Bron: Thierry Meyssan
 Voltaire Netwerk, Paris 5 april 2022 ~~~

Cognitieve oorlogsvoering – Oplopende spanningen – deel 13

Terwijl het Russische leger de oorlog tegen het banderisme in Oekraïne gewonnen heeft, heeft de NAVO de cognitieve oorlog tegen haar eigen burgers in het Westen gewonnen. Het Atlantisch Bondgenootschap heeft een nieuwe vorm van propaganda ontwikkeld op basis van wat het kort geleden nog heeft veroordeeld: Fake News, niet zozeer onjuiste informatie, maar wel verdraaide informatie. Hoe kunnen we ons daartegen beschermen?

Ook in: : عربي  Deutsch  ελληνικά  English  
Español  français  italiano  Português  русский

Dit artikel is een vervolg op :
 1. “Rusland wil de VS dwingen het VN-Handvest te respecteren“, 4 januari 2022.
 2. “Washington zet RAND plan door in Kazachstan, daaarna Transnistrië“, 11 januari 2022
 3. “Washington weigert naar Rusland en China te luisteren“, 18 januari 2022.
 4. “Washington en Londen, getroffen door doofheid“, 1 februari 2022.
 5. “Washington en Londen proberen hun heerschappij over Europa te behouden”, 8 februari 2022.
 6. “Twee interpretaties van de Oekraïense zaak“, 15 februari 2022.
 7. “Washington slaat alarm, terwijl zijn bondgenoten zich terugtrekken“, 22 februari 2022.
 8. “Rusland verklaart de oorlog aan de Straussianen“, 8 maart 2022
 9 “Een bende van drugsverslaafden en neonazi’s”, 5 maart 2022.
 10. “Israël verbijsterd door Oekraïense neonazi’s”, 8 maart 2022.
 11. “Oekraïne: de grote manipulatie“, 22 maart 2022.
 12. “De Nieuwe Wereldorde wordt voorbereid onder het voorwendsel van oorlog in Oekraïne” 29 maart 2022.

Nato’s voorzieningen

“De vijand met geweld onderwerpen is niet de hoogste kunst van de oorlog; de hoogste kunst van de oorlog is de vijand onderwerpen zonder ook maar één druppel bloed te vergieten.”
Sun Tzu, De kunst van oorlog.

De Franse generaal Philippe Lavigne van de Nato’s Allied Command Transformation (ACT) leidt het onderzoek naar nieuwe propagandamethoden.

Zijn commando heeft 21 kenniscentra, waaronder één voor propaganda, het Strategic Communications Centre of Excellence (STRATCOM) in Riga, Letland [1]. Zij heeft de NAVO-innovatiehub (iHub) opgericht onder leiding van de Fransman Francois du Cluzel, voormalig hoogleraar aan het Gemeenschappelijk Militair College van Coëtquidan. Het financiert onderzoek op de John Hopkins University en het Imperial College te London naar cognitieve vermogens. Dit onderzoek bestrijkt het gehele cognitieve domein met uiteenlopende toepassingen, variërend van bionische soldaten tot oorlogspropaganda.

Nato rapport over cognitieve oorlogsvoering (november 2020). Klik op de afbeelding om het document te downloaden.

Het algemene idee van de NAVO is om aan de vijf gebruikelijke interventiedomeinen (lucht, land, zee, ruimte en cyber), een zesde domein toe te voegen: het menselijk brein. “Terwijl acties in de vijf domeinen worden uitgevoerd om een effect te hebben op het menselijke domein, is het doel van cognitieve oorlogsvoering om van iedereen een wapen te maken,” schrijft François du Cluzel.

Was oorlogspropaganda tijdens de Eerste Wereldoorlog gebaseerd op valse informatie die door grote schrijvers werd verspreid; daarna op de herhaaldelijke verspreiding van geselecteerde boodschappen tijdens de Tweede Wereldoorlog; tegenwoordig wordt oorlogspropaganda opgevat als een illusionistische daad [2]. Het gaat erom mensen te bewegen om hun aandacht af te leiden en voor hen te verbergen wat zij niet mogen zien. Zij beoordelen wat zij zien met de irrelevante informatie die zij te horen krijgen. Op die manier, zonder tegen hen te liegen, slagen wij erin om hen het zicht op het doel te geven.

