Bron: Telesur 1 februari 2023 ~~~

In de zaak werd gesteld dat het recht op verdediging was geschonden doordat het rechtsgeding wegens beschuldiging niet had plaatsgevonden.

De Peruaanse rechterlijke macht heeft woensdag de prejudiciële vraag van de verdediging van de voormalige president Pedro Castillo ongegrond verklaard, die tot doel had het onderzoeksproces tegen hem wegens vermeende rebellie nietig te verklaren.

Het Hooggerechtshof van Voorbereidend Onderzoek erkende het verzoek niet, dat stelde dat zijn recht op verdediging was geschonden omdat het proces wegens beschuldiging tijdens de vacature niet was gevoerd.

Op 17 januari zei de voormalige president tijdens een openbare hoorzitting onder leiding van rechter Juan Carlos Checkley Soria dat “mijn recht op verdediging en bewijs door dit Congres van de Republiek is geschonden”.

In die zin vroeg Castillo zich af “waarom moet ik het land ontvluchten, waarom moet ik het land verlaten, waar is het bewijs dat ik wil vertrekken? Ik heb niet gedood, ik heb niet gestolen en ik heb niemand verkracht”.

“Als ik verantwoording moet afleggen, zal ik dat in alle eerlijkheid altijd doen hier in mijn land. Ik heb nooit het minste idee gehad om dit land te verlaten, omdat ik het belangrijkste en heiligste mandaat dat dit volk mij heeft gegeven, heb uitgevoerd,” voegde hij eraan toe.

De advocaat van de voormalige president, Eduardo Pachas, benadrukte zijnerzijds dat de bepalingen van het Congres niet in overeenstemming zijn met de afzettingsprocedure, die is vastgelegd in de artikelen 99 en 100 van de politieke grondwet van Peru.

Op 7 december verwijderde het Congres Castillo uit zijn functie nadat hij had geprobeerd het wetgevende orgaan te ontbinden. De voormalige president zit momenteel vast in de gevangenis van Barbadillo.

Topfoto: De voormalige president zei op 17 januari dat “mijn recht op verdediging en bewijs werd geschonden”. | Foto: EFE