Bron: kawsachunnews 7 januari 2023 ~~~~

Een fotojournalist is geraakt door een kogel terwijl hij de protesten in Juliaca versloeg. Verslaggever Aldair Mejía van het Spaanse agentschap EFE was de mobilisatie in Puno aan het documenteren toen hij door een kogel in zijn been werd geraakt. Hij had eerder op de dag aangifte gedaan van aanvallen en bedreigingen door de politie. De Nationale Vereniging van Peruaanse Journalisten (ANP) eist dat de verantwoordelijken worden geïdentificeerd en gestraft.

Mejía zei dat twee politieagenten van Juliaca hem omstreeks 10 uur hadden aangevallen op de internationale luchthaven Inca Manco Capac, ondanks dat hij aan het werk was en zijn perskaart had.

“Ik probeerde mezelf te identificeren, maar ze duwden me en ik zei hen ‘ik ben pers, ik ben pers’. Ik liet ze mijn perskaart zien zodat ze me zouden geloven,” vertelde hij aan La República. Een van hen bedreigde hem met een vuurwapen en zei hem geen foto’s meer te maken: “Als je dat nog eens doet, schiet ik je kop eraf en ga je hier dood weg”.

De Peruaanse nationale politie (PNP) is gevraagd de daders te identificeren.

Momenteel, op dag zeven van de nationale staking, is Juliaca een van de sterkste punten van de protesten, met wegblokkades die onder meer de toegang tot Bolivia afsluiten.

Talrijke burgers die vrijdag deelnamen aan demonstraties tegen de staatsgreep werden zwaar onderdrukt en verschillende burgers kregen schotwonden van de veiligheidstroepen en werden in het ziekenhuis van Juliaca opgenomen. Ten minste 10 burgers zijn gewond geraakt.

Ondertussen maakten demonstranten en mensenrechtenactivisten in Lima melding van massale willekeurige arrestaties, waarbij ook minderjarigen werden vastgehouden. Volgens Defensoría Perú werden vrijdag 224 mensen aangehouden, vastgehouden en naar het politiebureau in Lima gebracht waar ze enkele uren werden vastgehouden.

Het ministerie van Transport en Communicatie meldt 66 afsluitingen van snelwegen in 8 regio’s van het land, waarmee 14 nationale snelwegen zijn getroffen.