Bron: Quincy Stemmler 
amerika21 27 juni 2021 ~~~

Ex-chef van inlichtingendienst zou pogingen tot omkoping vanuit gevangenis hebben georkestreerd. De verkiezingsstrijd gaat door.

Lima. Onlangs vrijgegeven audiofragmenten onthullen betrokkenheid van de beruchte Fujimori adviseur Vladimiro Montesinos bij progressieve couppogingen van Peruviaans rechts tegen de linkse verkiezingswinnaar Pedro Castillo. Volgens het rapport was Montesinos betrokken bij de pogingen om de Hoge Verkiezingsrechtbank (JNE) te manipuleren, alsmede bij de oproep tot een staatsgreep door hooggeplaatste ex-militairen.

Geluidsopnamen van verscheidene telefoongesprekken tussen Montesinos en een onbekende informant kort na de verkiezingen zijn door de voormalige presidentskandidaat Fernando Olivera vrijgegeven op een persconferentie op donderdag. Montesinos was de rechterhand van Alberto Fujimori tijdens diens autoritaire presidentschap (1990-2000). De voormalige chef van de inlichtingendienst zou de spil zijn geweest van een systematisch netwerk van omkoperijen, opdracht hebben gegeven tot de moord op leden van de oppositie en betrokken zijn geweest bij de drugshandel.

Hij zit momenteel een gevangenisstraf uit op de marinebasis van Callao en heeft volgens de wet geen toegang tot communicatiemiddelen. De telefoontjes zouden gepleegd zijn vanuit het kantoor van het hoofd van de militaire basis.

De geluidsopnamen, die ook andere gesprekken tussen advocaten dicht bij Fujimori bevatten, gaan over het beïnvloeden van JNE-rechters om in te gaan op het verzoek van de rechtse presidentskandidaat Keiko Fujimori om enkele honderdduizenden stemmen uit regio’s die loyaal zijn aan Castillo te schrappen. De opgenomen telefoongesprekken hadden onder meer betrekking op omkoping van verkiezingsrechters, alsmede oproepen van hooggeplaatste gepensioneerde officieren aan het oppercommando van de strijdkrachten om een president Castillo niet te erkennen (bericht amerika21).

In de week na de verkiezingen had de JNE aanvankelijk de termijn voor het indienen van nietigverklaringsverzoeken verlengd, om Keiko Fujimori tegemoet te komen. Deze termijnverlenging werd ingetrokken na een golf van publieke kritiek.

De impuls kwam van de verkiezingsrechter Luis Arce Córdova. Tegen hem loopt een onderzoek in het gerechtelijk schandaal van de “witte boorden” (Cuellos Blancos). Arce Córdova veroorzaakte nog meer opschudding toen hij woensdag zijn ambt neerlegde, waardoor het electorale hof niet langer bevoegd zou zijn en een mogelijke beslissing over de uitslag van de presidentsverkiezingen nog meer vertraging opliep. Dat ontslag werd niet-ontvankelijk verklaard.

Waarnemers noemen de strategie van Peruviaans rechts een “langzame staatsgreep”. Met de dreiging van een algemene staking willen verschillende maatschappelijke organisaties en partijen nu druk uitoefenen op de verkiezingsautoriteiten om Castillo, die bij de verkiezingen van 6 juni de meeste stemmen kreeg, officieel tot de rechtmatige winnaar uit te roepen.

“Hier zijn de partijen die de democratie verdedigen. Er zijn al zeventien dagen voorbij en we hebben nog steeds geen proclamatie van de president van de republiek. Mevrouw Fujimori accepteert haar nederlaag nog lang niet. Te midden van de pandemie zorgt zij ervoor dat de mensen de straat op moeten om hun stem te laten horen,” zei Lenin Checco, parlementslid voor de linkse Breed Front-partij, over de stakingsoproep van woensdag.

Aanhangers van beide partijen houden regelmatig demonstraties. Afgelopen zaterdag vonden in de hoofdstad Lima gelijktijdige rally’s plaats van aanhangers van Castillo en Fujimori. Hoewel er weinig media-aandacht was voor de eerste, werd de toespraak van Keiko Fujimori tijdens haar protestmars op verschillende televisiezenders tegelijk live uitgezonden, een onderbreking van de normale programmering. Meer protestmarsen van beide kampen zijn gepland voor het weekend.

In het buitenland is de legitimiteit van het verkiezingsproces intussen al lang bevestigd.

Woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken feliciteerde Peru met het houden van “vrije, eerlijke, toegankelijke en vreedzame” verkiezingen. “Deze verkiezingen zijn een voorbeeld van democratie in de regio.”

Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten en de EU, die beide verkiezingswaarnemingsmissies hadden gestuurd, herhaalden dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen en weerlegden de bewering dat er verkiezingsfraude was gepleegd.

Topfoto: Alberto Fujimori’s “man voor het ruige werk”: Vladimiro Montesinos