4 mei 2020 – HandsOffVenezuela-Nederland ~~~
Als groep mede-ondertekenen: post a comment.

~~ International versions: DE, FR, ES, IT, EN.~~

Gisteren is er wederom een onwettige, gewelddadige staatsgreeppoging tegen Venezuela uitgevoerd; een groep zwaarbewapende huurlingen in speedboten probeerde het land binnen te dringen, vanuit buurland Colombia. Deze aanval is verslagen.

Wij, Nederlandse burgers, veroordelen deze gewapende invasie van terreurcommando’s, en betreuren het dat onze regering directe banden onderhoudt met de partijen die deze gewelddadige acties plannen, organiseren en financieren. We hebben er dan ook geen vertrouwen in dat onze regering haar grootste oorlogschip, aanvals-helikopters, tonnen militair materieel, soldaten en mariniers werkelijk alleen maar voor humanitaire ondersteuning en Covid-19 bestrijding naar de Caribische regio gestuurd heeft.

We veroordelen de medeplichtigheid van onze regering aan de agressie, sabotage, belegering, informatie oorlog, economische vernietiging, staatsgrepen en invasies tegen de soevereine Bolivariaanse Republiek van Venezuela. De aantrekkelijke olievoorraad (de grootste ter wereld), andere grondstoffen, en het sociale en onafhankelijke beleid van Venezuela mogen geen reden zijn om de grondbeginselen van soevereiniteit, internationaal recht, diplomatie, de grondwet, handel en vreedzaam samenleven te negeren; gebeurt dat wel dan is het de vraag, wat ons onderscheidt van middeleeuwse praktijken als roverij, piraterij, repressief machtsvertoon en stadsbeleg?

Wij, burgers van Nederland willen geen oorlog en de oorlogstaal van onze regering is niet de onze. Wij willen geen inzet van Nederlands oorlogsmaterieel en manschappen op de ABC eilanden, wat Nederland voor het eerst sinds WO-II direct in een oorlog met een buurland zou betrekken. Mede namens onze kinderen en kleinkinderen, en onze broeders en zusters op de ABC eilanden, willen we benadrukken dat een eventuele oorlog rampzalig zal zijn.

Wij willen dat onze regering ophoudt met het in de voetsporen treden van Amerikaans agressief machtsvertoon. We willen dat onze regeringen rond de tafel gaan zitten met het gezamenlijk doel, de geschillen uit te zoeken en uit te praten om tot eensgezindheid te komen. We hebben onze parlementen en onze regeringen nooit gekozen om vijandschap te ontketenen met andere landen en andere regeringen en leiders en derhalve hebben zij niet het mandaat om ons een oorlog in te leiden. We zijn van alle gezindten, alle achtergronden en alle stromingen met één gezamenlijke eis.


Wij willen VREDE tussen Nederland en Venezuela.