Bron: kawsachunnews 20 juli 2021 ~~~

De linkse kandidaat Pedro Castillo is formeel uitgeroepen tot de verkozen president van Peru door het Nationale Verkiezingshof (JNE), na een maand van vertragingen als gevolg van ongegronde beweringen van “fraude” door de extreem-rechtse kandidaat Keiko Fujimori.

Uren voor de officiële bekendmaking verklaarde het JNE dat het de verzoeken van Fujimori om de resultaten van de stemming van 6 juni nietig te verklaren, had verworpen. Fujimori beloofde de resultaten te accepteren, maar bleef erbij dat het uitroepen van Castillo als winnaar “onwettig” is.

“Vandaag kondig ik aan dat ik mijn belofte aan alle Peruanen, aan Mario Vargas Llosa, aan de internationale gemeenschap, zal nakomen en de resultaten zal erkennen omdat de wet en de grondwet die ik heb gezworen te verdedigen dit eisen…de verdediging van de democratie eindigt niet met de onwettige afkondiging van Pedro Castillo, deze verdediging is net begonnen”, zei de verslagen kandidaat.

Het tellen van de stemmen is al weken geleden afgerond, maar de autoriteiten hebben de bekendmaking uitgesteld vanwege juridische obstakels die door Fujimori zijn opgeworpen. Drie landen erkenden Castillo’s overwinning zodra de stemmen waren geteld; Argentinië, Bolivia en Nicaragua. Castillo bedankte alle drie tijdens een overwinningsbijeenkomst.