We maken de eerste toepassing van deze techniek live mee, naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Voor het betere begrip zal ik eerst een aantal zaken naar voren brengen zonder er aandacht aan te besteden, en vervolgens terugkomen op de behandeling van de oorlog door de Franse staatstelevisie. Hetzelfde resultaat zou verkregen zijn als ik een Duits, Brits of Amerikaans voorbeeld had gebruikt.

Aantal explosies geregistreerd in Donbass (14-22 februari 2022) U kunt de dagelijkse rapporten van de OVSE-waarnemers downloaden op: https://www.osce.org/ukraine-smm/reports

De verantwoordelijkheid van de westerse leiders voor de oorlog in Oekraïne

In het Westen wordt alle verantwoordelijkheid voor de oorlog in Oekraïne uitsluitend gelegd bij de Russische president, Vladimir Poetin, en in de tweede plaats bij de politieke en financiële figuren van zijn regime. Deze versie is echter pertinent onjuist als men de dagelijkse verslagen van de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in ogenschouw neemt. Deze getuigen van een aanval op de Donbass (nog Oekraïens) door Kievse troepen in de namiddag van 17 februari. Alle persagentschappen maakten toen melding van de vlucht van ten minste 100.000 burgers naar het binnenland van de Donbass of naar Rusland. Bovendien hoorden de hoogste politieke leiders van de NAVO de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy op de Veiligheidsconferentie van München zeggen dat hij van plan was kernwapens tegen Rusland te verwerven. Het is duidelijk dat niet Moskou, maar Kiev de vijandelijkheden heeft ontketend.

Niemand kan zich voorstellen dat Kiev deze oorlog tegen een veel superieure vijand zou zijn begonnen zonder eerst de verzekering te hebben gekregen van bondgenoten die kennelijk in staat zijn het land tegen Rusland te verdedigen. Dit kan alleen de NAVO zijn of de Verenigde Staten en eventueel de andere twee kernmachten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De eerste bijeenkomst waar deze oorlog als wenselijk werd gepresenteerd, vond voor zover ons bekend plaats in het Huis van Afgevaardigden op 5 september 2019. Het werd georganiseerd door de Rand Corporation, de denktank van de militair-industriële lobby van de VS. Het doel was twee rapporten aan de parlementsleden voor te leggen, “Overextending and Unbalancing Russia” en “Extending Russia: Competing from Advantageous Ground” [3]. De hoofdgedachte is de bijzondere aard waarop Rusland zijn verdediging baseert, tegen hem te gebruiken. Aangezien het een enorm gebied is dat de Russen verdedigen door zich er binnen te verplaatsen en de “strategie van de verschroeide aarde” toe te passen, is hen dwingen naar het buitenland te gaan voldoende om hen uit te putten. Het belang van deze gebeurtenis blijkt uit het voorval dat onze medewerker, de Italiaanse geograaf Manlio Dinucci, trof. Zijn artikel over dit onderwerp werd gecensureerd door zijn krant, Il Manifesto, en hij werd gedwongen de redactie te verlaten [4].

Drie gebeurtenissen getuigen van de betrokkenheid aan van de VS, het VK en Frankrijk bij de geheime voorbereiding van de oorlog.

Op verzoek van het kabinet van Boris Johnson is de volledige video van Ben Wallace, die verzekert dat het Verenigd Koninkrijk al enkele jaren in het geheim militaire trainers naar Oekraïne stuurt, niet langer beschikbaar op YouTube en wordt er door westerse zoekmachines niet meer naar verwezen.

 Op 24 maart 2022 is een video gepubliceerd van een 22 minuten durend telefoongesprek tussen de Britse minister van Defensie Ben Wallace en de Russische komieken Vladimir (Vovan) Kuznetsov en Alexei (Lexus) Stolyarov. Een van de Russen deed zich voor als de Oekraïense premier, Denys Shmyhal, die Wallace nog nooit ontmoet had .
• Op de vraag welke hulp het Verenigd Koninkrijk Kiev zou geven bij het verwerven van kernwapens, antwoordde de zeer eminente heer Wallace dat hij overleg zou moeten plegen met premier Boris Johnson en dat “het principe is dat wij Oekraïne als vriend zullen steunen bij elke beslissing die u neemt”. Dus in één zin veegde hij het nucleaire non-proliferatie verdrag van tafel.
• Wat betreft de anti-tankraketten Next generation Light Anti-tank Weapon (NLAW) die het VK onlangs naar het Oekraïense leger heeft gestuurd, heeft Ben Wallace toegegeven dat zij niet goed hebben gefunctioneerd en dat er ook reserveonderdelen zijn gestuurd.
• Maar vooral met betrekking tot de NAVO was Ben Wallace te breedsprakig. De Britse minister heeft Oekraïne inderdaad opnieuw uitgenodigd om toe te treden tot het Atlantisch Bondgenootschap. Terloops onthulde hij onbedoeld dat het Verenigd Koninkrijk al enkele jaren militaire trainers stuurt om het Oekraïense leger voor te bereiden.

