Bron: telesur 18 juli 2021 ~~~

De verkiezingsautoriteiten hebben een verkiezingsonderzoek afgesloten waarbij de linkse kandidaat een voorsprong van 44.058 stemmen behield op zijn rivale Keiko Fujimori.

De Nationale Verkiezingsjury (JNE) staat op het punt de linkse Pedro Castillo te bevestigen als nieuwe president van Peru na afwijzing van alle verkiezingsklachten die de rechtse Popular Force (FP) kandidaat Keiko Fujimori had ingediend.

JNE-adviseur Alexandra Marallano verklaarde dat de officiële aankondiging a.s. dinsdag of woensdag zou kunnen plaatsvinden.

Het besluit komt na de bekendmaking door de JNE van de afsluiting van een verkiezingsonderzoek in 60 bijzondere kiescommissies, waarbij Castillo 8.835.579 stemmen kreeg, een verschil van 44.058 stemmen met Fujimori.

Bij de presidentsverkiezingen van 6 juni nam Castillo de leiding, maar zijn officiële benoeming werd uitgesteld omdat de rechtse kandidaat van de FP zijn stemmen betwistte.

Castillo wil een nieuwe grondwet goedkeuren om een hervormingsplan uit te voeren dat de openbare diensten verbetert en de rol van de staat in de economie versterkt.

Sinds de verkiezingsronde heeft hij ontmoetingen gehad met wetgevers, politici van andere partijen en zijn aanhangers om zijn verkiezingsbeloften nogmaals te bevestigen.

“We zullen veilig vooruitgaan binnen het democratische kanaal om een einde te maken aan de historische discriminatie waaronder onze Andes-, Amazone- en Afro-afstammelingen lijden en onze bevolkingsgroepen die kwetsbaar zijn voor seksistisch, classistisch en racistisch geweld,” twitterde Castillo.

Pedro Castillo (C) legt verklaringen af tijdens een demonstratie in Lima, Peru, 26 jun. 2021. | Foto: EFE