Bron: Tanya Wadhwa 
peoplesdispatch 27 november 2021 ~~~

In een nieuwe poging om de regering van president Pedro Castillo te destabiliseren, hebben de rechtse krachten in Peru een motie ingediend om hem af te zetten. De aanval bracht duizenden burgers ertoe de straat op te gaan ter verdediging van hun president

Op 25 november dienden Peruviaanse oppositieleden van drie rechtse partijen in het Congres een motie in om de socialistische president Pedro Castillo uit zijn ambt te ontzetten. De motie, waarin “moreel onvermogen” van het staatshoofd om te regeren wordt aangevoerd, werd ingediend met de handtekeningen van 28 parlementsleden van de partijen Popular Force, Popular Renewal, en Go on Country.

De motie zal in stemming worden gebracht in het Congres op 7 december en zal 52 stemmen van de 130 wetgevers nodig hebben om een impeachmentprocedure te starten. Als de motie er in slaagt de steun te krijgen om het debat in het Congres te beginnen, zijn voor een definitieve stemming om Castillo af te zetten 87 stemmen nodig, wat een onwaarschijnlijk scenario is. De regerende partij Free Peru (PL), met de steun van de progressieve Samen voor Peru-partij en de Paarse Partij, heeft de steun van 45 wetgevers. Daarnaast hebben veel parlementsleden van de Volksactie, de Alliantie voor Vooruitgang en Wij Zijn Peru al laten weten dat zij de presidentsvacature afwijzen.

President Castillo heeft laten weten dat hij zich geen zorgen maakt over de motie. In een openbare toespraak tijdens zijn bezoek aan de stad Jauja in de regio Junin, op 25 november, zei hij dat “ik me geen zorgen maak over politiek rumoer omdat ik ben gekozen door het volk, niet door de maffia of de corrupten”.

Deze nieuwe poging door rechtse krachten om Castillo’s regering aan te vallen en te destabiliseren werd door verschillende politieke en sectoren op grote schaal afgewezen.

Mobilisatie tegen poging om Castillo af te zetten

In de namiddag van 25 november, de dag waarop de motie van de afzettingsprocedure werd ingediend, marcheerden duizenden Peruanen door het centrum van de hoofdstad Lima om te protesteren tegen de poging van extreem-rechtse parlementaire blokken om president Castillo af te zetten. De aanhangers van de Vrije Peruaanse Partij uit verschillende sectoren demonstreerden buiten het Congres om hun steun te betuigen aan hun president en zijn pro-volk beleid.

Het protest was oorspronkelijk georganiseerd om een nieuwe grondwet te eisen en een grondwetgevende vergadering om die op te stellen, en ook om de politieke vervolging van de leden van de regerende partij af te wijzen. Door de indiening van de motie van vacature kwam de verwerping ervan echter centraal te staan.

Politieke veroordeling

Verschillende progressieve leiders beschouwden de motie van wantrouwen als een coupmotie. Ondanks een intern conflict met de president verwierpen de wetgevers van de Vrije Peruaanse Partij de motie fel.

“Wij verwerpen de staatsgreepmotie die het afzetten de presidents voorstelt, omdat president Castillo in geen enkele zaak, die is vastgelegd in de grondwet die zij zo beweren te verdedigen, verzaakt” zei Free Peru-wetgever Katy Ugarte. Ze riep ook de 28 wetgevers, die de motie ondertekenden, op “om de rechtsstaat en het besluit van het volk te respecteren, en politieke, economische en sociale instabiliteit te vermijden.”

“Er is opnieuw een staatsgreep gepleegd in het Congres. Ik ben er zeker van dat de magistraten van Vrij Peru gezamenlijk president Pedro Castillo zullen steunen. Vanuit het Congres en de straten zullen we de democratie verdedigen. De afzetting zal niet doorgaan,” zei Óscar Zea, een andere Vrije Peruaanse wetgever.

