Bron: kawsachunnews 6 januari 2023

De algemene staking tegen het coupregime in Peru is zijn derde opeenvolgende dag ingegaan. De staking groeit en de sociale bewegingen eisen nu het aftreden van de ongekozen president, Dina Boluarte. Overige eisen zijn: de vrijlating van voormalig president Pedro Castillo, de sluiting van het Congres, vervroegde algemene verkiezingen en een constituerende (grondwetgevende) vergadering.

Volgens de regering hebben demonstranten vandaag op 46 plaatsen in het land de wegen geblokkeerd. Dat is meer dan de 37 van gisteren en de 25 van eergisteren. 

De mobilisaties zijn sterker in het zuiden van het land. Er wordt geprotesteerd in de departementen Apurimac, Arequipa, Ayacucho, Puno, Cuzco en Tacna, en in de stad Pucallpa in het Amazonegebied. De Panamerikaanse snelweg is afgesloten in Abancay, Andahuaylas en Apurimac.

In Puno, een Aymara-regio aan de Boliviaanse grens, is op een massabijeenkomst besloten naar Lima te marcheren om het aftreden van het coupregime te eisen. De gemeenschap besloot zaterdag met 30.000 mensen naar de hoofdstad te gaan. De kracht van de mobilisaties in Puno heeft geleid tot de sluiting van de landgrens tussen Peru en Bolivia.