De regering van Boris Johnson heeft alles gedaan wat in haar macht lag om deze verklaringen te verbergen, of liever te minimaliseren. Zij beweerde dat het interview slechts 10 minuten duurde en verbood YouTube/Google de hele sketch uit te zenden. De Westerse media werd gevraagd te praten over zijn vergissing inzake de atoombom en de andere twee punten te verdoezelen. Zo doen de Britten het altijd: niet alles ontkennen, maar de gevaarlijkste punten laten verdwijnen.

Op 25 maart 2022 gaat president Biden de eetzaal van de 82ste Parachutistendivisie binnen in Rzeszów. Daar zal hij zonder terughoudendheid spreken en deze schimmige soldaten prijzen voor hun jarenlange geheime aanwezigheid in Oekraïne.

 Op 25 maart 2022 heeft president Joe Biden een bezoek gebracht aan het Congrespaleis in Rzeszów, Polen. Hij werd vergezeld door USAID-directeur Samantha Power (voormalig ambassadeur bij de VN) en de Poolse president Andrej Duda. Vermeldenswaard is dat Andrej Duda zijn parlement een wet heeft laten goedkeuren waarin de rol van de Poolse staat in de nazi-misdaden wordt ontkend en waardoor eenieder die deze misdaden vermeldt, gerechtelijk kan worden vervolgd. Joe Biden sprak met verschillende NGO’s om hun hulp aan Oekraïense vluchtelingen te prijzen. Na afloop hield hij een toespraak voor zijn soldaten van de 82e Airborne Divisie, die daar gelegerd waren [5]. Hij bezocht hen ook in de eetzaal en sprak met hen zonder een auto-cue of camera’s. Zoals altijd op zulke momenten, onthulde de oude man (79 jaar oud) staatsgeheimen. Volgens getuigen bedankte hij hen voor hun jarenlange inzet voor Oekraïne, ook al zijn er officieel nooit Amerikaanse soldaten in dat land geweest.

Generaal Eric Vidaud werd niet uit zijn functie gezet omdat hij een fout zou hebben gemaakt, maar omdat hij de geheime missie die hij naar Oekraïne stuurde, aan de zijde van het Azov-regiment, niet goed heeft kunnen beschrijven. Zijn voorgangers hebben hun steun aan hem betuigd.

 Op 29 maart 2022 werd generaal Eric Vidaud, directeur van de Franse militaire inlichtingendienst, ontslagen. Er werd geen officiële verklaring gegeven. Het lijkt erop dat generaal Viaud in werkelijkheid op rechtstreekse instructie van de privé-staf van president Macron in 2021, toen hij commandant van de speciale operaties was, mannen had ingezet om toezicht te houden op het Azov Banderist Regiment. Onmiddellijk probeerden vijf Oekraïense helikopters te vluchten uit Mariupol, het bolwerk van het Azov-regiment. Twee werden neergeschoten op 30 maart. De overlevenden werden gevangen genomen door het Russische leger. Ze hebben onmiddellijk gesproken. De soldaten van het commando speciale operaties staan voor alle logistieke zaken onder het bevel van de chef-staf van de strijdkrachten, generaal Thierry Burkhard, maar zij krijgen hun orders rechtstreeks van het hoofd van de strijdkrachten, president Emmanuel Macron.

De betrekkingen tussen de presidenten Macron en Poetin zijn plotseling bekoeld.

