Bron: telesur 8 januari 2023 ~~~~

Volgens de Peruaanse dienst werden tot 7 januari in ten minste 18 provincies van het land mobilisaties, stakingen en wegblokkades geregistreerd.

De protesten in Peru die de afzetting van President Dina Boluarte, vervroegde verkiezingen en andere zaken eisen, blijven deze zondag aanhouden met wegblokkades en massale mobilisaties in verschillende regio’s van het land.

Groep zet gewelddadige protesten voort in Santa Cruz

Het bureau van de Ombudsman schat het aantal geblokkeerde wegen in het land op 62 om het aftreden van president Boluarte, het einde van het Congres en de oproep tot een constituerende vergadering te eisen, naast andere eisen.

Volgens de Superintendence of Land Transportation blokkeren de demonstranten 13 hoofdwegen in de departementen Puno, Cusco, Arequipa, Madre de Dios, Apurimac, Ucayali en Tacna, die aan Chili grenzen.

Om 18.00 uur op 1/7/2023 registreerden we 12 gewonde burgers en een confrontatie met de politie in de buurt van de luchthaven #Juliaca, in #Puno.

De protesten tegen de regering van Boluarte zijn geconcentreerd in het zuiden van het land, waar ook meldingen zijn van repressie door het Peruaanse leger en de politie.

Op vrijdag vonden zware botsingen plaats tussen demonstranten en de politie in de stad Juliaca, departement Puno, waarbij minstens 12 burgers en vier politieagenten gewond raakten, meldde het bureau van de Ombudsman op zaterdag.

Gegevens van het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid geven aan dat 36 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen in de afgelopen week als gevolg van de repressie van de betogingen voor nieuwe verkiezingen en de sluiting van het Congres.

Demonstraties en mobilisaties in Peru zijn begonnen op 7 december, nadat Dina Boluarte de regering had overgenomen van Pedro Castillo, die was afgezet door het door rechtse sectoren geleide Congres.

Ten minste 22 mensen zijn gestorven in Peru sinds het begin van de protesten en mobilisaties in december vorig jaar.

Topfoto Het bureau van de ombudsman schat het aantal geblokkeerde wegen in het land op 62 om het aftreden van president Boluarte te eisen. 08 januari 2023. | Foto: Twitter: @laradiodelsur