Bron: Redactie amerika21 16 april 2024 ~~~

“Cuba roept op tot vrede in het Midden-Oosten” kopte het communiqué van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Havana. De Cubaanse regering heeft een communiqué uitgegeven naar aanleiding van de aanval van Iran op Israël. Cuba heeft gewaarschuwd voor de gevaren “die voortkomen uit de straffeloosheid waarmee Israël, met de medeplichtigheid en steun van de Amerikaanse regering, heeft opgetreden tegen landen in het Midden-Oosten.” De aanval op het consulaat van Iran in Damascus, die een schending is van het internationaal recht en de Conventie van Wenen van 1961, brengt de internationale vrede en veiligheid in gevaar en leidt tot een mogelijke regionalisering van het conflict met onvoorspelbare gevolgen voor de wereldvrede.

“Het onvermogen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om besluitvaardig te reageren op de eerdere bomaanslag op het consulaat was de drijfveer voor de Iraanse reactie van gisteravond”, aldus de Cubaanse regering.

De Cubaanse regering roept “nogmaals op tot deëscalatie van het geweld in het Midden-Oosten, wat noodzakelijkerwijs een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza vereist om een einde te maken aan de genocide die vandaag wordt gepleegd tegen het Palestijnse volk”. Cuba zal altijd aan de kant staan van vrede, gerechtigheid en respect voor het internationaal recht.

Er zal geen vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten zijn totdat er een alomvattende, rechtvaardige en duurzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict is bereikt, “inclusief de oprichting van een soevereine en onafhankelijke Palestijnse staat binnen de grenzen van vóór 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad en toestemming voor vluchtelingen om naar hun land terug te keren”.

Daarnaast moet de toelating van de staat Palestina als volwaardig lid van de Verenigde Naties zonder verder uitstel worden gewaarborgd, zo concludeerde de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van zondag.

Topfoto: “Cuba roept op tot vrede in het Midden-Oosten” is de titel van het communiqué van het Ministerie van Buitenlandse Zaken | Bron: cubaminrex


Gerelateerd (ACN – Noticias de Cuba – geblokkeerd in Europa)

Díaz-Canel herdenkt Palestijnse slachtoffers aan het einde van de Ramadan

HAVANA, Cuba, 10 apr (ACN) In een bericht op X ter gelegenheid van het einde van de heilige maand Ramadan, herinnerde de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel aan de slachtoffers van de Israëlische aanvallen in Gaza, waar Palestijnse families beroofd zijn van hun onvervreemde rechten op voedsel en de uitoefening van hun geloof.

Op hetzelfde sociale netwerk bood de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez Parrilla zijn hartelijke gelukwensen aan aan de moslims in Cuba en de rest van de wereld ter gelegenheid van de feestdag Eid al-Fitr, die het einde van de Ramadan markeert, en hij wenste hen, en in het bijzonder het Palestijnse volk, dat het doelwit is van de Israëlische genocide, vrede en voorspoed toe.

Ramadan, de islamitische feestdag die ook bekend staat als het vasten verbrekende feest en die tot drie dagen kan duren, brengt een einde aan de heilige maand die begint met het zien van de maansikkel op de 29e dag van de vorige maand, afhankelijk van de regio.

Tijdens de Ramadan, die dit jaar begon op 10 maart en eindigde op 10 april, streven moslims naar spirituele groei en het ontwikkelen van een sterkere relatie met het geloof.


Cuba verwerpt Amerikaanse retoriek over Gaza

Havana, 8 april (ACN) Cuba’s permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties Ernesto Soberon verwierp de Amerikaanse retoriek over de crisis in Gaza en eiste een vergaande, eerlijke en duurzame oplossing voor het conflict.

In een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN beschuldigde de Cubaanse ambassadeur Washington ervan dat het zijn bondgenoot in het Midden-Oosten (Israël) beschermt, terwijl het doet alsof het zich zorgen maakt over het ongekende aantal burgerdoden, de humanitaire ramp, de honger en de ernstige sanitaire situatie in Gaza als gevolg van de Israëlische invasie.

Genocide zal heersen zolang de VS de invasiemacht blijft steunen en beschermen door het te voorzien van wapens, militaire hulp en het gebruik van haar veto in de VN-Veiligheidsraad, zei de Cubaanse diplomaat.

Soberon herinnerde eraan dat de VS het enige land was dat de VN-resolutie waarin een tijdelijk staakt-het-vuren in Gaza tijdens de Ramadan werd geëist, niet steunde. Hij bekrachtigde Cuba’s steun voor een door de VN georganiseerde vredesconferentie die bijdraagt aan het behoud van de rechten van het Palestijnse volk, en het volwaardige lidmaatschap van de VN voor Palestina.


gerelateerd (berichten in subarchieven ‘middenoosten’ en ‘Palestina’):