Bron: Arnold Schölzel
Unsere Zeit, 8 april 2022 (DE) ~~~

Foto’s van lijken uit de buitenwijk van Kiev zijn de oorzaak van toegenomen anti-Russische agitatie door het Westen. Verduidelijking wordt voorkomen

Op woensdag 30 maart hebben de Russische troepen zich teruggetrokken uit de voorstad Butscha in Kiev, aldus het Russische ministerie van Defensie. Op zaterdag 2 april circuleerden foto’s en video’s over de hele wereld waarop vele dode lichamen te zien waren in de straten van Butscha en in huizen. Sommige van de doden hadden hun handen vastgebonden. Een eerste video dook op via Twitter op de avond van 1 april.

Onmiddellijk na 2 april verklaarden de westerse media en politici dat het om oorlogsmisdaden van de Russische strijdkrachten ging. Na de verspreiding van de foto’s hebben de westerse media hun Russofobie weer opgevoerd en heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz verdere sancties en wapenleveranties aan Oekraïne aangekondigd. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier zei dat “de oorlogsmisdaden van Rusland zichtbaar zijn voor de ogen van de wereld”. De ambassadeur van Kiev in Berlijn, Andrej Melnik, had Steinmeier eerder in de “Tagesspiegel” berispt en gezegd dat hij “decennialang een spinnenweb van contacten met Rusland” had gecreëerd. Daarna heeft Steinmeier tijdens televisieoptredens “fouten” toegegeven.

Talrijke politici riepen, onder verwijzing naar Butscha, op tot een volledige stopzetting van de economische betrekkingen met Rusland. Zo verklaarde SPD-leider Lars Klingbeil dat de politieke breuk nu gevolgd moet worden door een economische breuk. De Duitse regering heeft maandag 40 Russische diplomaten het land uitgezet, andere NAVO-landen volgden.

De Russische VN-ambassadeur Vasily Nebensya noemde de video waarop de lichamen op straat liggen een “onhandige vervalsing”. In de VN-Veiligheidsraad wil Rusland bewijzen aandragen voor de leugens van de westerse staten over Butsha – Groot-Brittannië verhinderde een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad op maandag, waar Rusland om had gevraagd. Het zou plaatsvinden op dinsdag na de redactionele deadline van UZ.

Ook het Russische ministerie van Defensie wees de beschuldigingen van de hand. Zij verklaarde dat er vóór de terugtrekking geen meldingen waren geweest van geweld door Russische soldaten tegen burgers, hoewel de inwoners zich vrij in de stad konden bewegen en gebruik konden maken van mobiele telefoonnetwerken. Hij zei dat het er hier om ging dat alle Russische eenheden reeds op 30 maart volledig uit Butsha waren teruggetrokken. De burgemeester, Anatoly Fyodoruk, had in zijn videotoespraak op 31 maart ook gemeld dat er geen mensen met vastgebonden handen op straat waren neergeschoten. In plaats daarvan spreekt Fjodoroek van een “bevrijding”.

De oorlogscorrespondent van de Moskouse Komsomolskaja Pravda (KP), Alexander Koz, die in de buitenwijken van Kiev was, noteerde in een chronologie van de gebeurtenissen: Op 30 maart waren er geen Russische soldaten meer in Butsha, maar het Oekraïense leger bleef artillerie op de stad afvuren. Op 2 april is de nationale politie van Oekraïne de stad binnengevallen. Op een lange video, waarop te zien was hoe ze de stad ontruimden, waren geen lichamen te zien. Eveneens op zaterdag zijn eenheden van de Kyiv Territorial Defence Butsha vanuit een andere richting binnengegaan “om een opruimingsoperatie uit te voeren”, waaronder het detachement van Sergei “Boatman” Korotkich, een in Rusland geboren neonazi en “Azov”-strijder die daar gezocht wordt voor meerdere moorden. Volgens een video-opname had hij toestemming gegeven om te schieten op mensen zonder blauwe armband – het herkenningsteken van de Oekraïense strijdkrachten voor “vriend-vijand”. De witte armband op sommige van de doden was het herkenningsteken van de Russische troepen.

Dinsdag zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, Igor Konasjenkov, dat soldaten van het 72e Oekraïense centrum voor psychologische operaties op de avond van 4 april in het dorp Mosjtsjoen, 23 kilometer ten noordwesten van Kiev, “nog een geënsceneerde schietpartij hebben uitgevoerd op burgers die gedood zouden zijn door gewelddadige acties van Russische troepen”. Soortgelijke acties vonden plaats in Sumy, Konotop en andere steden, zei hij.

De slachtoffers van Butsha zijn sindsdien begraven in massagraven. Een onderzoek van de lichamen en de opheldering van de gebeurtenissen wordt zo de facto onmogelijk gemaakt.

Topfoto: Westerse media zijn slechts geïnteresseerd in één “waarheid”. Persconferentie van Vladimir Selensky in Butscha op 4 april (Foto: Het Presidentieel Bureau van Oekraïne)


Eerdere berichten in dit archief:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *