Bron: Moonofalabama 8 februari 2022 ~~~

Het voortdurende gekrakeel over de pogingen van Rusland en China om de wereldorde te herschikken duurt voort.

De recente Chinees-Russische verklaring deed het voorkomen alsof Rusland Europa volledig de rug heeft toegekeerd en zich nu vastklampt aan een Euraziatische lotsbestemming met China, Iran en de Centraal-Aziatische staten. Dat lijkt echter niet de bedoeling te zijn van Rusland.

Een man die naar Poetin luistert, professor Sergej Karaganov, de ere-voorzitter van de Russische Raad voor Buitenlands en Defensiebeleid, heeft een opiniestuk geschreven dat op een alternatief wijst.

Het stuk was aangevraagd door en zou worden gepubliceerd in de Financial Times, wat betekent dat het gericht is aan het Europese leiderschap. Maar de FT heeft het dan om onuitgesproken redenen afgewezen. Het werd vervolgens gepubliceerd in het tijdschrift Russia in Global Affairs en is nu opnieuw gepubliceerd door RT.

Rusland zal de Oekraïne niet binnenvallen, schrijft Karaganov. Waar het echt om gaat is de potentiële dreiging die de NAVO voor Rusland kan worden als die dichter bij de grens van Rusland komt.

Hij stelt vervolgens:

Het veiligheidssysteem in Europa, dat na de jaren negentig grotendeels door het Westen is opgebouwd, zonder dat er na het einde van de vorige Koude Oorlog een vredesverdrag is getekend, is gevaarlijk onhoudbaar.

Er zijn een paar manieren om het enge Oekraïense probleem op te lossen, zoals de terugkeer naar permanente neutraliteit, of wettelijke garanties van verschillende belangrijke NAVO-landen om nooit te stemmen voor verdere uitbreiding van het blok. Diplomaten hebben, naar ik aanneem, nog een paar andere mogelijkheden. Wij willen Brussel niet vernederen door erop aan te dringen dat het zijn onjuiste pleidooi voor een onbeperkte uitbreiding van de NAVO afwijst. We kennen allemaal het einde van de Versailles-vernedering. En, natuurlijk, de uitvoering van de Minsk akkoorden.

Maar de taak is breder: een levensvatbaar systeem bouwen op de ruïnes van het heden. En zonder toevlucht te nemen tot wapens, natuurlijk. Waarschijnlijk in een groter Euraziatisch kader. Rusland heeft een veilige en bevriende westerse flank nodig in de concurrentiestrijd van de toekomst. Europa zonder Rusland of zelfs tegen Rusland is zijn internationale slagkracht snel aan het verliezen. Dat werd door velen voorspeld in de jaren negentig, toen Rusland aanbood te integreren met, en niet in, de systemen van het continent. Wij zijn te groot en te trots om te worden opgenomen. Ons aanbod werd toen afgewezen, maar er is altijd een kans dat het deze keer niet zo zal zijn.

Die laatste alinea is nogal verbazingwekkend.

“Rusland heeft een veilige en vriendelijke westerse flank nodig in de concurrentiestrijd van de toekomst.”

Rusland heeft net een bondgenootschap met China gesloten.

Welke “concurrentie van de toekomst” ziet Karaganov voor zich die een “vriendelijke westelijke flank” voor Rusland nodig zou maken? Die “concurrentie” zou in het oosten of zuiden van Rusland zijn? Met wie?

Denkt Karaganov aan een conflict tussen de V.S. en China dat Russische steun aan China nodig zou maken?

Eind jaren negentig probeerde Rusland inderdaad te integreren in Europa, de NAVO of een opvolger daarvan. Dat werd afgewezen door de VS, die niet nog een grote hond wilden in hun roedel van Europese enkelbijters.

Maar wat Karaganov nu voor ogen lijkt te hebben is een integratie van Rusland met Europa zonder betrokkenheid van de VS.

Dat is zeker iets wat de Franse president Macron ook graag zou zien. Frankrijk dringt al lang aan op Europese soevereiniteit, ook in defensiezaken. Ook de Duitse kanselier Scholz zou het daarmee eens zijn. Net als andere West-Europese landen.

Dit vooral nadat de president van de V.S. arrogant de macht heeft laten gelden over een Duits-Russisch economisch project waar de V.S. geen relatie mee heeft. Dit zelfs terwijl kanselier Scholz, die naast hem stond, elke toezegging in dat opzicht vermeed:

PRESIDENT BIDEN: De eerste vraag eerst. Als Duitsland – als Rusland binnenvalt – dat betekent tanks of troepen die de – de grens van Oekraïne weer overschrijden – dan zal er – wij – er zal niet langer een Nord Stream 2 zijn. We zullen er een eind aan maken.

Vraag: Maar hoe gaat u – hoe gaat u dat precies doen, aangezien het project en de controle over het project in handen van Duitsland is?PRESIDENT BIDEN:

PRESIDENT BIDEN: Wij zullen – ik beloof u, wij zullen het kunnen doen.

Dergelijke praatjes alleen al zouden voor Duitsland reden genoeg moeten zijn om de NAVO te verlaten en de resterende Amerikaanse troepen uit zijn land te schoppen.

Maar het opzetten van een alternatieve organisatie is niet eenvoudig. De huidige structuren van de Europese Unie in Brussel laten niet toe om dat onder een EU-paraplu te doen. Een nieuwe alliantie van Frankrijk, Duitsland, Spanje en misschien Italië zou een goed begin kunnen zijn om vervolgens met Rusland te integreren. Dat zou zeker ook andere Europese NAVO-leden aantrekken, hoewel sommige Oost-Europese landen waarschijnlijk zouden achterblijven vanwege hun historische Rusland-fobie.

Dat alles lijkt misschien ver buiten de huidige horizon te liggen. Maar we mogen niet vergeten dat het een Amerikaanse president was die nog maar vijf jaar geleden overwoog de NAVO te verlaten.

Karaganov is misschien iets op het spoor en de Europese hoofdsteden moeten daarover beginnen na te denken.


  • Biden lijkt het goed te vinden dat de Russische lange-afstands artillerie en luchtmacht actie ondernemen als Oekraïne het waagt zijn opstandige Donbas regio aan te vallen. Goed, want dat is waarschijnlijk wat Rusland van plan is te doen.

Eerdere berichten in dit archief:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *