Bron: Últimas Noticias 11 december 2022 (SP)
orinocotribune 12 december 2022 (EN)~~~

Deze zaterdag, 10 december, schreef de afgezette president van Peru, Pedro Castillo, over een “machiavellistisch plan” tegen hem, in een brief die door het Peruaanse congreslid Guillermo Bermejo verspreid werd.

“Vandaag bezocht ik president Pedro Castillo en hij gaf me toestemming om deze brief met zijn handtekening te verspreiden”, schreef de wetgever op zijn sociale media-account.

In de brief beschuldigt Castillo “een gezichtsloze aanklager” en “een groep gecamoufleerde artsen” van pogingen om zonder zijn toestemming een bloedmonster af te nemen.

Hij beschuldigt verschillende instellingen in het land, zoals het nationale openbaar ministerie en zijn hoofd, Patricia Benavides; de voorzitter van het Congres Jose Williams Zapata, die besloot hem te ontslaan na zijn boodschap aan de natie; en de feitelijke president Dina Boluarte, van het beramen van een “machiavellistisch plan” tegen hem.

Voormalig premier van Peru trouw aan Castillo

De voormalige Peruaanse premier Aníbal Torres kondigde zaterdag aan dat hij “ondergronds” gaat, nadat het Openbaar Ministerie hem had aangeklaagd wegens vermeende rebellie.

Hij publiceerde het volgende op zijn social media account: “Zonder enige reden heeft het Openbaar Ministerie mij aangeklaagd wegens deelname aan een criminele organisatie en belemmering van de rechtsgang. Nu gaat ze voor rebellie en andere misdaden, voor het simpelweg luisteren naar de presidentiële boodschap. Ze zegt dat de aanklagers politieke operatoren zijn. Dit wetende, duik ik onder.”

In een ander bericht schreef hij: “De Openbare Aanklager neemt mij op als onderzochte en verwijdert mij van de verdediging van Pedro Castillo. Ze isoleren en vernederen hem om het signaal af te geven dat niemand van het volk het land zal durven regeren. Mijn onwrikbare trouw aan Pedro Castillo is mijn trouw aan het volk.”

Boluarte beëdigt haar eerste kabinet

Dina Boluarte heeft zaterdag in het regeringspaleis haar eerste kabinet beëdigd.

In haar toespraak wees Boluarte erop dat zij is aangetreden om “Peru uit de politieke crisis en de ernstige gevolgen van de pandemie te halen, [en] om het land verder te reactiveren en in dringender behoeften te voorzien”.

De president van Peru, Dina Boluarte, en de premier, Pedro Angulo, in het presidentieel paleis in Lima, Peru, op zaterdag 10 december 2022. Foto: Presidentiële Pers.

“Ik wil u verzekeren dat ik hard heb gewerkt om een ministerieel kabinet te vormen voor eenheid en democratische consolidatie,” benadrukte Boluarte, eraan toevoegend dat haar regering zal zijn, “van nationale eenheid, dialoog, overeenkomst, economische groei en sociale cohesie.”

Aan het hoofd van het kabinet, als premier, staat de voormalige anti-corruptie aanklager Pedro Angulo Arana.

Tegen Arana zijn ernstige bedenkongen over zijn achtergrond: hij heeft 13 onderzoeken lopen voor diverse misdrijven, zoals misbruik van gezag, fraude met de openbare trouw; fraude tegen het openbaar bestuur en chantage.

Hij wordt ook geconfronteerd met klachten over seksuele intimidatie van werknemers toen hij de functie van officier van justitie bekleedde. Een ander schandaal dat duidelijk is voor deze naaste medewerker van president Boluarte is dat hij nauwe banden had met voormalig rechter César Hinostroza, die sinds afgelopen juli op de vlucht is in Europa.

De reacties waren snel.

Vladimir Cerrón, leider van de linkse partij Peru Libre, die Pedro Castillo aan de macht bracht, waarschuwde de president: “Een burgerlijk, hagedisachtig, rechts georiënteerd kabinet. Vergeet niet Dina Boluarte dat je ook hebt gewonnen met de belofte van een links programma; maar je bent nu in het kamp van verraad, en je weet hoe dat afloopt,” schreef hij op zijn sociale media.

Het ultrarechtse congreslid Patricia Juárez (Fuerza Popular) benadrukte de vorming van Boluarte’s nieuwe kabinet. “Het zou geen probleem zijn om hen het vertrouwen van het parlement te geven als ze dat gaan vragen”, zei ze tegen een televisiezender.

Ondertussen zei congreslid Sigrid Bazán van het linkse blok Juntos por el Perú: “Wij verwerpen een premierschap dat verband houdt met corruptie en wachten op een duidelijke toezegging voor fundamentele hervormingen, een referendum voor een nieuwe grondwet en een duidelijk arbeidsbeleid ten aanzien van de arbeidersklasse.”

Dit alles terwijl de sociale onrust en protesten in het hele land toenemen en parallel aan de repressie door de politie, terwijl de Amerikaanse ambassade in Lima heeft geprobeerd zoveel mogelijk hulp te bieden aan de de facto regering onder leiding van Boluarte.

Topfoto: Politie “escorteert” de Peruaanse president Pedro Castillo naar het politiebureau (7 december 2022), Lima. Foto: AP/Renato Pajuelo.