“Ik heb vanaf de eerste dag gezegd dat er een coup-sector is die er alleen maar op uit is om de president af te zetten. Nu zullen we de strijd aangaan vanuit het Congres en vanuit de straten. Ze zullen niet slagen!”, tweete PL-wetgever Guillermo Bermejo.

De parlementsleden van het Magisteriale blok, die ook deel uitmaken van de Free Peru afdeling, verwierpen ook de motie van de afzettingsprocedure. In een verklaring wezen zij erop dat de motieaanvraag “politieke instabiliteit heeft gegenereerd” en een “diepe economische en sociale crisis” in het land zou kunnen veroorzaken.

De oprichter en secretaris-generaal van de PL-partij, Vladimir Cerrón, verklaarde in een tweet dat “parlementaire staatsgrepen een frequente praktijk zijn in Latijns-Amerika, op bevel van het imperium, zoals wat er gebeurd is in Honduras, Paraguay, Brazilië en Bolivia met de regeringen van links of aan degenen die [links] lijken.”

Ondertussen veroordeelde de voormalige presidentskandidaat en leider van de mede regerende Beweging Nieuw Peru, Verónika Mendoza, dat de motie de democratie wil vernietigen. “Deze motie toont een pro-coup, autoritaire en ondemocratische houding, waartegen het zeer belangrijk is dat alle democratische, politieke, sociale en burger sectoren standvastig zijn door deze pogingen om de democratie aan te vallen te verwerpen, want het is niet de afzetting van president Castillo wat ze willen, wat ze willen is de democratie vernietigen,” zei Mendoza, in een interview met Ideeleradio.

Zij wees erop dat rechts al sinds het begin van zijn ambtstermijn vier maanden geleden probeert Castillo af te zetten, wat bewijst dat het niet gaat om een reactie op zijn prestaties in de regering, “maar veeleer om een voorafgaande en vooropgezette bedoeling om de president af te zetten”.

Ze waarschuwde ook dat de extreem-rechtse groeperingen, in lijn met de neoliberale pers, van plan zijn om het afzetten van presidenten te normaliseren alsof het een eenvoudige administratieve procedure is, waarbij ze herinnerde aan de impeachment van voormalige presidenten Pedro Pablo Kuczynski en Martin Vizcarra in de afgelopen jaren.

Wethoudster Sigrid Bazán van Samen voor Peru beschreef de motie als “een nieuwe klap voor de democratie en de volkswil van degenen die hun nederlaag nooit hebben geaccepteerd en vanaf de eerste dag spraken (zonder bewijs) van fraude, en vandaag propageren ze een vacature”, en zei dat “het volk zal reageren, zoals het altijd heeft gedaan, in de straten”.

Tegelijkertijd hebben ook de bedrijfssectoren te kennen gegeven dat zij de in het parlement ingediende motie verwerpen, omdat de politieke onzekerheid de economie beïnvloedt. De voorzitter van de Nationale Vereniging van Industrieën (SNI), Ricardo Márquez, zei in een verklaring aan RPP dat “we geen voorstander zijn van de vacature. We moeten proberen ervoor te zorgen dat er juridische stabiliteit is, vooral dat de rechtsstaat wordt gerespecteerd.” Hij voegde eraan toe dat “er geen land kan zijn dat in vijf jaar drie presidenten heeft (…) We zijn niet van plan om het land te laten verwoesten, de instellingen te laten verwoesten.”

Sinds de inauguratie van de progressieve regering op 28 juli hebben de rechtse krachten in het land voortdurend aanvallen uitgevoerd. De progressieve sectoren hebben deze manoeuvres keer op keer veroordeeld en geoordeeld dat zij erop uit zijn de werking van de regering te verstoren en haar te beletten sociale veranderingen in het land tot stand te brengen.

Topfoto: De Peruaanse president Pedro Castillo. Foto: Peruaans voorzitterschap/Twitter


Eerdere berichten in het webarchief