Bron: Ben Norton 
Geopolitical Economy 16 april 2023 ~~~ 

Volgens een opiniepeiling wordt het door de rechtervleugel gecontroleerde Congres van Peru voor 6% goedgekeurd en voor 91% afgekeurd. De ongekozen leider Dina Boluarte heeft 15% goedkeuring en 78% afkeuring. Maar ze hebben de volledige steun van de VS, Canada en buitenlandse mijnbouwbedrijven

Peru’s ongekozen couppleger Dina Boluarte met de CIA agente die VS Ambassadeur Lisa Kenna is geworden (links); Peru’s zeer impopulaire congres (rechts).

Uit een onderzoek van een toonaangevend opiniebureau in Peru blijkt dat het congres van de coupplegers in het land slechts 6% goedkeuring krijgt, terwijl maar liefst 91% het congres afkeurt.

De niet-gekozen president van het Zuid-Amerikaanse land, Dina Boluarte, wordt door slechts 15% van de Peruanen goedgekeurd, terwijl 78% haar afkeuring uitspreekt.

In december 2022 werd de democratisch gekozen linkse president van Peru, Pedro Castillo, omvergeworpen door een staatsgreep van het congres. Het leger arresteerde hem en hij werd zonder eerlijk proces tot 18 maanden gevangenisstraf veroordeeld.

De Amerikaanse ambassadeur in Peru, Lisa Kenna, is een CIA-veteraan die de staatsgreep tegen Castillo krachtig heeft gesteund en nauw heeft samengewerkt met Dina Boluarte.

Het zwaar gemilitariseerde regime van Boluarte is hard opgetreden tegen wijdverbreide demonstraties, waarbij meer dan 60 demonstranten zijn gedood.

De reguliere denktank Institute of Peruvian Studies (IEP) heeft regelmatig opiniepeilingen gehouden. Uit de opiniepeiling van IEP van maart bleek dat het ongekozen coupregime extreem impopulair is in alle geledingen van de samenleving.

In januari, februari en maart werd het Congres van Peru respectievelijk met 89%, 90% en 91% afgekeurd.

Opiniepeiling over goedkeuring Congres in Peru

De IEP studie vond geen verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden; in elk deel van het land is gemiddeld minstens 90% van de Peruanen tegen het congres, terwijl slechts 6% het steunt.

Peru’s eenkamercongres is berucht om zijn corruptie en wordt gedomineerd door rechtse oligarchen. Recente controverses zoals het Mamanivideoschandaal van 2018 hebben aangetoond hoe gebruikelijk het is dat congresleden steekpenningen aannemen om op een bepaalde manier te stemmen.

Onder Peruanen die zich als links identificeren, steunt slechts 4% het congres en is 93% tegen, terwijl onder rechtse mensen 10% het congres steunt en 88% tegen is.

De niet-gekozen president van Peru, Boluarte, werd in januari, februari en maart respectievelijk door 76%, 77% en 78% afgekeurd.

Peiling Dina Boluarte goedkeuring Peru

Boluarte heeft iets meer steun onder Peruanen in de hoofdstad Lima, die over het algemeen veel rijker zijn. Maar zelfs in het grootstedelijk gebied Lima heeft zij nog steeds slechts 18% steun, met 72% afkeuring.

In andere steden in Peru heeft Boluarte 14% steun en 80% afkeuring. Op het platteland heeft zij slechts 11% steun en 81% afkeuring.

Interessant is dat, hoewel sommige van de zeer weinigen die Boluarte steunen, cynisch gebruik hebben gemaakt van feministische retoriek om haar ongekozen bewind te rechtvaardigen, uit dezelfde studie is gebleken dat slechts 11% van de vrouwen haar steunt, terwijl 79% van de vrouwen tegen haar is.

Boluarte is zelfs iets populairder bij de mannen, hoewel slechts 18% haar steunt, terwijl 76% van de mannen tegen haar is.

