Bron: Antonia Rodriguez Sanchez 
america21 6 februari 2023 ~~~ 

Inheemse Aymara roepen op tot onbeperkte mobilisatie tegen Dina Boluarte. Regering zoekt manieren om de beweging te criminaliseren

Lima. Het Peruaanse Congres heeft, met 75 stemmen tegen, het voorstel van afgevaardigde Jaime Quito (Perú Libre) voor vervroegde verkiezingen in september 2023 en voor een referendum over een grondwetgevende vergadering verworpen.

Volgens het wetsvoorstel zou het nieuw gekozen staatshoofd op 31 december 2023 in functie treden. Bij de stemming werden ook verdere besprekingen over vervroegde parlementsverkiezingen uitgesteld tot augustus, waarmee een van de belangrijkste eisen van de protesten tegen president Dina Boluarte werd genegeerd.

Vertegenwoordigers van de inheemse Aymara in Puno hebben besloten te blijven protesteren en wegen te blokkeren totdat de president aftreedt. “Wij zijn geen terroristen. We hebben gezien hoeveel van onze broeders zijn gedood. Wij eisen het ontslag van Dina Boluarte,” vertelde een gemeenschapslid uit Plateria aan La Republica.

Tijdens een persconferentie in Talara (Piura) heeft Boluarte opnieuw aangekondigd dat zij haar functie niet zal neerleggen. Zij wees erop dat de voortgang van de algemene verkiezingen in handen is van het Congres. “Mijn ontslag ligt in deze situatie niet op tafel. Ik weet dat een klein deel van de bevolking, de groepen die geweld en chaos in het land veroorzaken, het aftreden van president Boluarte willen chanteren. We zullen niet toegeven aan deze politieke chantage,” verzekerde de vrouw die aan de macht kwam door de afzetting en arrestatie van de gekozen president Pedro Castillo.

De president had de protesten tegen haar er herhaaldelijk van beschuldigd te zijn georganiseerd door drugshandelaars, de illegale mijnbouw en politieke activisten. Minister van Buitenlandse Zaken Ana Cecilia Gervasi gaf donderdag toe dat de regering geen bewijs had dat de demonstraties in het land door criminele groepen waren georganiseerd. Zij benadrukte echter dat zij “het bewijs zouden vinden” van de banden van de demonstranten met criminele organisaties. Zij gaf geen antwoord op de vraag hoe dit zou gebeuren.

Het Centro Estratégico Latinoamericano de Geopolítica (Celag) heeft op 29 januari een rapport gepubliceerd waarin de regering-Boluarte het op één na hoogste aantal menselijke slachtoffers bij protesten in Latijns-Amerika van 2000 tot heden noemt. Het wordt alleen overtroffen door de voormalige Colombiaanse president Iván Duque, die tijdens zijn ambtstermijn tussen 2018 en 2022 83 doden kende. De korte ambtsperiode van Boluarte werd gekenmerkt door gewelddadige repressie door de strijdkrachten en de nationale politie, waarbij tot nu toe meer dan 60 doden en duizenden gewonden zijn gevallen bij massaprotesten in verschillende regio’s van het land (amerika21 berichtte).

Afgelopen zaterdag viel de eerste dode tijdens protesten in de hoofdstad Lima. Het slachtoffer was Víctor Santisteban Yacsavilca (55), zoals bevestigd door het bureau van de Peruaanse ombudsman. Op camerabeelden is te zien hoe het slachtoffer in zijn achterhoofd wordt geraakt door een traangasgranaat van de politie en vervolgens neergaat. Advocaat Ruth Luque zei dat de dood het gevolg was van ernstig traumatisch hersenletsel. “Pijnlijk nieuws dat dringend beleidsreacties vereist,” tweette ze. De gezondheidsdienst van EsSalud maakte aanvankelijk ook bekend dat de overledene was opgenomen met “ernstig craniocerebraal trauma”. Later veranderde het communiqué en zei dat hij was aangekomen met een “zware kneuzing” en in een “slechte algemene toestand” als gevolg van een “klap”.

Volgens de Peruaanse nationale vereniging van journalisten (ANP) nemen ook de repressie en het geweld tegen leden van de pers toe. Tot nu toe zijn 153 journalisten aangevallen in verband met de protesten tegen de regering, de meeste door de politie. Een van de ernstigste incidenten was de doodsbedreiging van Aldair Mejía, fotojournalist van het Spaanse persbureau Efe, door politieagenten op 7 januari in Juliaca (Puno). Enkele uren later werd de journalist getroffen door een granaatscherf in zijn rechterbeen, waardoor hij een botbreuk opliep.

Sociale organisaties en inheemse gemeenschappen hadden afgelopen zaterdag opgeroepen tot een grote demonstratie in de Peruaanse hoofdstad. Meer mensen uit andere provincies worden de komende dagen verwacht. Velen van hen hebben hun vee en de goederen die zij produceren verkocht om zichzelf te onderhouden tijdens de protesten. De organisatoren hebben ook demonstraties aangekondigd voor 9 februari in de hoofdstad en in de regio’s Ayacucho en Arequipa.

Volledige steun voor Boluarte van de Amerikaanse regering: Sherman met Gervasi in Washington op dinsdag. Bron: @DeputySecState

Ondertussen kan de regering-Boluarte blijven rekenen op de steun van de VS. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman had afgelopen dinsdag in Washington een ontmoeting met de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken Ana Cecilia Gervasi. Volgens een persbericht van het State Department “bevestigde Sherman opnieuw de steun van de VS voor Peru en President Boluarte en hun inspanningen om de Peruaanse democratie te versterken en vrede, stabiliteit en de eenheid van het Peruaanse volk te verzekeren”. De staatssecretaris heeft de regering van Boluarte aangemoedigd “maatregelen te blijven nemen om degenen die verantwoordelijk zijn voor de gewelddaden ter verantwoording te roepen”.

Topfoto: De belangrijkste eisen van de protesten sinds de afzetting van president Pedro Castillo uit zijn ambt


AGENDA:

Kultureel-informatieve manifestatie
in solidariteit met het volk van Peru
Zondag 12 februari 2023,
v.a. 2 pm. op de Dam, Amsterdam


Gerelateerd (berichten in dit archief):