Bron: Telesur 7 december 2021 ~~~

Het Peruaanse Congres heeft het voorstel verworpen om een onderzoeksproces te openen om president Pedro Castillo af te zetten.

Het voorstel om president Pedro Castillo als “permanent moreel onbekwaam” te verklaren ging niet door met 76 stemmen tegen, tegen 46 voor en 4 onthoudingen.

Dit was het vijfde presidentiële afzettingsverzoek (impeachment) dat in de afgelopen vier jaar in het Peruaanse parlement werd ingediend, waardoor in de voorgaande gevallen de voormalige presidenten Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018) en Martin Vizcarra (2018-2020) hun respectieve termijnen niet konden afmaken.

De petitie om Castillo te impeachen had slechts zes van de 52 stemmen die nodig zijn om de presidentiële impeachmentprocedure te openen, zoals een dag eerder al was voorzien door de voorzitter van het Congres, María del Carmen Alva.

De vermeende druk die op de bevelhebbers van de strijdkrachten zou zijn uitgeoefend door de voormalige secretaris van het regeringspaleis en de voormalige minister van Defensie om promoties te verlenen aan militairen die dicht bij het staatshoofd staan, waren de redenen die tot Castillo’s verzoek hebben geleid.

We kunnen niet werkeloos toezien. Van de verschillende linkerzijde van Peru moeten we naar buiten om de regering van onze president Pedro Castillo te verdedigen met Peru Libre aan het hoofd. Genoeg verdeeldheid. In eenheid zullen we winnen.

De 43 congresleden die samen de drie rechtse partijen vormen die het ontslag van Castillo eisen, stemden voor de motie, waaronder de pro-Fujimori Fuerza Popular, de extreem-rechtse Renovación Popular en de neoliberale Avanza País.

Leden van deze drie krachten zijn dezelfde die de beschuldigingen van verkiezingsfraude zonder bewijs steunden, die Keiko Fujimori lanceerde nadat zij de presidentsverkiezingen tegen Castillo had verloren.

De marxistische partij Perú Libre, waarmee Castillo de verkiezingen won, evenals de linkse coalitie Junto por el Perú (JP) en de centristen Acción Popular, Somos Perú en de liberale Partido Morado stemden tegen.

Topfoto: Peruviaans Congres verwerpt motie tegen Castillo | Foto: EFE