Bron: Ben Norton 
multipolarista 24 december 2022 ~~~

14 landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hebben de staatsgreep in Peru veroordeeld en steunen president Pedro Castillo. Het ongekozen regime, dat demonstranten heeft gedood, heeft de steun van de VS en de rechtervleugel.

Meer dan een dozijn landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hebben de staatsgreep in Peru veroordeeld en de democratisch gekozen president Pedro Castillo gesteund.

Ondertussen heeft de Amerikaanse regering het coupregime, dat de burgerlijke vrijheden heeft opgeschort, Castillo 18 maanden zonder proces gevangen houdt en extreem geweld heeft gebruikt tegen Peruaanse demonstranten, waarbij tientallen doden en honderden gewonden zijn gevallen, onvoorwaardelijk gesteund.

Zelfde, alleen audio (podcast)

Ten minste 14 landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hebben publiekelijk hun steun betuigd aan de Peruaanse president Castillo:

 • Mexico (het op één na dichtst bevolkte land in Latijns-Amerika)
 • Colombia (het op twee na dichtst bevolkte land)
 • Argentinië (vierde land met de grootste bevolking)
 • Venezuela (zesde land met de grootste bevolking)
 • Bolivia
 • Nicaragua
 • Honduras
 • Cuba
 • Antigua en Barbuda
 • Dominica
 • Grenada
 • Saint Kitts en Nevis
 • Saint Lucia
 • Saint Vincent en de Grenadines

  Aan de andere kant heeft het niet-gekozen coupregime van Peru de uitdrukkelijke steun van de Verenigde Staten en Canada, evenals van de extreem-rechtse regering van Jair Bolsonaro in Brazilië en de rechtse regeringen in Ecuador, Uruguay en Costa Rica.

  Chili, geleid door de liberale president Gabriel Boric, is het enige land met een ogenschijnlijk linkse regering die zich bij de VS en de rechtervleugel van de regio heeft aangesloten om de staatsgreep in Peru te steunen.

  Het coupregime in Peru heeft ook de steun van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) van Washington, die optreedt als instrument van het buitenlands beleid van de VS.

  Het door de VS gesteunde coupregime in Peru voert een meedogenloos autoritair bewind en brengt daders van de dictatuur van Fujimori terug.

  Sinds de omverwerping van Castillo tijdens de staatsgreep van 7 december heeft de niet-gekozen de facto leider van Peru, Dina Boluarte, hard opgetreden en het leger en de politie gestuurd om demonstranten te doden.

  De staatsveiligheidsdiensten hebben invallen gedaan in de kantoren van sociale bewegingen, vakbonden en linkse politieke partijen en hun leiders gearresteerd. De Campesino Confederatie van Peru, de Peruaanse Socialistische Partij en de linkse partij Nuevo Perú waren het doelwit.

  Talrijke activisten hebben gemeld dat het coupregime wapens en ander materiaal neerlegt om demonstranten valselijk te beschuldigen van “terrorisme”.

  Ben Norton @BenjaminNorton
  Deze getuige van de Peruaanse Boerenbond zegt dat de politie hun kantoor is binnengevallen, hen heeft vastgezet en wapens en andere materialen heeft neergelegd die niet van hen zijn.

  Het coupregime van Peru en de door oligarchen gecontroleerde media proberen demonstranten als “terroristen” af te schilderen.

  ——
  La Antígona @Laantigona
  “Ze hebben materiaal gevonden dat niet afkomstig is van de personen die op de dag van vandaag zijn opgenomen. We vragen de autoriteiten om een echt onderzoek in te stellen”, zegt een van de personen die zich in de buurt van de CCP bevindt. https://t.co/6lkFEi651U 7:38 PM ∙ Dec 17, 2022

  Het door de VS gesteunde coupregime van Peru heeft ook oorlogsmisdadigers teruggehaald die in de jaren negentig in de extreem-rechtse dictatuur van Alberto Fujimori werkten.

  Juan Carlos Liendo O’Connor, de man die is benoemd tot hoofd van Peru’s beruchte Nationale Inlichtingendienst (DINI), diende eerder in de gevreesde Nationale Inlichtingendienst (SIN) tijdens de Fujimori dictatuur. De baas van Liendo O’Connor werd veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf voor het vermoorden en laten verdwijnen van linkse activisten.

  Vandaag gebruikt Liendo O’Connor, de nieuwe chef van de inlichtingendienst van het coupregime, dezelfde tactieken als de Fujimoridictatuur. Hij demoniseert demonstranten als “terroristen” en rechtvaardigt daarmee het gebruik van geweld tegen hen.

