Bron: RT (SP, geblokkeerd in de EU) 
Orinoco Tribune, 28 april 2023 (EN) ~~~

De afgezette president van Peru, Pedro Castillo, heeft in zijn toespraak voor de toezichtscommissie van het Congres bevestigd dat hij de grondwettelijke president van het land blijft.

Op woensdag 26 april maakte Castillo dit duidelijk in een virtueel optreden voor de parlementaire commissie: “Ik ben nog steeds de constitutionele president van Peru”, verklaarde hij vanuit de Barbadillo-gevangenis, waar hij sinds december 2022 vastzit. De procureur-generaal heeft hem beschuldigd van samenzwering, terwijl het onderzoek tegen hem wegens vermeende corruptie voortduurt.

Castillo werd door de commissie opgeroepen om te getuigen als persoon waarnaar een onderzoek loopt in een van de verschillende zaken waarin hij wordt beschuldigd deel uit te maken van een vermeende criminele organisatie.

Toen congreslid Héctor Ventura van de partij Fujimorista Fuerza Popular, de oppositiegroep die de regering-Castillo sinds het begin van zijn ambtstermijn probeert te verdrijven, Castillo vroeg onder ede te getuigen, antwoordde de afgezette president dat hij nog steeds staatshoofd is en alleen ter plaatse zou getuigen.

Castillo betuigde ook zijn “diepe solidariteit” met de families van de vermoorde, gewonde en gemartelde slachtoffers van de repressie en mensenrechtenschendingen door de veiligheidstroepen van het regime van couppresident Dina Boluarte.

#Perú El presidente de la Comisión de Fiscalización del Congreso censuró el micrófono del Expresidente Pedro Castillo, cuando este se solidarizó con los fallecidos en las protestas y pidió que la audiencia a la que se le citó sea presencial.@teleSURtv pic.twitter.com/gH26DqbZpA


- JAIME HERRERA (@JaimeHerreraCaj) 26 april 2023

Hij voegde eraan toe dat hij de Oversight Committee van het Congres eerder had verzocht hem persoonlijk te laten verschijnen voor de hoorzittingen, maar de commissie heeft hem die mogelijkheid voortdurend ontzegd, gerechtvaardigd door de beweringen dat hij onder preventieve hechtenis zit en dus niet persoonlijk in het Congres kan verschijnen.

“Ik zal in persoon getuigen”

Tijdens de parlementaire zitting werd Castillo onderbroken en gecensureerd door congreslid Ventura, die uiteindelijk de microfoon van de afgezette president uitschakelde.

Castillo weigerde te reageren op Ventura’s vraag omdat hij zijn toespraak ter plaatse wilde houden. Toen Ventura hem opnieuw opriep om in die sessie te getuigen, hield Castillo vol: “Ik zal ter plekke getuigen.”

La Comisión de Fiscalización del Congreso herprogrammeerde voor 5 mei de volgende dag de verklaring van Pedro Castillo. Esto luego que se negara a responder ante el grupo de trabajo por asegurar que fue citado presencialmente. ►https://t.co/37UFo2CydJ pic.twitter.com/LKwx0vdpS6


- TVPerú Noticias (@noticias_tvperu) 26 april 2023

Ventura, die voorzitter is van de Commissie van Toezicht van het Congres, zei tegen de pers dat een gevangene – en daarmee doelde hij op Castillo – geen “voorwaarden kan stellen” aan het orgaan, en stelde dat Castillo had geprobeerd “het proces te vertragen, te hinderen en te belemmeren”.

Omdat Castillo weigerde via videoconferentie te getuigen, besloot Ventura de hoorzitting te verplaatsen naar 5 mei.

Ventura voegde eraan toe dat de commissie de mogelijkheid zal onderzoeken om tijdens de zitting een nieuwe strafklacht tegen Castillo in te dienen wegens minachting van het gezag.

Met betrekking tot Castillo’s verzoek om persoonlijke zittingen, zei Ventura dat de mogelijkheid om Castillo in en uit de Barbadillo gevangenis te verplaatsen zal worden geanalyseerd.

Topfoto: Pedro Castillo viert zijn overwinning in de presidentsverkiezingen van Peru, 7 juni 2021. Foto: Martin Mejía.