Bron: Aarón Rodríguez 
hispantv 23 februari 2023 (SP)
orinocotribune 24 februari 2023 (EN) ~~~

Het historisch centrum van Lima, voornamelijk gelegen in de wijken Cercado de Lima en Rímac, is door de regering van Lima tot protestvrije zone verklaard, wat betekent dat er beperkingen zullen worden opgelegd aan openbare bijeenkomsten en marsen in de wijk.

Dit is bekendgemaakt door de gemeenteraad van Lima, die het initiatief van de burgemeester van Lima, Rafael López Aliaga, heeft goedgekeurd. López Aliaga, leider van de ultrarechtse partij Renovación Popular, heeft op verschillende plaatsen verklaard dat hij de protesten tegen de regering van de facto president Dina Boluarte en het Congres niet duld. Deze keer rechtvaardigde hij de opgelegde beperkingen als een methode om het culturele erfgoed van de Peruaanse hoofdstad te beschermen. Dus zullen er voortaan beperkingen worden opgelegd aan de demonstraties die tot nu toe ontmoetingsplaatsen in de hoofdstraten en op de pleinen van Lima hadden gekozen.

Dit is niet de eerste keer dat bestuurders in Lima proberen om in de hoofdstraten van Lima protestvrije zones in te stellen. Jaren geleden, toen Luis Castañeda Lossio burgemeester van de hoofdstad was, had hij hetzelfde initiatief voorgesteld als López Aliaga, maar hij kreeg geen steun van de stadsraad, waardoor het voorstel niet werd uitgevoerd.

Naast het Historisch Centrum is ook de wijk Miraflores, een van de belangrijkste wijken van Lima en een populaire toeristische bestemming, tot verboden gebied verklaard. Deze maatregelen van de gemeenten kunnen echter binnenkort nietig worden verklaard, omdat zij een inbreuk vormen op de democratische rechten van de bevolking, met name het recht op protest en het recht op vrij verkeer.

Hoewel de mobilisaties in Lima voorlopig zijn gepauzeerd, hebben mensen in andere gebieden van Peru, zoals Trujillo, San Martín, Piura en Lambayeque aangekondigd dat zij de protesten binnenkort zullen hervatten. Ondertussen zijn in Puno, de regio waar de politie het grootste aantal doden van het land heeft gemaakt, activisten en arbeiders blijven staken.

Topfoto: Demonstraerende inheemse activisten en arbeiders, hijsen vlaggen op Plaza San Martín, Lima, Peru in verzet tegen de coupregering van Dina Boluarte, januari 2023. Foto: La Tercera