  US State Department herhaalt steun voor gewelddadige coup in Peru.

  Terwijl het Peruaanse coupregime demonstranten doodt, burgerlijke vrijheden opschort en oorlogsmisdadigers van de Fujimori dictatuur terugbrengt, prijzen de Verenigde Staten het voor het zogenaamd verdedigen van de “democratie”.

  Coup-leider Dina Boluarte voerde op 16 december een vriendschappelijk gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Haar kabinet pochte dat hij “de steun van de Verenigde Staten herhaalde.”

  Presidencia del Perú 🇵🇪 @presidenciaperu
  De president van de republiek, @DinaErcilia Boluarte, heeft telefonisch gesproken met de staatssecretaris van @LaCasaBlanca, @SecBlinken, die de steun van de Verenigde Staten aan de regering herhaalde.
  2:19 AM ∙ Dec 17, 2022

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dit gesprek in een voordracht: “De Verenigde Staten kijken uit naar een nauwe samenwerking met president Boluarte op het gebied van gedeelde doelen en waarden met betrekking tot democratie, mensenrechten, veiligheid, corruptiebestrijding en economische welvaart.”

  Washington sprak niet over de tientallen demonstranten die zijn gedood en honderden anderen die gewond zijn geraakt door het ongekozen coupregime van Boluarte.

  CIA-agent Ned Price, thans woordvoerder van het State Department, zei dat Washington met de couppleger heeft gesproken om “ons partnerschap te versterken en de steun van de VS voor een vreedzaam, democratisch en welvarend Peru te benadrukken”.

  Twitter avatar voor @StateDeptSpox
  Ned Price @StateDeptSpox
  @SecBlinken sprak vandaag met de Peruaanse president @DinaErcilia om ons partnerschap te versterken en de steun van de VS voor een vreedzaam, democratisch en welvarend Peru te benadrukken.
  state.govSecretary Blinken’s Call with Peruvian President Boluarte – United States Department of State


  Het onderstaande kan worden toegeschreven aan woordvoerder Ned Price: Staatssecretaris Antony J. Blinken sprak op 16 december met de nieuw benoemde Peruaanse president Dina Boluarte:

  Minister Blinken moedigde de Peruaanse instellingen en civiele autoriteiten aan om hun inspanningen te verdubbelen om de nodige hervormingen door te voeren en…

  2:58 PM ∙ Dec 18, 2022


  14 landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied veroordelen Peru’s door de VS gesteunde coupregime

  Mexico, Argentinië, Colombia en Bolivia publiceerden een gezamenlijke verklaring ter ondersteuning van president Castillo, die volgens hen democratisch gekozen is door het volk van Peru.

  “Voor de wereld is het geen nieuws dat president Castillo Terrones sinds de dag van zijn verkiezing het slachtoffer is van antidemocratische intimidatie”, schreven zij.

  De regering van Mexico’s linkse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) kondigde zelfs een formele “pauze” aan in haar diplomatieke betrekkingen met Peru’s ongekozen regime.


  Ben Norton @BenjaminNorton
  Mexico, Argentinië, Colombia en Bolivia brachten een gezamenlijke verklaring uit ter ondersteuning van de gekozen president van Peru, Pedro Castillo, waarin ze zeggen dat hij het slachtoffer is van “antidemocratische intimidatie” na een door de VS gesteunde staatsgreep.

  Gustavo Petro erkende dat het om een “parlementaire staatsgreep” ging.
  multipolarista.comMexico, Argentinië, Bolivia, Colombia steunen president Castillo van Peru en veroordelen “antidemocratische intimidatie” – MultipolaristaMexico, Argentinië, Colombia en Bolivia hebben een verklaring uitgebracht waarin ze hun steun betuigen aan de Peruaanse president Pedro Castillo, die het slachtoffer is van “antidemocratische intimidatie” na een staatsgreep.
  9:47 PM ∙ Dec 13, 2022

  De Colombiaanse president Petro veroordeelde de afzetting van Castillo als een “parlementaire staatsgreep”. Hij voegde eraan toe dat de putsch een waarschuwing is voor alle gekozen linkse leiders in Latijns-Amerika.

  Petro verklaarde dat “de Latijns-Amerikaanse oligarchie geen vooruitgang wil” en “wat ze bij de stembusgang niet kunnen winnen, proberen ze omver te werpen.”


