Bron: ultimasnoticias 5 januari 2023 (SP) 
orinocotribune 7 januari 2023 (EN) ~~~

De nationale staking van onbepaalde duur in Peru, die door sociale bewegingen van het land is uitgeroepen, wordt sinds 4 januari voortgezet om een constituerende vergadering, de vrijlating van president Pedro Castillo uit de gevangenis en het ontslag van de feitelijke president Dina Boluarte en haar onwettige regering te eisen.

De staking heeft zich over het hele land verspreid, met de grootste protesten in de departementen Apurimac, Arequipa, Ayacucho, Puno, Cusco en Tacna. De demonstranten eisen de sluiting van het door ultrarechts gedomineerde Congres, dat op 7 december 2022 de democratisch gekozen president, Pedro Castillo, heeft afgezet en zijn vicepresident, Dina Boluarte, als feitelijk staatshoofd van Peru heeft aangesteld.

De Peruaanse pers berichtte over manifestaties, tot dusver vreedzaam, in verschillende sectoren van de provincies Abancay, Andahuaylas en Aymaraes in Apurimac, en over wegblokkades op belangrijke snelwegen zoals de Interoceanische Snelweg en de Panamericana Sur.

Confrontaties tussen de demonstranten en de politie vonden plaats in Chalhuanca, in de provincie Aymaraes, waar de politie traangas op de mensen losliet toen zij probeerden een wegblokkade op te heffen.

Volgens de plaatselijke media neemt 70% van de bevolking van Abancay deel aan de nationale staking voor onbepaalde tijd. Een groot aantal voertuigen is gestrand in de stad en het bedrijfsleven is getroffen.

De Peruaanse autoriteit voor vervoer, de Superintendence of Land Transportation of People, Cargo and Goods (SUTRAN), meldde dat in de vroege uren van vrijdag 6 januari 46 wegen in acht regio’s van het land geblokkeerd bleven, waardoor het verkeer werd stilgelegd.

Peruaanse rechtervleugel probeert Evo Morales de schuld te geven van protesten

Midden in de politieke crisis in Peru hebben sommige rechtse leden van het Congres geprobeerd de voormalige president van Bolivia, Evo Morales, de schuld te geven van de aanhoudende protesten tegen de staatsgreep op Pedro Castillo.

Congresleden van enkele rechtse partijen, namelijk Renovación Popular, Fuerza Popular, Alianza para el Progreso, Acción Popular en Bloque Magisterial, vroegen Boluarte Morales niet toe te laten tot Peru en juridische stappen tegen hem te ondernemen. Zij beweerden dat Morales’ recente bezoeken aan Peruaanse steden aan de grens met Bolivia een aanleiding waren voor de protesten tegen de de facto autoriteiten van Peru, ondanks het feit dat de spanningen in de Peruaanse samenleving sinds de verkiezing van Castillo opliepen. Vanaf het begin van Castillo’s termijn heeft rechts in Peru geprobeerd hem te verdrijven, omdat hij niet tot de traditionele Peruaanse elite behoort en aan de macht kwam met de belofte van veranderingen die tegen de belangen van die dominante politieke en economische klasse in het land ingaan.

Boluarte zelf sloot zich aan bij de aanval op Morales en zei dat de Peruaanse immigratiedienst van plan is de toegang van de Boliviaanse leider tot het land te beperken.

“We zijn in gesprek; we zien de situatie van de inreis van de heer Evo Morales in deze context [van de beschuldigingen van rechts], omdat ik geloof dat niemand, geen persoon, geen voormalige president of leider van een ander land het recht kan hebben zich te mengen in de interne aangelegenheden van ons land,” zei Boluarte tegen PBO Radio van Lima.

Morales reageerde op de beschuldigingen via een Twitter post: “We keren de andere wang toe voor de politieke aanvallen die komen van de Peruaanse rechtervleugel. Maar stop alstublieft met de moordpartijen, illegale detenties, vervolging en terruqueo [diskwalificatie] van onze inheemse broeders en zusters. Er zal geen vrede zijn zonder sociale rechtvaardigheid. Peru vraagt om een diepgaande transformatie.”

Op woensdag 4 januari diende het Peruaanse congreslid Jorge Montoya, leider van de extreem-rechtse partij Renovación Popular en voormalig commandant van de Peruaanse strijdkrachten, bij de procureur-generaal een klacht in tegen Evo Morales, omdat hij de “nationale integriteit” van het land zou hebben aangetast. Een andere ex-militair die congreslid is geworden van dezelfde ultrarechtse partij, de gepensioneerde admiraal José Cueto, wil dat de Peruaanse politie de Boliviaanse leider arresteert.

Cueto drong er bij de Peruaanse nationale politie op aan om de voormalige president van Bolivia gevangen te nemen, en verklaarde dat Morales nu een “gewone burger” is die zijn status als voormalig president “ten onrechte gebruikt om mensen op te hitsen”, en dat is een misdaad.

“Hij moet gevangen worden genomen… zelfs als hij zich buiten Peru bevindt,” zei de voormalige militair, en vroeg de bevoegde autoriteiten een internationaal arrestatiebevel tegen de voormalige president uit te vaardigen.

Topfoto: Peruaanse demonstranten eisen het aftreden van de de facto president Dina Boluarte en het Congres dat een coup pleegde tegen de gekozen president Pedro Castillo. Foto: Su Noticiero.