Bron: Telesur 27 april 2023 ~~~~

De regering-Boluarte beperkt ook de uitoefening van de grondwettelijke rechten inzake bewegingsvrijheid, vergadering, persoonlijke vrijheid en veiligheid.

De Peruaanse president Dina Boluarte heeft donderdag de noodtoestand afgekondigd voor 60 dagen in de grensgebieden met Ecuador, Colombia, Brazilië en Chili.

Deze maatregel heeft tot doel de migratiecontroles in de provincies Zarumilla (Tumbes), Sullana, Ayabaca en Huancabamba (Piura); San Ignacio (Cajamarca), Condorcanqui (Amazonas); Maynas, Loreto, Datem del Marañón (Loreto); Tahuamanu (Madre de Dios); en Tacna en Tarata (Tacna) op te voeren.

Het decreet bepaalt niet alleen dat de nationale politie en de strijdkrachten de interne orde zullen handhaven, maar beperkt ook de uitoefening van de grondwettelijke rechten inzake bewegingsvrijheid, vergadering en persoonlijke vrijheid en -veiligheid.

De regering-Boluarte verzekert dat de bewakingsacties zullen worden uitgevoerd in het kader van de internationale mensenrechtenwetgeving en rekening houdend met de bepalingen van de grondbeginselen inzake grensbeveiliging die zijn overeengekomen tussen de Peruaanse strijdkrachten en de buurlanden.

Migración – Estado de emergencia in Perú

Los ciudadanos extranjeros indocumentados fueron expulsados de Chile y se encuentran en la frontera a la espera de ingresar al Perú con el objetivo de retornar a sus países. /e pic.twitter.com/s5sChVlV6x – DW Español (@dw_espanol) 27 april 2023

De tweet luidt: “Migratie: noodtoestand in Peru. Buitenlandse burgers zonder papieren die uit Chili zijn verbannen staan aan de grens te wachten om Peru binnen te komen met als doel terug te keren naar hun land.”

Op woensdag keurde de Peruaanse ministerraad ook verordeningen goed zodat buitenlandse immigranten gemakkelijker kunnen worden geregistreerd.

Deze maatregel geldt alleen voor buitenlanders die regelmatig zijn binnengekomen maar later om verschillende redenen illegaal zijn geworden. Dit type migrant krijgt een niet-verlengbare pardonregeling van zes maanden.

De Peruaanse president gaf niet alleen migranten de schuld van de toegenomen criminaliteit, maar noemde de migratiestromen ook “een probleem van onveiligheid”.

Topfoto: Politie verhindert de doorgang van Latijns-Amerikaanse migranten aan de grens tussen Peru en Chili, 26 april 2023. | Foto: Twitter/ @_DemocraciaPeru


Opmerking v. Redaktie: Wie een beetje bekend is met de strategieën van bezetters, zal weten dat de reden verzonnen en misschien ook wel zelf georganiseerd is. Peru heeft meer dan 15 amerikaanse militaire bases. De VS zal proberen hert land als uitvalsbasis voor agressie tegen de omringende landen te gebruiken, zoals Israel temidden van Arabische staten. Het sluiten van grenzen naar aanleiding van een ‘incident’ is honderden malen geoefend in bezet Palestina, en wordt nu in Peru in praktijk gebracht. Na consolidatie ervan zal de volgende agressieve stap genomen worden. Het is voor heel zuid-Amerika enorm belangrijk dat de staatsgreep teruggedraaid, en de gekozen President Pedro Castilla vrijgelaten wordt, om het sociale en vredelievende regeringsbeleid voort te zetten. Slecht 6 procent steunt het huidige coupregime.