Bron: José Luis Granados Ceja 
venezuelanalysis 19 maart 2024 ~~~

Met een naderende deadline staat Machado onder druk om een alternatief aan te nemen, maar tot nu toe heeft hij het idee om een vervanger te benoemen afgewezen.

Mexico Stad, Mexico, 19 maart 2024 (venezuelanalysis.com) – De extreemrechtse politica María Corina Machado heeft opnieuw bevestigd dat ze van plan is de oppositie te vertegenwoordigen bij de presidentsverkiezingen, ondanks een officiële diskwalificatie en een naderende deadline voor het registreren van kandidaturen.

In een video die zondag op sociale media werd gedeeld, zei Machado dat de partijen die haar kandidatuur steunen het “electorale pad” niet zouden verlaten om president Nicolas Maduro van de macht te verdrijven.

Volgens de officiële verkiezingskalender van de Nationale Kiesraad (CNE) van Venezuela worden de verkiezingen gehouden op 28 juli en hebben de partijen tot 25 maart de tijd om kandidaten te registreren.

Het Venezolaanse Hooggerechtshof bekrachtigde Machado’s verbod van 15 jaar om een openbaar ambt te bekleden in januari en dit werd later bevestigd door de verkiezingsautoriteit van het land, wat betekent dat haar naam niet op het stembiljet zal verschijnen.

Als gevolg van de naderende registratiedeadline staat Machado onder druk om een alternatief voor te stellen, maar tot nu toe heeft ze het idee om een vervanger te benoemen afgewezen.

Machado, die in oktober een controversiële voorverkiezing won, houdt vol dat haar verbod een schending is van de Overeenkomst van Barbados, een document dat ondertekend is door de regering en het zelfbenoemde “Eenheidsplatform” waarin de voorwaarden voor de komende presidentsverkiezingen zijn vastgelegd. Ze heeft ook herhaaldelijk geklaagd dat het door de CNE opgestelde tijdschema ook in strijd is met de akkoorden, ondanks het feit dat een brede groep politieke partijen kalendervoorstellen heeft ingediend.

In haar boodschap benadrukte Machado opnieuw dat alleen zij de legitimiteit had om het “Unitary Platform” te vertegenwoordigen in de verkiezing, een mening die gedeeld wordt door haar medestanders in Washington. Volgens AP heeft de regering Biden Machado niet gevraagd om afstand te doen.

De hardline voormalige wetgever sprak onlangs via video met de Amerikaanse afgevaardigde Debbie Wasserman Schultz, een oude havik op het gebied van buitenlands beleid, die samen met afgevaardigde Maria Elvira Salazar een wetsvoorstel heeft ingediend om verdere sancties op te leggen aan Venezolaanse functionarissen.

De Venezolaanse regering heeft consequent volgehouden dat het Barbados Akkoord de oppositie geen carte blanche gaf om iedereen als kandidaat aan te wijzen, omdat het bepaalt dat presidentskandidaten zich kandidaat mogen stellen op voorwaarde dat ze de wet niet overtreden en de Venezolaanse grondwet niet schenden.

Nadat de dialoogdelegaties een procedure hadden ingesteld om diskwalificaties te herzien, weigerde Machado in eerste instantie om haar verbod aan te vechten, om vervolgens op het laatste moment van koers te veranderen en haar beroep in te dienen, dat vervolgens werd afgewezen.

Sommige prominente oppositieleiders, waaronder Gerardo Blyde, die de onderhandelingen namens de oppositie leidt, houden hoop dat haar diskwalificatie zal worden teruggedraaid.

Blyde heeft uitgesloten dat hij zich kandidaat stelt als vervanger van Machado.

Henrique Capriles, die het twee keer opnam tegen Maduro in de verkiezingen, heeft Machado opgeroepen om af te treden gezien de steeds kleinere kans dat haar verbod zal worden opgeheven. Politieke analisten hebben ook melding gemaakt van toenemende achterkamertjesgesprekken waarbij Machado wordt gelobbyd om een kandidaat bij volmacht te benoemen.

De extreemrechtse politica heeft echter vastgehouden aan haar kandidatuur en beloofde in haar video “de juiste beslissingen te nemen” in haar pogingen om Maduro van de macht te verdrijven. Machado zei dat de “internationale gemeenschap” achter haar interpretatie van het Barbados-akkoord staat en beweerde dat de komende stemming niet erkend zou worden als ze niet aan de stembusgang zou deelnemen. Ze heeft herhaaldelijk verklaard dat “er geen verkiezingen zullen zijn zonder mij”.

Na de ondertekening van het akkoord in oktober keurden de VS licenties goed die een beperkte versoepeling van de sancties inhielden. Washington heeft gedreigd de sancties weer op te heffen als ze niet mag deelnemen aan de verkiezingen. Na de uitspraak van het Venezolaanse Hooggerechtshof hebben de VS een vrijstelling van sancties ingetrokken die transacties met het Venezolaanse staatsbedrijf Minerven toestond.

De Venezolaanse regering lijkt zich geen zorgen te maken over de dreigementen van Washington om Machado’s deelname aan de verkiezingen af te dwingen.

“De overeenkomst met Barbados maakt deel uit van het chantage- en afpersingsbeleid tegen Venezuela.

De waarheid is dat we bereid zijn om te leven zonder licenties van de Verenigde Staten en om door te gaan met het verslaan van de criminele blokkade,” zei de Venezolaanse vice-president Delcy Rodríguez vorige week op een politiek forum in Bolivia.

Op een volgepakt politiek congres in de hoofdstad nomineerde de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) Maduro formeel als haar kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 28 juli. In zijn wekelijkse uitzending waarschuwde Maduro dat elementen van de oppositie hun toevlucht zouden kunnen nemen tot “terroristische” acties, waaronder sabotage van openbare diensten, om het land te destabiliseren in de aanloop naar de stemming en riep hij de staatsveiligheidsagenten op om alert te blijven.

Topfoto: Oppositieleider María Corina Machado spreekt aanhangers toe in Puerto la Cruz, Venezuela (@mariacorinaya / Facebook)