113 en 134). Concreet kan de President het Congres ontbinden en onmiddellijk verkiezingen uitschrijven indien het Congres twee keer een motie van wantrouwen tegen de Raad van Ministers (het kabinet) niet bekrachtigt of aanneemt. Technisch gezien is dit gebeurd, zij het bij verschillende gelegenheden. Sinds het begin van de huidige zittingsperiode in juli 2021 heeft het Congres bijna niets anders gedaan dan de regering te blokkeren en af te keuren en “vacature”-resoluties in te dienen om de president af te zetten.

De onmiddellijke aanleiding voor de huidige crisis was een poging van president Castillo om het Congres te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, een late poging om een hangende “vacature”-resolutie van het Congres (de derde sinds zijn aantreden), waarin werd opgeroepen tot zijn ontslag wegens “moreel onvermogen”, te voorkomen. Zoals eerder opgemerkt heeft het Congres bijna al zijn tijd besteed aan het voorbereiden en bespreken van soortgelijke maatregelen, het lukraak blokkeren en bekritiseren van de besluiten en acties van de regering-Castillo, en het zoeken naar belastend bewijsmateriaal dat hun voortdurende beschuldigingen aan het adres van de president enige inhoud zou geven en zijn ontslag zou rechtvaardigen (bijgestaan door talrijke medewerkers binnen belangrijke staatsagentschappen – met name het bureau van de procureur-generaal – en de massamedia).

Bijgevolg kan de crisis misschien het best worden omschreven als een grove machtsstrijd waarbij elke partij een twijfelachtig gebruik heeft gemaakt van de grondwettelijke bevoegdheden die dubbelzinnig zijn en vatbaar voor misbruik. Hoewel Castillo tijdens zijn eerste jaar als president in het algemeen geen indruk wist te maken op veel van zijn aanhangers en als gevolg daarvan zijn goedkeuringspercentage aanzienlijk daalde, heerst er in brede kring een gevoel van minachting voor de politici die het Congres controleren (met een afkeuringspercentage van ongeveer 90%). Het is opmerkelijk dat ondanks alle tijd en middelen die zijn besteed aan het aan het licht brengen van bewijzen van illegaal gedrag tegen president Castillo (vermoedelijk met aanzienlijke hulp van medewerkers binnen het leger, de politie en de inlichtingendiensten), het Congres uiteindelijk alleen maar kon blijven volharden in de dubieuze beschuldiging van “moreel onvermogen”.

Toen Castillo uiteindelijk op 7 december besloot het congres te ontbinden en algemene verkiezingen uit te schrijven, gelastten de politieke facties die het congres controleerden, gesteund door de politie en de militaire leiding, onmiddellijk de “preventieve” detentie van president Pedro Castillo en benoemden zij de vice-president, Dina Boluarte, tot zijn opvolger. Boluarte had eerder ruzie gehad met Castillo en was niet langer actief lid van de regering, maar behield haar officiële status als vice-president.

Hoewel de wettigheid van het besluit om het Congres te ontbinden logischerwijs had moeten worden vastgesteld door de voltallige zitting van het Constitutionele Hof in openbare hoorzittingen na gedetailleerde juridische argumenten over de politieke en grondwettelijke context, werd het door het Congres uitgevaardigde bevel om president Castillo te arresteren vervolgens goedgekeurd door één enkele magistraat, die vermoedelijk is gekozen door dezelfde politieke groeperingen die de gevangenneming van Castillo hebben geregeld.

Massale protesten en sociale mobilisaties begonnen enkele dagen later, op 10 december. Terwijl de protesten zich over het hele land verspreidden, omvatten de belangrijkste eisen van de gemobiliseerde sociale sectoren de vrijlating van president Castillo en het ontslag van de de facto president, Dina Boluarte, alsmede de sluiting van het Congres, het vervroegen van de datum van nationale verkiezingen en het bijeenroepen van een grondwetgevende vergadering.

Demonstranten bezetten verschillende luchthavens (waar ze haastig en hardhandig door het leger werden uiteengedreven, met veel van de dodelijke slachtoffers van de afgelopen twee weken tot gevolg) en blokkeerden veel belangrijke verkeerswegen in het land, waaronder de Pan-Amerikaanse snelweg. Het zwaartepunt van de sociale mobilisatie en de massaprotesten lag vooral op regionaal niveau, waar de logistieke en organisatorische problemen doorgaans veel minder groot zijn.

