Bron: Últimas Noticias 25 juni 2021  
orinocotribune 26 juni 2021 ~~~

De controversiële figuur van Vladimiro Montesinos, de beruchte adviseur van de voormalige president van Peru Alberto Fujimori (1990-2000), verantwoordelijk voor de oprichting van een gigantisch netwerk van corruptie dat de Peruaanse staat in de jaren ’90 monopoliseerde, is opnieuw opgedoken bij Keiko Fujimori’s poging om haar nederlaag in de onlangs gehouden presidentsverkiezingen ongedaan te maken. Dit werd gemeld door EFE.

Enkele uitgelekte opnamen met de stem van Montesinos zijn aan het licht gekomen, waarop hij de omkoping zou hebben gecoördineerd van drie van de vier magistraten van de Nationale Verkiezingsjury (JNE), de hoogste verkiezingsautoriteit van Peru.

De opnamen werden gepresenteerd door voormalig congreslid Fernando Olivera, dezelfde persoon die in 2000 de beroemde Vladivideos aan het licht bracht: een reeks door Montesinos gemaakte films die werden opgenomen op het hoofdkwartier van de inlichtingendienst (SIN) en waarin de incidenten werden geregistreerd waarbij Montesinos een reeks politici, magistraten en journalisten omkocht.

In Olivera’s opnamen van een reeks telefoongesprekken probeert Montesinos kennelijk, vanuit een gevangenis waar hij een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit, de meerderheid van de plenaire vergadering van rechters van de JNE, het hoogste verkiezingsorgaan van Peru, die de door Keiko Fujimori ingediende verkiezingsberoepen zal beoordelen, geldelijk om te kopen.

Het doel van Montesinos was de GND om te kopen om alle door Keiko Fujimori ingediende beroepen te aanvaarden en ongeveer 200.000 stemmen in plattelandsgebieden, in de Andes en in arme gebieden, waar haar rivaal, de gekozen president Pedro Castillo, overweldigende steun kreeg, nietig te verklaren. Montesinos probeerde dit plan zo uit te voeren dat, hoewel vele van Fujimori’s verzoeken na de uiterste termijn werden ingediend, zij toch werden ingewilligd.

Om de omkoperij te coördineren gebruikte Montesinos naar verluidt een vaste telefoon van de maximaal beveiligde gevangenis van de marinebasis van Callao, waar hij zijn straf uitzit, en deze beschuldiging is tot dusver niet door de Peruviaanse marine ontkend.

De link naar JNE

Naar verluidt zijn de opnamen gemaakt door de gepensioneerde militair Pedro Rejas Tataje, die dicht bij de familie Fujimori staat, en aan wie Montesinos de opdracht heeft gegeven contact op te nemen met Guillermo Sendón om de JNE-magistraten te kunnen bereiken.

Op een andere opname, die met een verborgen camera is gemaakt, is te zien hoe Sendón bevestigt dat magistraat Arce hem 3 miljoen dollar heeft gevraagd voor elk van de magistraten die geacht worden te stemmen voor de aanvaarding van alle beroepen van Keiko Fujimori.

Sendón erkende de waarheidsgetrouwheid van de gesprekken in een video die donderdagavond op zijn sociale media-accounts werd geplaatst, maar beweerde dat hij slechts “met de stroom meeging” om uit te zoeken of er werkelijk sprake was geweest van verkiezingsfraude.

Afgelopen vrijdag heeft de voltallige vergadering van de JNE op verzoek van magistraat Arce geprobeerd de Fuerza Popular, een partij van Fujimorista, een verlengde bijzondere termijn te geven om alle beroepen tot nietigverklaring van de stemmen in te dienen.

Binnen enkele uren, toen dit besluit in de media was verschenen zonder dat het al was afgekondigd, trok het verkiezingsorgaan het echter in met het argument dat het geen rekening had gehouden met een uitspraak van het Constitutionele Hof die het wijzigen van de data in het verkiezingsproces verbiedt.

In afwachting van proclamatie

Op 23 juni nam Arce ontslag uit de plenaire vergadering van de JNE nadat verschillende beroepen van Fujimori in tweede en laatste instantie waren verworpen, hetgeen een precedent schepte voor andere beroepen die door de rechtse kandidate werden ingediend en waarin zij, zonder betrouwbare bewijzen te hebben geleverd, beweert dat er “systematische fraude” bij de verkiezingen plaatsvond.

Fujimori begon te klagen over fraude de dag na de verkiezingen van 6 juni, toen haar derde opeenvolgende nederlaag in een presidentsverkiezing zich begon af te tekenen.

De herziening van Fujimori’s eisen door de JNE verhindert nog steeds een officiële proclamatie van Castillo als president. Castillo versloeg de rechtse Fujimori met meer dan 44.000 stemmen.

De beschuldigingen van fraude zijn uitgesloten door de verkiezingswaarnemingsmissies die toezicht hielden op het proces, waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Inter-Amerikaanse Unie van Electorale Organisaties (UNIORE), alsook door Peruviaanse organisaties, zoals de Civil Transparency Association en het Bureau van de Ombudsman.

Bovendien hebben de Europese Unie, de Verenigde Staten en Canada de resultaten van de Peruviaanse verkiezingen bekrachtigd en het verkiezingsproces als eerlijk, vrij en transparant beschreven.

Topfoto: Keiko Fujimori zou nieuwe aanklachten kunnen krijgen voor de Peruaanse rechtbanken. Dossier foto