Bron: Telesur 13 augustus 2021 ~~~

De wetgevers willen dat deze ambtenaar uitleg geeft over zijn voorstel dat Peru uit de door de VS gecontroleerde Lima Groep stapt.

Tijdens een plenaire vergadering van de Senaat die dinsdag werd gehouden, spraken wetgevers van partijen als Popular Force, Country Advance en Popular Renewal hun intentie uit om minister van Buitenlandse Zaken Hector Bejar te ondervragen.

Rechts in Peru wil dat deze ambtenaar naar de Senaat komt om uitleg te geven over zijn standpunt ten aanzien van Cuba en zijn voorstel om Peru uit de Lima Groep te laten treden, een organisatie waarin politici en intellectuelen zijn verenigd die als instrumenten fungeren van het beleid van de VS ten aanzien van Latijns-Amerika.

De wetgevers willen dat Hector Bejar acties definieert om het Venezolaanse volk te helpen hun democratie te herstellen, aangezien zij beweren dat de Bolivariaanse regering van president Nicolas Maduro een dictatuur is.

In het interpellatieproces willen de rechtse politici ook dat de kanselier zich uitspreekt tegen de vermeende arrestaties van de presidentskandidaten van de Nicaraguaanse oppositie, met als argument dat de regering van president Daniel Ortega totalitaire ideologieën in de regio heeft bevorderd.

Daarnaast willen deze wetgevers dat Hector Bejar zijn voorstel rechtvaardigt om de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) te versterken, aangezien eerdere Peruviaanse regeringen hebben gestemd voor het verlaten van deze organisatie. Tenslotte willen zij dat de minister maatregelen definieert om het socialisme van de 21e eeuw te bestrijden.

Peruviaans rechts heeft van de minister zijn strijdros gemaakt tegen de regering van president Pedro Castillo, omdat hij in de jaren zestig lid was van het Nationale Bevrijdingsleger en Fidel Castro persoonlijk kende.

Als de wetgevers niet helemaal tevreden zijn met de antwoorden van Bejar in het interpellatieproces, kunnen ze aandringen op een motie van afkeuring, die een aanklachtprocedure tegen de kanselier in gang zal zetten.

Topfoto: De Russische ambassadeur Igor Romanchenko (L), en minister van Buitenlandse Zaken Hector Bejar (R), Lima, Peru, 11 aug.2021. | Foto: Twitter/ @DemopJ