Bron: telesur 26 July 2021 ~~~

“We gaan de gouden lonen afschaffen. Ik bekrachtig om het lot van ons land te leiden met mijn loon als professor “, benadrukte de verkozen president

De linkse president-elect Pedro Castillo van Peru kondigde zondag aan dat hij zijn levenslange salaris als president zal opgeven en functies zal bekleden met zijn loon als leraar op een basisschool om te strijden voor gelijkheid in het Andesland.

“Laten we de gouden lonen afschaffen. Ik bekrachtig dat ik het lot van ons land zal leiden met mijn salaris als professor”, benadrukte hij, eraan toevoegend dat hij de Nationale Vergadering zal voorstellen om de levenslange inkomens van wetgevers en ministers met 50 procent te verlagen.

Na de burgers bedankt te hebben voor hun vertrouwen, drong Castillo er ook bij alle politieke sectoren op aan om het institutionalisme en de diversiteit van de samenleving te respecteren, om zo een echt Peruaans model uit te werken dat in overeenstemming is met de Peruaanse identiteit en cultuur.

De verkozen president schetste de oproep voor een referendum over de grondwetgevende vergadering, omdat de huidige Peruaanse grondwet, die dateert uit de dictatuur van Alberto Fujimori (1900-2000), het volk niet vertegenwoordigt.

“De strijd is nog maar net begonnen. Peru heeft structurele veranderingen nodig,” zei hij en hij legde uit dat hij van plan is om de uitgaven voor gezondheidszorg en onderwijs te verhogen door de mijnbelasting te verhogen.

Op 19 juli werd Castillo uitgeroepen tot winnaar van de tweede ronde van 6 juni na zes weken van getouwtrek over de presidentiële uitslag. Hij versloeg met 44.000 stemmen de extreem-rechtse politica Keiko Fujimori, die herhaaldelijk, zonder enig bewijs, beweerde dat Castillo stemmen had gestolen om te winnen en haar aanhangers opriep te mobiliseren om “de democratie te verdedigen”.

De gekozen president, die bekend staat om zijn breedgerande hoed die hij gewoonlijk draagt, heeft opgeroepen tot een wapenstilstand met de dochter van dictator Fujimori na de verdeeldheid zaaiende verkiezingsrace. Momenteel heeft hij 53 procent steun van de Peruvianen. Dat cijfer is zes punten hoger dan de goedkeuring die hij in juni had en lijkt op de punten waarmee hij de verkiezingen won.

Topfoto: De gekozen president Pedro Castillo, Peru. | Foto: Twitter/ @DiarioElPeruano