Bron: Steve Lalla - 10 januari 2023 
orinocotribune 11 januari 2023 ~~~ 

In Peru is het dodental gestegen tot tenminste 46 na de door de VS gesteunde staatsgreep van 7 december om de democratisch gekozen socialistische president Pedro Castillo ten val te brengen.

Alleen al op 9 januari werden in Juliaca meer dan 17 mensen gedood door de veiligheidstroepen van het coupregime. De demonstranten eisen de terugkeer van de door hen gekozen president, Pedro Castillo, die sinds de staatsgreep zonder vorm van proces gevangen zit. Er zijn videobeelden verschenen van militaire troepen die met scherp schieten op demonstranten, ongewapende demonstranten op brute wijze slaan en helikopters gebruiken om de menigte onder controle te houden. 

De voormalige leraar Pedro Castillo is de eerste inheemse president van Peru en de meest linkse president in de geschiedenis van het land. Hij beloofde de grondwet van Peru te herschrijven en ervoor te zorgen dat de rijkdommen van het land niet, zoals eeuwenlang, door buitenlandse bedrijven zouden worden geplunderd. Hij heeft nooit mogen regeren. De rechtse krachten in Peru, in samenwerking met transnationale en Amerikaanse bedrijven, hebben drie keer geprobeerd hem af te zetten, omdat hij moreel of mentaal ongeschikt zou zijn voor de functie.

In een poging hem af te schilderen als een dictator in wording, beweren de media dat Castillo een “zelfcoup” heeft gepleegd. President Castillo heeft te allen tijde grondwettelijk gehandeld. Hij besloot het Congres pas te ontbinden nadat het Congres het Castillo onmogelijk had gemaakt zijn campagnebeloften uit te voeren en tientallen ministers uit zijn kabinet had gezet. Deze motie is duidelijk voorzien in artikel 134 van de Peruaanse grondwet, dat bepaalt dat de president een Congres kan ontbinden dat weigert twee door de president benoemde kabinetten te steunen. De regering van Castillo moest alleen al in de eerste zes maanden minstens vier volledige kabinetten benoemen, en meer dan 80 ministers in minder dan 18 maanden in functie.

De VS hebben de omverwerping van Castillo vanaf de eerste dag gesteund. De VS hebben snel hun steun uitgesproken voor Castillo’s vervanger, de couppleger Boluarte, door haar “presidentschap” te erkennen enkele minuten nadat zij door het coupregime was benoemd. De in Washington DC gevestigde Organisatie van Amerikaanse Staten, die zich opwerpt als scheidsrechter van de democratie in heel Amerika, gaf onmiddellijk een van hypocrisie doordrenkte verklaring uit, waarin zij stelde dat zij vrede, democratie en de (ongekozen) “president” van het coupregime steunde.

De mainstream media ontploften onmiddellijk met het nieuws dat Peru nu zijn eerste vrouwelijke president had. Dat zou natuurlijk geweldig nieuws zijn geweest, als zij was gekozen, maar Boluarte heeft nooit stemmen voor het presidentschap gekregen; niettemin verklaarde zij aanvankelijk dat zij het presidentschap tot 2026 zou bekleden. 

Het bloed van de Peruanen kleeft aan de handen van de VS. In 2021, onder de in ongenade gevallen president Donald Trump, benoemde de VS CIA-agente Lisa Kenna tot ambassadeur in Peru. Kenna was “senior aide” van Trump’s minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die eerder aan het hoofd stond van de CIA. Kenna had de dag voor de staatsgreep een ontmoeting met de Peruaanse minister van Defensie – misschien om hem voor te stellen de president te arresteren, wat de Peruaanse veiligheidstroepen de volgende dag, 7 december 2022, deden. De VS hebben het leger van Peru decennialang bewapend en getraind en blijven het land bezetten via hun marinebasis in de hoofdstad Lima en talrijke radarlocaties van het US Southern Command (SOUTHCOM).

De staatsgreep en de moordpartijen hebben een massale opstand in Peru ontketend. Er heerst een algemene staking; in ten minste 45 gemeenten zijn barricades opgeworpen. Laten we hopen dat – zoals we in 2020 in Bolivia hebben gezien – de democratie kan worden hersteld en dat een regering die opkomt voor de rechten van de armen en de inheemsen aan de macht komt. Op korte of lange termijn zal de strijd van het volk tegen uitbuiting de koers van de geschiedenis bepalen.

Familieleden van 18 mensen die door de politie zijn gedood wachten met lege doodskisten buiten het mortuarium van het Carlos Monge Medrano ziekenhuis in Juliaca, Zuid-Peru, op 10 januari 2023. Foto: Juan Carlos Cisneros/AFP.

Steve Lalla is journalist, onderzoeker en analist. Zijn interessegebieden zijn geopolitiek, geschiedenis en actualiteit. Hij heeft bijgedragen aan Counterpunch, Resumen, ANTICONQUISTA, Orinoco Tribune, en anderen.