Bron: telesur 17 augustus 2021 ~~~

Volgens presidentiële media werd het ontslag van Béjar aanvaard door het staatshoofd, Pedro Castillo.

De Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken, Héctor Béjar, heeft deze dinsdag zijn onherroepelijke ontslag ingediend na een intense lastercampagne waarbij verklaringen die hij jaren geleden heeft afgelegd tegenover lokale media werden gemanipuleerd.

Volgens een persbericht van het Secretariaat voor Strategische Communicatie en Pers van het Presidentiële Bureau heeft het Staatshoofd Pedro Castillo de ontslagbrief van Béjar (die het slechts 18 dagen volhield als kanselier) aanvaard. Naar schatting zal de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken in de komende dagen bekend worden.

Het ontslag van Béjar is ontstaan nadat een mediakanaal enkele verklaringen heeft onthuld die hij heeft afgelegd toen hij nog geen minister van Buitenlandse Zaken was, waarin hij de deelname van de CIA en de Peruaanse inlichtingendienst aan de kaak stelde om links te verdelen en de vermeende betrokkenheid van de marine bij terrorisme in Peru.

“Ik ben overtuigd, ik kan het niet bewijzen, van twee dingen: één, dat Sendero Luminoso voor een groot deel het werk is geweest van de CIA en de inlichtingendiensten; en twee, een groot deel van de operaties om links te verdelen hebben iets te maken met de vijandelijke inlichtingendiensten (…) het terrorisme in Peru werd geïnitieerd door de marine, dat kan historisch worden aangetoond”, onthulde een lokale media van Béjar’s vermeende verklaringen.

Na de publicatie van de uitspraken en de oproep van oppositiesectoren in het Congres om een motie van afkeuring aan te vragen, legde het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen maandag een verklaring af, waarin stond dat dit te wijten is aan een campagne van manipulatie en diskrediet tegen Héctor Béjar.

“Hetzelfde dat is gemanipuleerd, bewerkt, geknipt en uit zijn verband gerukt om hem in diskrediet te brengen en de afkeuring van de Minister van Buitenlandse Zaken te verkrijgen (…) Deze systematische campagne van het bewerken van oude verklaringen en het uit zijn verband rukken ervan heeft tot doel de publieke opinie in verwarring te brengen en de Bondskanselier voor te stellen als beledigend voor de Strijdkrachten en de Peruaanse Marine”, verklaarde het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie herinnerde eraan dat Béjar een internationale agenda voorstaat die gebaseerd is op respect voor de soevereiniteit en zelfbeschikking van de volkeren, “de minister geeft uiting aan zijn volledige bereidheid om met alle instellingen samen te werken aan een agenda voor het buitenlands beleid in het belang van het land,” concludeerden zij.

Topfoto: Het aftreden van Béjar kwam er nadat een media-outlet verklaringen onthulde die hij had afgelegd, toen hij nog geen kanselier was, waarin hij de deelname van de CIA en de Peruaanse inlichtingendienst blootlegde om links te verdelen. | Foto: El Comercio