Hoe oorlogspropaganda de werkelijkheid maskeert

In Frankrijk beschikt de staat over France-Télévision voor de eigen bevolking, waarvan France-2 het meest bekeken kanaal is, en France Médias Monde voor de buitenlandse bevolking. Deze laatste groep rapporteert rechtstreeks aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken en zendt France-24 in verschillende talen uit.

Klik op het beeld om de video te starten

Het interview van Anne-Sophie Lapix met Andriy Sadovy voor France 2 zonder te vermelden dat hij een banderistische oligarch is, is een beetje zoals het interviewen van de minister van Propaganda van het Derde Rijk, Joseph Goebbels, zonder te vermelden dat hij een Nazi is.

Om te beginnen heeft France 2 op 14 maart 2022 een live nieuwsprogramma uit Lviv (Oekraïne) gepresenteerd met als ster Anne-Sophie Lapix [6]. Deze nieuwsuitzending trekt elke dag iets meer dan 20% van het publiek. De jonge vrouw toonde veel verwoesting en getraumatiseerde vluchtelingen. Zij liep door de stad, maar merkte het imposante monument voor Stepan Bandera, de leider van de Oekraïense nazi-collaborateurs, niet op. Zij ondervroeg ook de burgemeester van Lviv, Andriy Sadovy, zonder uit te leggen dat hij een van de belangrijkste oligarchen van het land is. Ze vroeg hem niet naar zijn mediagroep, waarvan zijn vrouw de directrice is. Zij heeft hem dus niet gevraagd naar zijn uitlatingen van de vorige dag op zijn kanaal, 24 Канал, waarin hij opriep tot het doden van alle Russen, vrouwen en kinderen inbegrepen, volgens de methode die werd voorgestaan door SS’er Adolf Eichman [7]. Op geen enkel moment werd vermeld dat dit programma een initiatief was van deze banderistische oligarch Andriy Sadovy en zijn echtgenote, beiden voormalige klanten van het Publicis-agentschap van Arthur Sadoun, de echtgenoot van Anne-Sophie Lapix.

Tijdens de onderhandelingen in Istanbul stelde Rusland als een van zijn oorlogsdoelen de vernietiging van het Lviv-monument voor Stepan Bandera, de leider van de Oekraïense nazi-collaborateurs.

De TV-kijker, niet op de hoogte van de Oekraïense huldeblijken aan de Nazi’s en de aansporingen om hun voorbeeld te volgen, kan alleen maar treuren om de opeenstapeling van het leed dat hem wordt getoond. Hij zal er niet aan twijfelen dat de Russen leugenaars en misdadigers zijn en dat de Oekraïners in het algemeen onschuldige slachtoffers zijn.

Klik op het beeld om de video te starten

De Tataarse journalist Fakhrudin Sharafmal richt zich op 13 maart 2022 op het kanaal van de burgemeester van Lviv tot de Russen : “Jullie zijn vuilnis dat van de aardbodem moet worden geveegd. Als een Oekraïner de kans krijgt uw beenderen te verbrijzelen, uw kelen door te snijden, Ruskies te verstikken, hoop ik dat hij zijn kans zal grijpen om zijn steentje bij te dragen en ten minste één van jullie te doden.

Op 25 maart berichtte het Engelstalige France 24 in zijn rubriek Truth or Fake over het interview van de Britse minister van Defensie Ben Wallace door Russische komieken. In opdracht van het kabinet van Boris Johnson heeft de televisiezender van het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken de spot gedreven met zijn uitspraken over de atoombom om zo de uitspraken over de ondoeltreffendheid van zijn antitankwapens en vooral die over de jarenlange aanwezigheid van Britse militaire instructeurs in Oekraïne beter te kunnen verhullen. De journaliste stelde de komieken voor als YouTubers, ook al werken ze voor de zender NTV, waarbij ze niet vermeldde dat ze gecensureerd worden op YouTube in het land van het Eerste Amendement en de vrijheid van meningsuiting. De column is van de hand van journaliste Catalina Marchant de Abreu, een specialist in het ontkrachten van nepnieuws (sic).

