Bron:  Thorben Austen, Quetzaltenango jungewelt 11 februari 2023 ~~~ 

Peru: De demonstraties tegen de de facto regering gaan door. Gevangen ex-president Castillo geeft eerste interview over achtergrond van coup

In Peru zijn tienduizenden mensen opnieuw de straat opgegaan om blokkades op te werpen en te demonstreren tegen het aftreden van de de facto president Dina Boluarte. De vakbondsfederatie Confederación General de los Trabajadores del Perú (CGTP) had opgeroepen tot de protesten, die werden aangekondigd als een “paro nacional” (algemene staking), en kondigde aan dat de protesten en stakingen de komende dagen zouden doorgaan. De demonstraties concentreerden zich op de hoofdstad Lima, waar duizenden mensen vanaf het begin van de donderdagmiddag (plaatselijke tijd) door het stadscentrum marcheerden. Eerder waren honderden mensen via de Panamericana het stadscentrum binnengekomen. Andere eisen van de demonstranten zijn onder meer een nieuwe grondwet en de vrijlating van de gevangen ex-president Pedro Castillo.

In de oostelijke stad Pucallpa eisten demonstranten ook de vrijlating van Ernesto Tapia, een vooraanstaand lid van de CGTP in de regio. De vakbondsman was de dag ervoor “door de politie geslagen en gearresteerd midden in de demonstratie”, aldus een artikel in La República. Volgens Telesur waren er protesten in minstens 18 provincies in het hele land. In Juliaca in het zuiden van Peru hadden familieleden van vermoorde demonstranten zich ‘s ochtends al verzameld. Rond 16 uur plaatselijke tijd braken in de buurt van de luchthaven “botsingen” uit tussen demonstranten en de politie; de laatste gebruikte traangas, schreef La República. De regio rond Juliaca wordt beschouwd als een van de bolwerken van de protesten die gaande zijn sinds de omverwerping van de gekozen president Castillo op 7 december. Begin januari werden daar op één dag 20 demonstranten door de politie gedood.

Castillo, ondertussen, had zijn eerste gelegenheid om met de pers te spreken sinds zijn gevangenschap. In het interview met journalisten van de Spaanse krant El Salto, geschreven tijdens een bezoek van zijn juridisch team aan de streng beveiligde Barbadillo gevangenis bij Lima en gepubliceerd op 7 februari, blijft Castillo zichzelf zien als de “legitieme en gekozen president van Peru”. Hij zegt “te vrezen” voor zijn leven, en niet alleen sinds zijn gevangenschap. Zelfs tijdens zijn verkiezingscampagne waren er “gewelddadige aanvallen” en “doodsbedreigingen”. Rafael López Aliaga, ondernemer, huidig burgemeester van Lima en oprichter van de extreem-rechtse partij Renovación Popular, had opgeroepen tot zijn “openbare executie”. Castillo zei dat hij zich ook zorgen maakte over zijn familie, met wie hij sinds zijn gevangenschap “niet meer kon communiceren”, maar die ook al voor zijn gevangenschap het slachtoffer was van aanvallen en racisme

Gevraagd naar de gebeurtenissen rond de poging tot ontbinding van het parlement die tot zijn afzetting en gevangenneming hebben geleid, zei Castillo dat de gebeurtenissen “ingewikkeld” waren.

Maar hij heeft nooit geprobeerd “Peruaanse instellingen te ondermijnen”. Hij ziet zichzelf als “slachtoffer” van een “complot van vooral rechts in Peru, dat de belangen van de neoliberale en imperialistische groepen dient. Ze hebben al hun machtsmiddelen gebruikt. Dit geldt ook voor de Peruaanse pers.” Castillo verklaarde ook dat hij het doelwit was geworden van aanvallen van de traditionele media in Peru door te zeggen dat “alle vorige regeringen een subsidie aan hen hadden betaald. In mijn regering werd dit budget gebruikt voor onderwijs. Daarom viel de pers me aan.”

Hij ziet het conflict over het gebruik van Peru’s bodemschatten als de achtergrond voor de aanvallen op zijn regering. “Ik was bezig alle contracten van de neoliberale en kapitalistische mijnbouwbedrijven te herzien.” Deze hadden een belangrijke rol gespeeld bij de staatsgreep, zei hij. “Het hele probleem heeft te maken met lithium. Het imperialisme wil lithium, en mijn regering wilde het lithium aan het volk geven.” Hij zei dat de vorige regeringen wetgevende decreten hadden gebruikt om “de roof van ons land legaal te maken”. Zijn regering had 76 wetsvoorstellen ingediend, die alle door de rechtse parlementaire meerderheid waren verworpen. Dit alles had het moeilijk gemaakt om te regeren tijdens zijn ambtstermijn, die na 16 maanden eindigde met zijn gevangenneming.

Topfoto: Massale troepenmacht: Duizenden politieagenten werden donderdag de straat op gestuurd tegen de protesten in Lima.