Peru Boluarte goedkeuring opiniepeiling

De denktank Institute for Peruvian Studies die dit onderzoek uitvoerde, staat geenszins sympathiek tegenover Castillo. Sterker nog, toen hij aan de macht was, stond het hem behoorlijk tegen.

De in Lima gevestigde organisatie vertegenwoordigt de economische elites van het land. Ironisch genoeg wordt de IEP gefinancierd door dezelfde westerse regeringen en aan de CIA gelieerde organisaties die de staatsgreep hebben gesteund, waaronder het US Agency for International Development (USAID), Canadian International Development Agency (CIDA), German Agency for International Cooperation (GIZ), de Britse ambassade, de Wereldbank, Open Society Foundations, Ford Foundation en Rockefeller Foundation.

Maar ondanks de financieringsbronnen kon de peiling van IEP niet voorbijgaan aan de realiteit in Peru, namelijk dat het verzet tegen het ongekozen coupregime zo wijdverbreid is dat het bijna universeel is.

Latijns-Amerika veroordeelt de staatsgreep tegen Castillo, terwijl de VS, Canada en buitenlandse mijnbouwbedrijven deze steunen

Ten minste 14 landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hebben de staatsgreep in Peru veroordeeld en steun betuigd aan president Castillo, waaronder enkele van de dichtstbevolkte landen in de regio, zoals Mexico, Colombia en Argentinië.

Maar ondanks het overweldigende gebrek aan democratische legitimiteit van het Peruaanse coupregime, heeft het de volledige steun van de Verenigde Staten en Canada.

Een dag voordat Castillo ten val werd gebracht, had CIA-agente Lisa Kenna, die nu VS-ambassadeur is, een ontmoeting met de Peruaanse minister van Defensie, die het leger opdroeg de bevelen van Castillo te negeren toen de democratisch verkozen president artikel 134 van de Peruaanse grondwet inriep om het congres dat de staatsgreep pleegde tijdelijk te ontbinden en nieuwe verkiezingen en een grondwetgevende vergadering te houden.

Castillo wilde een democratisch proces organiseren om de grondwet van Peru, die was opgesteld door de extreem-rechtse, door de VS gesteunde dictatuur van Alberto Fujimori, te herschrijven. De Verenigde Staten hadden een aanzienlijke invloed op de totstandkoming van de huidige, Fujimoristische grondwet van Peru, die het neoliberale economische beleid in de rechtsorde van het land heeft opgenomen.

Vandaag de dag hebben Amerikaanse, Canadese, Zwitserse en Australische bedrijven grote belangen in de mijnbouw in Peru, en grote invloed op de politiek van het land.

Sinds de parlementaire staatsgreep heeft de Amerikaanse ambassadeur de Peruaanse ministers van Mijnbouw en Energie ontmoet om “investeringen” van buitenlandse bedrijven te bespreken.

Castillo had voorgesteld de belasting op buitenlandse mijnbouwbedrijven te verhogen en wilde de opbrengsten gebruiken om gezondheidszorg, onderwijs en sociale programma’s te financieren. Leden van de socialistische partij Perú Libre, waarmee Castillo zich kandidaat had gesteld, hadden opgeroepen tot nationalisering van de aanzienlijke minerale reserves van het land.

Peru is de tweede grootste producent van koper ter wereld, goed voor 10% van de wereldproductie (alleen het naburige Chili doet het beter).

Het Zuid-Amerikaanse land heeft ook grote voorraden goud, zink, zilver, lood en ijzer.

Peru is ook een belangrijke producent van aardgas en exporteert zijn energie in toenemende mate naar Europa om de daling van de Russische gasleveringen als gevolg van de westerse sancties tegen Moskou te compenseren.

Topfoto: Peru’s ongekozen couppleger Dina Boluarte met de CIA agente die VS Ambassadeur Lisa Kenna is geworden (links); Peru’s zeer impopulaire congres (rechts).


Gerelateerd (berichten in dit archief)