Bron: telesur 27 juni 2021 ~~~

In een brief hebben ex-officieren van de Strijdkrachten de ongegronde beschuldigingen van de rechtse kandidaat Keiko Fujimori van verkiezingsfraude tijdens de tweede ronde van de verkiezingen van 6 juni ondersteund

Op zondag startte de procureur-generaal van Peru een onderzoek tegen meer dan 60 voormalige hoge officieren van de strijdkrachten wegens vermeende rebellie, opruiing en samenzwering, omdat zij opriepen tot een staatsgreep om de inauguratie van de linkse president-elect Pero Castillo te voorkomen.

Aanklagers hebben 30 dagen de tijd om een zaak te formuleren tegen ten minste 23 gepensioneerde generaals van het leger, 22 gepensioneerde vice-admiraals van de marine en 18 gepensioneerde luitenant-generaals van de luchtmacht.

Onder de beklaagden bevinden zich voormalig dictator Francisco Morales (1975-1980), ex-premier Walter Martos, en congresleden Jorge Montoya en Jose Cuento.

De procureur-generaal heeft de officier van justitie van het ministerie van Defensie verzocht het proces te bespoedigen door zo spoedig mogelijk de verklaringen van de beklaagden te verzamelen.

Tweet: “Het San Martin-plein in Lima staat vol met mensen die de overwinning van Pedro Castillo steunen tegen de poging van Keiko Fujimori om de resultaten te negeren.”

In een brief hebben ex-officieren van de strijdkrachten de ongegronde beschuldigingen van fraude van de rechtse kandidaat Keiko Fujimori onderschreven en aangedrongen op een staatsgreep als oplossing voor de verkiezingscrisis in het land.

Fujimori en de ondertekenaars van de brief negeerden de rapporten van de nationale verkiezingsautoriteiten en de internationale waarnemers, die geen melding maakten van verkiezingsfraude of onregelmatigheden van betekenis bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 6 juni.

Na het bekend worden van de brief veroordeelde de interim-president van Peru, Francisco Sagasti, de brief als een aanval op de democratie, terwijl hij de neutraliteit van de strijdkrachten bekrachtigde.

Topfoto: Een militair waakt over de avondklok in Lima, Peru, maart. 18, 2020. | Foto: EFE