  Ben Norton @BenjaminNorton
  De Colombiaanse president Gustavo Petro noemt enkele van de recente staatsgrepen tegen democratisch gekozen linkse leiders in Latijns-Amerika: -Honduras in 2009 -Paraguay in 2012 -Brazilië in 2016 -Bolivia in 2019 -nu Peru Volledig transcript hier: multipolarista.com/2022/12/19/col…
  2:16 PM ∙ Dec 19, 2022

  De Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika (ALBA), het linkse economische en politieke blok dat bestaat uit 10 landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, bracht een soortgelijke verklaring uit waarin Castillo werd gesteund.

  “Wij verwerpen de politieke hinderlaag die door de rechtse krachten van dat land tegen de grondwettelijke president Pedro Castillo is opgezet, waardoor hij gedwongen werd maatregelen te nemen die later door zijn tegenstanders in het parlement werden gebruikt om hem uit zijn ambt te zetten,” schreef ALBA.

  “Wij verwerpen de repressie door de ordediensten tegen het Peruaanse volk dat een democratisch gekozen regering verdedigt,” voegden zij eraan toe.

  Tot de leden van de ALBA behoren Venezuela, Cuba, Nicaragua, Bolivia en de Caribische landen Antigua en Barbuda, Dominica, Grenada, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia en Saint Vincent en de Grenadines.

  Twitter avatar voor @BenjaminNorton
  Ben Norton @BenjaminNorton
  De Bolivariaanse Alliantie (ALBA) die landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied verenigt, is bijeengekomen voor haar 18e jaarlijkse top.

  Zij veroordeelden de staatsgreep in Peru tegen de grondwettelijke president Pedro Castillo en veroordeelden de rechtzaken in Argentinië tegen Cristina Kirchner.

  multipolarista.com Bolivariaanse Alliantie (ALBA) steunt president Castillo van Peru tegen staatsgreep, hekelt wetgeverij in Argentinië – MultipolaristaDe Bolivariaanse Alliantie (ALBA) veroordeelt staatsgreep in Peru, steunt president Pedro Castillo, hekelt wetgeverij in Argentinië tegen Cristina Kirchner.
  3:40 PM ∙ Dec 16, 2022

  Honduras benadrukte ook zijn ” krachtige veroordeling van de staatsgreep “ tegen de Peruaanse president Castillo en verklaarde dat hij de ” soevereine wil van het volk “ vertegenwoordigt.

  “Staatsgrepen horen niet te worden uitgevoerd”, verklaarde de linkse Hondurese regering van president Xiomara Castro, die in 2021 de democratie herstelde na 12 jaar van door de Verenigde Staten gesponsorde rechtse staatsgrepen.

  Twitter avatar voor @BenjaminNorton
  Ben Norton @BenjaminNorton
  Honduras benadrukte zijn “krachtige veroordeling van de staatsgreep” in Peru en zei dat de gekozen president Castillo “de soevereine wil van het volk” vertegenwoordigt.

  Honduras was in 2009 ook het slachtoffer van een door de VS gesteunde staatsgreep. De democratie werd pas eind 2021 hersteld.

  Multipolarista.com Honduras veroordeelt staatsgreep in Peru en steunt verkozen president Pedro Castillo – MultipolaristaHonduras benadrukt zijn “krachtige veroordeling van de staatsgreep” in Peru en zegt dat de verkozen president Pedro Castillo “de soevereine wil van het volk” vertegenwoordigt. Honduras was in 2009 ook het slachtoffer van een door de VS gesteunde staatsgreep.
  4:11 PM ∙ Dec 13, 2022

  De president van Venezuela, Nicolás Maduro, heeft in een krachtige toespraak de staatsgreep in Peru aan de kaak gesteld:

  Men ziet wat het Peruaanse volk lijdt. Ze kiezen een leraar, president Pedro Castillo, en vanaf het eerste moment van de verkiezingen willen ze zijn overwinning niet erkennen, ze negeren de overwinning.

  En aan het eind werden ze door de feiten gedwongen zijn overwinning als president te erkennen, en toen hij op 28 juli 2021 werd beëdigd, begonnen ze samen te spannen om een parlementaire coup te plegen.

  En zo begint de aanval en het afbreken, veroordelingen van zijn ministers, permanente pesterijen.

  … Ze leiden hem tot het uiterste om te proberen het congres van Peru te ontbinden.

  En alle gebeurtenissen die we hebben gezien zijn van de oligarchische elites die niet toestaan dat een nederige leraar het presidentschap van Peru bekleedt en probeert te regeren voor het volk.

  Maduro zei dat dit een signaal is “dat extreem rechts afgeeft aan de volksbewegingen en de progressieve bewegingen: ‘Wij laten hen niet regeren’.”


  Gerelateerd (in dit archief):