Klik op het beeld om de video te starten

Het hoogtepunt werd bereikt op 31 maart met het France 2 journaal [8]. France-Télévision, die tot nu toe het ideologische karakter van het Azov-regiment ontkende, heeft een reportage over deze formatie uitgezonden. De publieke televisie gaf toe dat het in 2014 was geïnfiltreerd door neonazistische elementen, waarbij een van de oprichters, Andriy Biletsky, werd genoemd, maar verzekerde dat het zich sindsdien had ontwikkeld tot een respectabele defensiemacht. France2 heeft een van haar andere oprichters niet genoemd, Dmytro Yarosh, een NAVO-agent en voormalig coördinator van Europese neonazi’s en jihadisten uit het Midden-Oosten tegen Rusland [9], die speciaal adviseur is geworden van de opperbevelhebber van de Oekraïense legers [10].

Klik op het beeld om de video te starten

France 2 duidt neonazi Andriy Biletsky als de leider van het Azov Bataljon in 2014. De journalist, Arnaud Comte, adjunct-hoofdredacteur van de zender, neemt geen tijd om erop te wijzen dat Biletsky, alias de “Witte Führer”, door president Pedro Porosjenko tot luitenant-kolonel werd verheven en gedecoreerd, vervolgens een politieke partij oprichtte (het “Nationaal Korps”) die de etnische zuivering van Midden-Europa predikte en als neonazi-afgevaardigde in de Verkhovna Rada (Nationale Assemblee) werd verkozen.

France2 verwees naar een oud VN-rapport waarin melding wordt gemaakt van foltering, maar niet naar de ontdekking door het Russische leger van de speciale gevangenissen [11], noch naar recente verklaringen van de VN over dit onderwerp. Het rapport legde ook niet uit wat banderisten in de Oekraïense geschiedenis zijn en reduceerde de betekenis van neonazi’s tot het dragen van het hakenkruis. Na het probleem aldus te hebben verdoezeld, schatte de zender het gevaar op 3.000 à 5.000 man, terwijl Persbureau Reuters ons verzekert dat de banderistische paramilitairen thans 102.000 man tellen, verdeeld over talrijke milities die zijn opgenomen in de Territoriale Verdediging [12].

Thierry Meyssan


[1] “De Navo campagne tegen de vrije meningsuiting”, door Thierry Meyssan, Vertaling Bart Ero, Voltaire Netwerk, 7 december 2016.

[2] “De technieken van de moderne militaire propaganda”, door Thierry Meyssan, Vertaling Euzebiusz Budka, Voltaire Netwerk, 18 mei 2016.

[3Overextending and Unbalancing Russia, James Dobbins, Raphael S. Cohen, Nathan Chandler, Bryan Frederick, Edward Geist, Paul DeLuca, Forrest E. Morgan, Howard J. Shatz & Brent Williams, Rand Corporation, April 2019. Voir aussi les détails du plan dans Extending Russia : Competing from Advantageous Ground, Raphael S. Cohen, Nathan Chandler, Bryan Frederick, Edward Geist, Paul DeLuca, Forrest E. Morgan, Howard J. Shatz & Brent Williams, Rand Corporation, May 25, 2019.

[4] “Oekraïne, het stond allemaal in het Rand Corp. plan”, door Manlio Dinucci, Vertaling openbaararchief.nl, Voltaire Netwerk, 11 maart 2022.

[5] «Remarks by President Biden During Visit with Service Members of the 82nd Airborne Division», Joe Biden, White House, March 25, 2020.

[6] Video te bekijken op https://www.france.tv/france-2/journal-20h00/3130515-edition-du-lundi-14-mars-2022.html.

[7] « Ukraine Channel 24 calls for the extermination of all Russians, including women and children », Voltaire Netwerk, 17 maart 2022.

[8] Video te bekijken op https://www.france.tv/france-2/journal-20h00/3171237-edition-du-jeudi-31-mars-2022.html

[9] “The CIA Coordinates Nazis and Jihadists”, by Thierry Meyssan, Translation Roger Lagassé, Al-Watan (Syria) , Voltaire Network, 19 May 2014.

[10] “Dmitro Yarosh returns as adviser of Ukrainian Army commander”, Voltaire Network, 21 February 2022.

[11] “Secret prison discovered in Ukrainia”, Voltaire Network, 21 March 2022.

[12] Het artikel is gewijzigd op de website van Reuters. Zie echter «On the edge of war», Prasanta Kumar Dutta, Samuel Granados & Michael Ovaska, 26 januari 2022. Het stelt het aantal “paramilitairen” op 102.000, ofwel 40% van de Oekraïense strijdkrachten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *