Door Edgar Göll 
america21 17 april 2024 ~~~~

Washington/Havana. Zoals elk jaar voorziet de federale begroting van de VS in financiering voor subversie tegen buurland Cuba.

Het meest recente voorbeeld hiervan is het zogenaamde “Accelerate Fund for Independent Media and Content Creators“, dat werd gepresenteerd door de Amerikaanse ambassade in Havana. Volgens haar eigen informatie gaat het om ongeveer 68.800 dollar uit de Amerikaanse begroting.

“De Public Affairs Section van de Amerikaanse ambassade in Havana heeft het genoegen de open aanvraagperiode aan te kondigen voor het Accelerate Fund for Independent Media and Content Creators. Het Accelerate Fund is bedoeld om kansen te bieden aan onafhankelijke Cubaanse mediaprofessionals en onafhankelijke Cubaanse journalisten,” kondigde de ambassade aan op haar website.

De te financieren projecten zullen zich richten op de productie van content over “uitdagende onderwerpen” in Cuba. Ze zullen zich ook richten op “de ontwikkeling van mobiele applicaties of andere technologieën om democratische waarden te bevorderen” en op “het verbinden en versterken van netwerken van onafhankelijke inhoudsproducenten in Cuba en het financieren van onderzoeken om de situatie van onafhankelijke media te beoordelen” op het eiland.

Door het financieren van “onafhankelijke media ter bevordering van de democratie in Cuba” wordt een reeds lopende campagne tegen Cuba uitgebreid en versterkt, met als doel om consumenten van Amerikaanse mediacontent aan te moedigen om luidruchtig vraagtekens te zetten bij het vermogen van de Cubaanse regering om de problemen van het land op te lossen.

Dit is een methode die bekend is van de uitvoering van de “kleurenrevoluties”. Volgens de website “Cuba por Siempre” worden de problemen voornamelijk veroorzaakt door de Amerikaanse blokkade zelf.

“Vrouwen, Afro-Cubanen, LGBTQI+ en andere traditioneel verwaarloosde bevolkingsgroepen” worden genoemd als de doelgroepen. Programma’s “met een sociale impact in lokale gemeenschappen die ten goede komen aan gemarginaliseerde bevolkingsgroepen” moeten worden ondersteund.

Alle programma’s moeten “een Amerikaans cultureel element bevatten of een connectie met Amerikaanse experts, organisaties of instellingen op een bepaald gebied die het begrip van het Amerikaanse beleid en perspectieven bevorderen”, aldus de instructies van het State Department. De gefinancierde projecten moeten daarom “de communicatie, betrokkenheid en dialoog met de privésector en het maatschappelijk middenveld bevorderen”.

In een nota over projectfinanciering staat dat “subsidies niet mogen worden gebruikt om politieke activiteiten te financieren”, omdat ambassades geen politieke activiteiten mogen ontplooien.

Maar tegelijkertijd staat in paragraaf 1.1 het doel om “de doelstellingen van het buitenlands beleid van de VS in Cuba te bevorderen”.

Prensa Latina merkt op dat de nieuwe ijver van de Amerikaanse ambassade niet op zichzelf staat: de “anti-Cubaanse maffia in het Amerikaanse Congres” is erin geslaagd om meer dan 50 miljoen dollar voor subversieve activiteiten in de begroting te krijgen, waarvan 25 miljoen voor de Cubaanse Omroep, die verantwoordelijk is voor Radio en TV Martí, en 25 miljoen voor “programma’s ter bevordering van de democratie”.

Ondertussen meldde het platform “Razones de Cuba” dat recentelijk aan het licht gekomen informatie bewijst dat de Amerikaanse geheime diensten samen met contrarevolutionairen in Cuba de zogenaamde Operatie 11.7.24 aan het plannen waren. Een van hun doelen is om een “sociale explosie” uit te lokken rond 11 juli en een herhaling van de soms gewelddadige protesten van 2021. Volgens het rapport willen ze de straten van Cuba tijdens de zomer “opwarmen” en de moeilijke economische situatie van het land verergeren, onder andere door het nationale elektriciteitsnet te saboteren.

De Amerikaanse ambassade in Havana geeft informatie over het fonds voor “onafhankelijke media en content creators” | cu.usembassy.gov


Gerelateerd (berichten in dit archief:)