Bron: telesur 12 december 2022 ~~~

Minstens 25 strategische punten op het wegennet zijn geblokkeerd met aangestoken banden en containers.

Duizenden burgers in heel Peru gaan maandag de straat op om de sluiting van het Congres en het aftreden van president Dina Boluarte te eisen.

In de ochtend namen zij de faciliteiten en landingsbanen van de internationale luchthaven Alfredo Rodriguez Ballon in Arequipa, de tweede stad van het land, over. Dit gebeurde nadat mensen de omheining die de faciliteiten omringt hadden doorbroken.

De burgerluchtvaartautoriteiten gaven vervolgens opdracht de mensen die zich in de terminal bevonden te evacueren en sloten de activiteiten op de luchthaven.

Zodra de demonstranten de luchthaven hadden bezet, verbrandden ze banden op de landingsbanen. De politie en het leger drongen het gebied binnen en onderdrukten de burgers hardhandig.

Het hoofd van het bureau van de ombudsman in Arequipa, Angel Maria Manrique, heeft aan de kaak gesteld dat de veiligheidstroepen twee mensen verwond hebben met pellets.

Ondertussen werden minstens 25 punten van het Peruaanse wegennet geblokkeerd door betogers met aangestoken banden en containers. Een van de hevigste protesten vindt plaats in Chala, een mijngebied in Arequipa, waar meer dan 4.000 mensen de regering-Boluarte afwijzen.

Er zijn ook wegblokkades in gebieden waar de voormalige president Pedro Castillo meer electorale steun had, zoals de provincie Ica. In de kustprovincie Trujillo werpen de burgers van Viru blokkades op op de Pan-Amerikaanse snelweg en eisen ze de vrijlating van Castillo.

Wegblokkades zijn er ook in andere provincies in het zuiden en het binnenland, zoals Puno, Abancay, Uyacali en Tacna. Volgens de Peruaanse politie zijn meer dan 6000 demonstranten direct betrokken bij de wegblokkades. Het verkeer is in het hele land praktisch lamgelegd.

Topfoto: Mensen nemen de landingsbanen van de luchthaven Rodriguez Ballon over, Arequipa, Peru, 12 dec. 2022. | Foto: Twitter/ @infomercadoperu