In ten minste 13 van de 24 provincies van het land zijn confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen gemeld. Op maandag 19 december bedroeg het officiële dodental 26, terwijl vele honderden demonstranten ernstig gewond raakten.

In deze context zou de minst slechte optie voor regeringen en internationale actoren zijn dat zij geen ondubbelzinnige partij kiezen (waarbij zij erkennen dat door alle respectieve facties fouten zijn gemaakt die de crisis hebben veroorzaakt, en dat alle hoofdrolspelers een deel van de schuld voor de huidige situatie op zich moeten nemen) en dat zij oproepen tot de vrijlating van de gevangen president, dat alle partijen zich onthouden van opruiende of provocerende verklaringen en acties – met name eenzijdige pogingen om zich de macht toe te eigenen, hetzij vanuit het presidentschap, hetzij vanuit het Congres – en aandringen op de vorming van een voorlopige overgangsregering en een proces van alomvattende nationale sociale en politieke dialoog om de weg te bereiden voor nationale verkiezingen voor zowel het presidentschap als het Congres (de president van Colombia, Gustavo Petro, heeft iets dergelijks voorgesteld), waarbij wordt benadrukt dat elke factie die probeert met geweld een post-coup regime op te leggen, niet erkend zal worden door de internationale gemeenschap.

De acties en verklaringen van met name de Verenigde Staten hebben vrijwel zeker de coupplegers in het Congres en de “veiligheidsdiensten” (hoge functionarissen van leger, politie en inlichtingendiensten) aangemoedigd om elke vorm van compromis of overgangsregeling voor machtsdeling te weigeren, en hebben de vastberadenheid van de aanstichters achter de parlementaire/militaire/bedrijfsmatige machtsgreep versterkt om met geweld een post-coup regime op te leggen en nieuwe verkiezingen lang genoeg uit te stellen om hun heerschappij te consolideren en hun politieke tegenstanders en opstandige sociale bewegingen uit te schakelen of te vermorzelen. LINK

https://www.resumenlatinoamericano.org/2022/12/19/peru-ee-uu-apoya-a-la-usurpadora-boluart-e-y-le-piden-reformas-para-cuidar-la-estabilidad/De basismethodologie lijkt een exacte kopie te zijn van de parlementaire/militaire/politie-inlichtingendienst/bedrijfsleven “regime change”-operatie die wordt gebruikt om lastige of gewoonweg ongemakkelijke leiders in de regio te verdrijven bij tal van gelegenheden, te beginnen met Manuel Zelaya in Honduras in 2009 en herhaald met kleine aanpassingen aan het script in Paraguay en Brazilië. Er zijn ook veel parallellen met de couppoging tegen Hugo Chavez in 2002, met name de aanmoediging die de coupplegers kregen en de uitgebreide, vooraf geplande campagne om “diplomatieke” dekking en steun te verlenen aan het regime na de coup (een documentaire waarin de gebeurtenissen van toen in verband met de couppoging in Venezuela worden geëvalueerd, legt duidelijk belangrijke componenten van de rol van de VS bij de couppoging bloot).

In een gedetailleerde reconstructie van de relevante ontwikkelingen in Peru in de laatste dagen vóór en tijdens de staatsgreep wordt in een rapport van Ben Norton duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten vrijwel zeker voorkennis hadden van de staatsgreep en deze hebben goedgekeurd, waarbij zij in feite president Castillo als enige verantwoordelijk hielden voor de politieke crisis, de coupplegers binnen het nationale Congres en het leger aanmoedigden en politieke steun verleenden, en beweerden hun acties te rechtvaardigen en te legitimeren na de machtsgreep en de “preventieve” gevangenneming van de president. Volgens het rapport:

De Amerikaanse ambassadeur in Peru, een veteraan van de CIA genaamd Lisa Kenna (die voor haar huidige post negen jaar als officier van de Central Intelligence Agency diende), had een ontmoeting met de minister van Defensie van het land slechts één dag voordat de democratisch verkozen linkse president Pedro Castillo door een staatsgreep omver werd geworpen en zonder proces gevangen werd gezet….

Op 6 december 2022 had Kenna een ontmoeting met Gustavo Bobbio Rosas, een gepensioneerde brigadegeneraal van het Peruaanse leger die de dag ervoor officieel was benoemd tot minister van Defensie[….]

Ten tijde van deze bijeenkomst was het in Peru bekend dat het beruchte corrupte, door oligarchen gecontroleerde congres voorbereidingen trof voor een nieuwe stemming om de democratisch gekozen linkse president Pedro Castillo omver te werpen…

(In een video die werd vrijgegeven kort nadat Castillo zijn besluit om het congres te ontbinden had aangekondigd) vertelde Bobbio de Peruaanse strijdkrachten om president Castillo niet te steunen. Hij beweerde dat Castillo een “couppoging” aan het lanceren was en droeg het Peruaanse leger op om de tegencoup van het congres te steunen.

Terwijl Bobbio het leger opdroeg in opstand te komen tegen de president, viel de Amerikaanse regering onmiddellijk Castillo aan.

Voormalig CIA-agent en huidig ambassadeur Kenna tweette: “De Verenigde Staten verwerpen categorisch elke extra-constitutionele daad van president Castillo om te voorkomen dat het congres zijn mandaat vervult.”

( Enkele uren nadat Castillo gevangen was gezet, benoemde het congres zijn vice-president, Dina Boluarte, tot president. Boluarte kondigde onmiddellijk “een politiek bestand aan om een regering van nationale eenheid” te installeren – dat wil zeggen een pact met de rechtse facties die president Castillo hadden afgezet, een aanbod dat onmiddellijk werd gesteund door de bovengenoemde facties en de hoge militaire officieren die president Castillo hadden gearresteerd).

De dag na de staatsgreep, op 8 december, gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn stempel op het ongekozen regime van Boluarte.

“De Verenigde Staten verwelkomen president Boluarte en hopen met haar regering samen te werken om een meer democratische, welvarende en veilige regio tot stand te brengen”, verklaarde Brian A. Nichols, de Amerikaanse onderminister voor zaken op het westelijk halfrond. “Wij steunen haar oproep tot een regering van nationale eenheid en wij juichen de Peruanen toe nu zij zich verenigen in hun steun voor de democratie …”.

(Toen massale protesten uitbraken om Castillo’s herstel te eisen,) reageerde de Peruaanse politie met geweld en trad hard op, waarbij verschillende demonstranten werden gedood. Op 14 december kondigde het coupregime de nationale noodtoestand af voor 30 dagen…

Tegelijkertijd zei het coupregime ook dat het van plan is Castillo te veroordelen tot 18 maanden in een “preventieve gevangenis”.

Slechts één dag voordat het coupregime deze autoritaire aankondigingen deed, had de voormalige CIA-agent en huidige ambassadeur van de VS een ontmoeting met de ongekozen leider van Peru, Dina Boluarte, en herhaalde Washington’s onverdeelde steun…

Tijdens een persbriefing op 13 december werd het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd naar de protesten in Peru. In plaats van het ongebreidelde politiegeweld te veroordelen, gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de demonstranten zelf de schuld. Price verklaarde: “We zijn verontrust over verspreide berichten over gewelddadige demonstraties en over aanvallen op de pers en privé-eigendommen, waaronder bedrijven.”

Veel regeringen in Latijns-Amerika hebben het onlangs geïnstalleerde coupregime bekritiseerd, waaronder Mexico, Argentinië, Bolivia, Colombia, Honduras, Venezuela, Cuba en verschillende Caribische landen. Mexico, Argentinië, Bolivia en Colombia hebben een gezamenlijke verklaring opgesteld waarin zij hun steun betuigen aan Castillo en verklaarden dat hij het slachtoffer was van een antidemocratische intimidatie- en vervolgingscampagne vanaf de eerste dag van zijn presidentschap. Verschillende familieleden van Castillo hebben met succes asiel aangevraagd in de Mexicaanse ambassade, en de ambassadeur is vervolgens persona non grata verklaard en heeft 72 uur de tijd gekregen om het land te verlaten.

Anderen – de rechtse regeringen in de regio die stevig in de “baan” van de VS liggen – hebben echter niet geaarzeld om het coupregime onder leiding van Dina Boluarte te erkennen, waaronder de regeringen van Ecuador, Uruguay, Costa Rica en onlangs nog Chili, die alle de door de Verenigde Staten gevolgde lijn hebben overgenomen.

De afgelopen dagen lijkt zich een ingrijpende ontwikkeling te hebben voorgedaan die de plannen van de coupplegers om met geweld een nieuw regime te installeren zou kunnen doorkruisen. Er circuleert een verklaring van verschillende militaire eenheden dat zij geen bevelen van het nieuwe regime zullen opvolgen, en dat zij het volk zullen beschermen en verdedigen in plaats van de gevestigde belangen te dienen en de grote bedrijven van de corrupte heersende elites te beschermen.

Het is niet mogelijk geweest de juistheid van het rapport te verifiëren of te weerleggen. Het kan zijn dat het document is geschreven door iemand die beweert uit het leger te komen, in een poging om de leden van de strijdkrachten tot bezinning, moed en een gevoel van patriottisme en trouw aan het volk te brengen. Of, misschien is het geschreven en gepubliceerd door sommige leden van de strijdkrachten om “het water te testen”, in een poging gelijkgestemde collega’s aan te moedigen om te weigeren de orders op te volgen die hen opdragen ongewapende demonstranten met grof geweld te confronteren, en in sommige gevallen te doden (de militaire leiding heeft alle gedode demonstranten schaamteloos terroristen genoemd). Of het zou authentiek kunnen zijn. De tijd zal het leren.

De verklaring, die onder meer door Resumen Latinoamericano is gepubliceerd, gaat vergezeld van een korte video waarop te zien is hoe een groep zwaarbewapende soldaten zich in een plattelandsgebied onder de demonstranten mengt en hen helpt de weg te blokkeren. In de tekst staat:

De lagere officieren, technici, onderofficieren en troepen in het algemeen die in de vallei van de rivieren Apurímac, Ene en Mantaro (VRAEM) en de grensgebieden zijn gelegerd, zullen zich niet neerleggen bij welke handeling dan ook die in strijd is met het menselijk leven, wij verklaren ons in opstand tegen de usurpator Dina Arcelia Baluarte Zegarra. Ook zijn wij tegen dit uitbuitende, corrupte systeem dat door de politieke grondwet van Peru van 1993 is bekrachtigd.

Het glorieuze Peruaanse leger zal de noodtoestand NIET aanvaarden Wij beschouwen deze als een schending van de fundamentele rechten van de Peruaanse natie en verklaren de oorlog aan de generaals en kolonels die door hun hebzucht en persoonlijke ambities knielen voor politici, aanklagers en drugshandelaren. Wij roepen onze broeders van de Nationale Politie van Peru op hun wapens neer te leggen, anders zullen wij, voor het leven van onze landelijke families, overgaan tot militaire ontwapening.

Helaas is oorlog soms onvermijdelijk. Hoewel niemand graag zijn familie verlaat, hebben miljoenen van onze voorouders de wapens opgenomen om hun land te verdedigen. Het is dankzij deze moedige soldaten dat de bedreigingen waarmee ons land werd geconfronteerd, onze vrijheid niet hebben vernietigd. In deze context roept het Peruaanse volk, aan wie wij trouw zijn, ons op om hun fundamentele rechten te verdedigen, voornamelijk Onderwijs, gezondheid en werk voor het Peruaanse volk dat sinds de jaren ’90 door een sector die politici heet, ten koste van bloed en vuur is gekocht en verkocht om hun privileges te beschermen…

Als de onbevestigde berichten dat sommige militaire eenheden ervoor hebben gekozen om zich bij “het volk” aan te sluiten en alle bevelen te negeren die naar verluidt door het coupregime zijn gegeven, waar blijken te zijn, zou dit uiteraard enorme druk uitoefenen op de de facto regering en het Congres om een compromisoplossing voor de crisis te zoeken. Zo niet, dan is een volksopstand of zelfs een burgeroorlog, gezien het roerige verleden van Peru, niet uitgesloten.

Ondanks de vastberadenheid van de door en door corrupte extreem-rechtse facties in het Congres om samen met hun handlangers en de VS met grof geweld een staatsgreep op te leggen, zal veel afhangen van de overeenkomstige vastberadenheid en veerkracht van de gemobiliseerde sociale sectoren en bewegingen. Als zij de inspanningen van leger en politie kunnen weerstaan om de massaprotesten de kop in te drukken en alle politieke tegenstanders en sociale bewegingen te elimineren, en druk kunnen blijven uitoefenen op de de facto regering en het Congres, kunnen zij hen misschien dwingen om in de onmiddellijke toekomst verkiezingen uit te schrijven, of na een in onderling overleg overeengekomen neutrale overgangsperiode waarin Castillo wellicht gedeeltelijk of volledig in ere zou worden hersteld (met een soort overgangsregering die de macht deelt). In dit opzicht kan de situatie in grote lijnen worden vergeleken met de nationale staking die Ecuador eerder dit jaar op zijn grondvesten deed schudden en die uiteindelijk uitmondde in een uitputtingsslag, organisatorische vaardigheden, vastberadenheid en doorzettingsvermogen.

Maar zelfs als de politieke oppositie en de gemobiliseerde sociale sectoren en bewegingen een compromis en vervroegde verkiezingen kunnen afdwingen, op wie zullen zij dan stemmen? Bovendien, als de situatie in Peru vergelijkbaar is met die in Colombia, zijn de provinciale en gemeentelijke overheden en instellingen meestal niet beter, en in veel gevallen zelfs slechter, in termen van corruptie, vriendjespolitiek, gebrek aan capaciteit, enz. Tegelijkertijd bieden deze bestuursniveaus waarschijnlijk meer haalbare doelstellingen voor meer onmiddellijke hervormingen.

Tot nu toe zijn er weinig aanwijzingen dat de gemobiliseerde sociale sectoren in Peru tastbare steun, voorzieningen of advies krijgen van hun tegenhangers in Ecuador, Colombia of Bolivia, die allen beschikken over ruime ervaring en formidabele capaciteiten en vastberadenheid op het gebied van het organiseren van massale sociale mobilisaties die in staat zijn weerstand te bieden tegen brutale onderdrukkingsmaatregelen, of deze nu worden ingezet door reguliere “openbare veiligheidstroepen”, zwaar bewapende oproerpolitie, particuliere milities gevormd, of gesponsord door landheren en grondstoffenbedrijven, of opstandige, paramilitaire of andere illegale gewapende groepen.

Bron: Maria Müller 
RT.DE 19 dec. 2022 ~~~

Wat zit er achter de staatsgreep in Peru? Onmiddellijk na het aantreden van president Castillo begonnen manoeuvres om hem af te zetten. Een belangrijk motief hiervoor zijn wellicht grondstoffencontracten waarover anders opnieuw onderhandeld had moeten worden.

Een analyse door Maria Müller

In Peru zijn binnen vier dagen 30 mensen omgekomen als gevolg van schietpartijen van politie en leger op demonstranten, en meer dan 1.000 gewonden zijn in ziekenhuizen behandeld. De noodtoestand die door interim-president Dina Bouluarte voor het hele land is uitgeroepen, maakt alle burgerrechten ongedaan en laat een ongekend bloedbad op straat toe. Het leger wordt ook ingezet. Een protestmars naar Lima en een oproep tot een algemene staking vonden afgelopen vrijdag plaats ondanks de avondklok. Het lijkt erop dat deze keer de tegenstellingen in de Peruaanse samenleving genadeloos botsen.

De meedogenloze exploitatie van minerale bronnen.

De woede en verontwaardiging over de manier waarop “hun” president Pedro Castillo wordt behandeld is slechts ten dele de aanleiding voor de protesten van boeren en inheemse volkeren die vanuit het binnenland oprukken naar de steden. In werkelijkheid staat er veel meer op het spel.

Het economische model van meedogenloze exploitatie van minerale hulpbronnen heeft de sociale kloof tussen stad en platteland enorm vergroot. De macht van de olie-, gas- en mijnbouwbedrijven domde nationale staking die Ecuador eerder dit jaar op zijn grondvesten deed schuddenineert het politieke systeem. De media, die voor 80 procent gemonopoliseerd zijn, beschermen de politiek en voeren zo nodig juridische campagnes met valse beschuldigingen tegen kritische persoonlijkheden. (Zie ex-burgemeester van Lima, Ricardo Belmont).

Ongeveer 51,7 procent van de olieproductie is in handen van buitenlandse bedrijven. GLENCORE, een mijnbouwbedrijf dat berucht is om zijn wereldwijde corruptiepraktijken, heeft de helft van de Peruaanse mijnbouwsector in handen. 

Ernstige milieuschade en gewelddadige protesten.

Sinds meerdere jaren zijn er regelrechte gevechten ontstaan tussen de winningsbedrijven en de bevolking, met name in de door de oliewinning getroffen gebieden, die ernstig te lijden heeft onder de aantasting van het milieu. Vooral in het Peruaanse Amazonegebied, waar duizenden putten met lekkende olie onopgelost blijven, onder meer door het bedrijf Pluspetrol Norte.

Elders zijn grote stukken land onteigend voor mijnbouw en zijn de vroegere eigenaars niet gecompenseerd. De Compañía Minera Southern Perú Cooper Corporation is betrokken bij ernstige conflicten met de gemeenschappen van Tumilaca, Pocata, Coscore en Tala in Moquegua. Ze eisen een schadevergoeding van vijf miljard dollar en een winstdeling van vijf procent. Het bedrijf zou zich illegaal hun grondgebied hebben toegeëigend en er mineralen winnen. In juli 2022 waren er 208 sociale conflicten in Peru.

Het levensonderhoud van de plattelandsbevolking staat op het spel – en daarmee de voedselzekerheid van Lima, de hoofdstad van acht miljoen mensen. President Pedro Castillo vertegenwoordigde de wanhopige zoektocht naar een ander model – en misschien wel de laatste hoop – van dit deel van de bevolking.

Continuïteit of verandering?

Het jaar 2023 is cruciaal voor Peru. Hier ligt de werkelijke achtergrond van de onophoudelijke destabilisatie van de regering van Pedro Castillo sinds zijn aantreden. Volgend jaar moeten verschillende – zeer specifieke – contracten met winningsbedrijven worden verlengd, omdat hun termijn van 30 jaar afloopt. In het Congres was het duidelijk dat president Castillo de eisen van zijn kiezers zou opnemen en verdedigen in de nieuwe voorwaarden voor bedrijven en investeringen. Ze moesten hem afzetten om het model voort te zetten.

Contractverlengingen voor een gewetenloze praktijk

Voormalig Peruaans parlementslid (2020-2021) en journaliste Cecilia García beschrijft de context in haar Tik-Tok video.

“Het jaar 2023 is cruciaal voor ons land en de machtsgroepen. Er zijn in totaal 37 contractverlengingen voor de komende jaren tot 2028. Ze waren ongeveer 30 jaar geldig. De meeste daarvan betreffen olie- en gasbedrijven, waarvan de bronnen in het noordwesten van het land ook nieuwe investeringen nodig hebben. Bovendien wordt een bijzonder waardevol type lithium gegund.”

Peru staat op de tweede plaats in de wereld wat betreft koper- en zinkwinning, en er zijn ook goudafzettingen (Het goud van de Inca’s …) Cecilia García gaat verder:

“Daarom hebben ze in het Congres van de Republiek stilzwijgend en strategisch wet 804, document 21, die door de partij Acción Popular wordt gepromoot, voorbereid. Deze wet voorziet in de automatische verlenging van wettelijke contracten voor de exploitatie van koolwaterstoffen. Het betekent ook dat de huurcontracten gepaard gaan met ongelooflijke belastingvoordelen die niemand anders in Peru krijgt. Maar dat is niet gelukt. Sommige parlementsleden verzetten zich tegen het idee om Peru’s contractenrecht en middelen opnieuw weg te geven.”

De Commissie voor Energie en Mijnen heeft een wetsontwerp goedgekeurd tot wijziging van de wet inzake koolwaterstoffen (wet 26221). Bijgevolg zou Peru voor zijn eigen oliebehoeften wereldmarktprijzen moeten betalen. In advies 804/2021-CR wordt ook voorgesteld de exploitatiecontracten te verlengen van 30 tot 40 jaar. Hoewel deze wijziging van toepassing is op nieuwe contracten, bevat het document een bepaling die deze mogelijkheid ook opent voor de huidige exploitanten. Zelfs het staatsenergieagentschap Petroperú verklaarde kritisch:

“In werkelijkheid stelt het Congres voor om particuliere aannemers van koolwaterstoffen een bijna onbeperkt regime toe te kennen over de duur van de gehele reserves. Dit is nooit eerder voorgekomen in Peru of in enige andere buitenlandse democratische wetgeving.”

Het speciale contractrecht van Fujimori’s dictatuur.

Wat betekent dit bijzondere verbintenissenrecht? In 1992 vaardigde Alberto Fujimori (dictator, 1990-2000) wetgevende decreten 662 en 757 uit voor een “stabiliteitsregeling voor bedrijven”. Artikel 62 van de grondwet van 1993 bepaalt dat de contractpartijen de geldigheidsduur van de overeenkomst kunnen overschrijden, waarbij de voorgaande bepalingen van toepassing blijven. Bovendien kan de staat garanties afgeven en stabiliteit beloven. Fujimori maakte contracten voor 30 jaar die niemand kan veranderen, zelfs het parlement niet. Peru is het enige land in Latijns-Amerika en Europa dat dergelijke “wettelijke contracten” kent. Natuurlijk bestaan er in andere landen wettelijke verdragen, maar die kunnen door de soevereine parlementen worden gewijzigd, zoals in geval van niet-nakoming of als de omstandigheden sterk veranderen, zoals hier in Peru.

In Peru was de situatie in 1991 heel anders dan in 2001 of 2022. In die decennia bereikten de ondernemingen, naast vele voordelen, vooral “fiscale stabiliteit”.

Hoewel de mineralen nu honderd keer duurder zijn, betalen ze niet meer dan in 1991. Ze hebben winsten gemaakt waarvan ze niet eens durfden te dromen. Er zijn in totaal 676 dergelijke contracten in Peru.

Wettelijke contracten zonder gerechtigheid en betaling

Voormalig parlementslid Cecilia García vervolgt:

“En volgend jaar lopen zes contracten van de olievelden in Carala af. Dit alles is voor hen veel meer waard dan honderd mensenlevens. Dit zijn miljarden sommen die voor de komende 30 tot 40 jaar moeten worden veiliggesteld. In alle landen van de wereld wordt er onderhandeld wanneer een contract afloopt of verlengd moet worden. Peru is het enige land ter wereld waar niets kan worden onderhandeld… van de kant van de staat. Maar de bedrijven kunnen de contracten in hun voordeel veranderen. Zij exporteren de grootste hoeveelheid mineralen en betalen de minste belastingen – nog afgezien van de terugbetaling van 100 procent rente voor grote concerns. Sommige bedrijven hebben dit voordeel. En als we naar internationale arbitrage gaan, verliezen we. Dit zijn de redenen waarom zij zich tegen de regering (van Castillo) verzetten. Dat is de echte reden om de noodtoestand uit te roepen en demonstranten te doden,” eindigt Cecilia García haar bericht.

Presidentsafzetting heeft formele gebreken en is illegaal

President Castillo moest weg omdat hij de uitverkoop van het land in de weg stond. Er waren twee manieren om dit te doen: de politieke motie van wantrouwen of de “tijdelijke schorsing”, een in democratieën onbekende procedure die met slechts 67 stemmen kan worden bereikt. De motie van wantrouwen is gekozen.

De schorsing van het parlement door Castillo en de motie van wantrouwen van de parlementsleden worden nu geanalyseerd als een staatsgreep en een tegencoup. Beide processen zijn in strijd met de parlementaire regels en vanuit juridisch oogpunt onwettig. De sluiting van het parlement kan alleen plaatsvinden na een succesvolle derde motie van wantrouwen, die Castillo wilde voorkomen. Maar er zijn 52 handtekeningen van parlementsleden nodig om een motie van wantrouwen voor te leggen aan het parlement – maar die zijn nooit ingediend.

Voor een succesvolle stemming over het wantrouwen zijn de handtekeningen nodig van ten minste 105 van de 130 parlementsleden. Er waren echter slechts 101 stemmen voor. Dit betekent dat de afzetting door de motie van wantrouwen illegaal was – en bijgevolg zijn alle juridische aanklachten tegen de president ongeldig. Dit wordt ook onderstreept door de officiële erkenning van zijn voortgezet presidentschap door Argentinië, Colombia, Mexico en Bolivia.

Sinds het einde van de dictatuur van Fujimori genieten het Peruaanse Congres en zijn afgevaardigden weinig vertrouwen bij de bevolking. De meeste afgevaardigden worden beschouwd als corrupt en toegeeflijk aan de machtsblokken.

Daniel Edgar is een onafhankelijke wetenschapper/onderzoeker uit Australië, die sinds 2010 in Colombia woont. Hij schreef meerdere boeken en artikelen die via o.a. academia.edu worden verspreid.