Bron: Hector Bejar, LIMA 9 januari 2023, 
Transcript (EN/ES): COHA 1 januari 2023 ~~~

Op 9 januari heeft Héctor Béjar, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Peru voor de afgezette president Pedro Castillo, vanuit Lima een verklaring afgelegd over de illegale afzetting van Castillo en de daaropvolgende brute repressie onder de door het feitelijke (coup)regime van Dina Boluarte opgelegde noodtoestand. De Council on Hemispheric Affairs (COHA) geeft hierbij de videolink en de Engelse vertaling, gevolgd door een transcriptie in het Spaans van Béjar’s korte analyse van de politieke crisis in Peru.

Transcript:

Goedemorgen, Goedemiddag, Goedenavond. Mijn naam is Héctor Béjar. Ik neem deze video op vanuit Lima, Peru.

Na de illegale afzetting van Pedro Castillo heeft de huidige president van Peru, mevrouw Dina Boluarte, gereageerd op de volksprotesten die het land vanaf 7 december 2022 verlamden met de opschorting van grondwettelijke rechten. Dat betekent dat de politie nu iedereen zonder bevelschrift kan aanhouden, elke woning kan betreden en elke burger kan beletten vrij te reizen binnen of buiten Peru. Bovendien zijn alle soorten bijeenkomsten verboden. In gebieden in 7 regio’s van Peru is het de bevolking sinds enkele weken verboden de straat op te gaan en is zij verplicht dag en nacht in hun huizen te blijven. De eerste protesten hadden de betreurenswaardige afloop van 30 doden en talloze gewonden en gevangenen.

Waarom? Omdat de repressieve troepen dodelijke wapens hebben gebruikt; ze hebben op het lichaam van de demonstranten geschoten, op het hoofd en soms van achteren. Deze praktijken zijn doorgegaan ondanks klachten van maatschappelijke organisaties en mensenrechtenorganisaties.

Er is geen onderzoek ingesteld. Niemand is gestraft en er zijn zelfs geen excuses aangeboden aan de familieleden van de slachtoffers. Een jaar en vijf maanden na zijn [president Pedro Castillo’s] termijn, na met 8 miljoen stemmen te zijn verkozen bij de verkiezingen van juni 2021, en in juli van datzelfde jaar het presidentschap te hebben aanvaard, zonder enige grond beschuldigd te zijn van verkiezingsfraude; na drie moties van afzetting te hebben ondergaan, beschuldigd te zijn van beïnvloeding, verraad, beschuldigd steekpenningen te hebben ontvangen, een aantal van zijn ministers door het parlement te hebben verbannen, en al zijn bij het congres ingediende wetsvoorstellen terzijde te hebben gelegd … Waarschijnlijk zat van dit alles, las president Pedro Castillo een bericht voor om 11: 40 in de ochtend op 7 december 2022, waarin hij de vorming van een noodregering en de sluiting van het Congres aankondigde.

Welnu, wat hij aankondigde was maandenlang herhaaldelijk gevraagd door de sociale en volksorganisaties die hem gekozen hadden; maar op dat moment, en vanwege de manier waarop het gebeurde, betekende het praktisch een politieke zelfmoord voor de president. Na het lezen van de boodschap, verliet hij het paleis met zijn familie, met twee presidentiële auto’s; de auto’s werden onderschept door de politie en hij werd op bevel van een onbekende autoriteit binnen enkele minuten gearresteerd en vastgehouden zonder arrestatiebevel.

Later werd hij ook acht dagen zonder arrestatiebevel vastgehouden, en nu zit hij 18 maanden in voorarrest door een bevel van 15 december van een opperrechter die hem beschuldigt van vermeende samenzwering. Maar het misdrijf samenzwering kan in Peru niet worden gebruikt tegen een president van de republiek. Op 29 december werd het besluit van de rechter bekrachtigd door het hooggerechtshof.

Op 7 december 2022 om 11.40 uur werd de aankondiging door Castillo voorgelezen. Het congres verschoof de stemming over de afzetting, die voor drie uur ‘s middags was gepland, naar één uur ‘s middags. De voorzitter van het congres diende een afzettingsresolutie in wegens moreel onvermogen, zonder deze te staven met feiten of documenten, die zonder discussie werd goedgekeurd met 102 stemmen, een aantal stemmen minder dan wat het congresreglement vereist, namelijk vier vijfde van het totaal aantal leden, dus 104. Met andere woorden, niet alleen was er een impeachment stemming die de vastgestelde normen brak, maar Castillo’s verwijdering werd goedgekeurd zonder debat en met slechts 102 stemmen. Ik herhaal, er waren 104 stemmen nodig. Er was geen debat, alleen maar stilte. Tot nu toe is het niet bekend wie de opdracht gaf om de president te arresteren. Er was geen vooronderzoek tijdens de impeachment stemming,… en dat is onze situatie in Peru.

Wij bevinden ons met andere woorden niet alleen in een situatie waarin het de Peruanen in feite onmogelijk wordt gemaakt te protesteren, omdat wij het risico lopen in de gevangenis te belanden en misschien zelfs gedood te worden als wij de straat opgaan, maar wij moeten in stilte een juridisch wangedrocht accepteren zoals dat tegen Pedro Castillo wordt begaan. Ik beoordeel niet of zijn regering goed of slecht was, maar wel de illegaliteit van zijn afzetting en de brutaliteit van de repressie tegen degenen onder ons die legitiem hun mening willen uiten. Dank u.


Gerelateerd (berichten in dit archief):