Bron: telesur 29 maart 2022 ~~~

Op dinsdag bedankte de Peruaanse president Pedro Castillo het Congres voor het leggen van “de fundamenten van deze democratische ruimte” in het land door de motie van afzetting tegen hem te verwerpen.

Op maandag debatteerden de wetgevers urenlang over zijn afzetting, dat werd opgeworpen door de rechtervleugel van Peru die beweerde dat Castillo een “permanent moreel onvermogen” had. De conservatieven haalden echter niet de 87 van 130 stemmen die nodig zijn om hun doel te bereiken.

“Het Congres van de Republiek moet begrijpen dat het onderwijs en de gezondheid van het Peruaanse volk boven politieke confrontaties staan,” zei Castillo.

“Deze kleine groep die zijn missie niet heeft volbracht, zal zijn eigen agenda blijven doordrukken,” voegde hij eraan toe, waarbij hij specificeerde dat zijn regering “de agenda van het land zal volgen.”

Tijdens zijn verdediging voor het Congres, vroeg Castillo de parlementariërs om te stemmen tegen politieke instabiliteit en ten gunste van de democratie in Peru.

Zijn advocaat Jose Palomino legde uit dat de 20 argumenten die naar voren zijn gebracht in de ontslagaanvraag “fictieve, onjuiste feiten bevatten, die bedoeld zijn om te worden gebruikt als een excuus om hem uit zijn ambt te zetten, zonder enige feitelijke of wettelijke basis.”

“Gezond verstand, verantwoordelijkheid en democratie hebben gezegevierd,” zei Castillo na de stemming en riep iedereen op om “deze bladzijde te sluiten en samen te werken aan de grote uitdagingen van het land.”

Topfoto: President Pedro Castillo op het Congres, Lima, Peru, 28 maart 2022. | Foto: Twitter/ @EnfoqueNoticias