Bron: SputnikTV 18 februari 2022 ~~~

De leiders van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Lugansk hebben vrijdag het begin van massale evacuaties van hun gebieden naar Rusland aangekondigd te midden van een escalatie van Oekraïense beschietingen en de vrees voor een invasie. De republieken hebben de voorbije dagen melding gemaakt van tientallen schendingen van het staakt-het-vuren van Minsk door Kiev, waarbij artillerie en antitankwapens werden gebruikt.

Een krachtige explosie heeft vrijdagavond het centrum van Donetsk op zijn grondvesten doen schudden, heeft een correspondent van Sputnik gemeld. De explosie zou hebben plaatsgevonden buiten het gebouw waar de regering van de republiek is gehuisvest.

Een woordvoerder van de Volksmilitie zei dat een voertuig werd opgeblazen op een parkeerplaats in de buurt van het gebouw om ongeveer 19.00 uur plaatselijke tijd, waarbij de schokgolf van de explosie krachtig genoeg was om in de hele stad te worden gehoord.

Het voertuig in kwestie was een olijfkleurige UAZ jeep. Volgens berichten in de media behoorde het voertuig toe aan Denis Sinenkov, leider van de Volksmilitie. Men denkt niet dat de commandant gewond is geraakt bij het incident. Deze informatie is niet bevestigd.

Hulpdiensten zijn naar het gebied gestuurd en zouden een ander voertuig controleren op een mogelijke tweede autobom.

De autoriteiten hebben het publiek opgeroepen om “kalm te blijven, waakzaam te blijven en het reizen rond de stad zoveel mogelijk te beperken”.


De correspondent van Sputnik gaf aan dat omliggende gebouwen niet beschadigd lijken te zijn bij de ontploffing.

Er is geen informatie beschikbaar gesteld over mogelijke slachtoffers.


Denis Pushilin, hoofd van de Volksrepubliek Donetsk, noemde de bomaanslag “een afleidingsmanoeuvre” en een teken dat Kiev voorbereidingen treft voor een militair offensief in de Donbass.

De autobomaanslag volgt op een aankondiging van Pushilin en het hoofd van de Volksrepubliek Lugansk, Leonid Pasechnik, om burgers uit de regio’s naar Rusland te evacueren vanwege de dreiging van militaire agressie door Kiev. Pushilin vertelde verslaggevers dat hij over informatie beschikt dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in de nabije toekomst het bevel zal geven om de DPR en de LNR aan te vallen.

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin vertelde verslaggevers dat hij niet op de hoogte was van wat er zich in de Donbass afspeelde, en zei dat hij niet wist of de evacuaties met iemand waren overeengekomen. Vrijdagavond gaf de Russische president Vladimir Poetin de regering opdracht om 10.000 roebel (ongeveer 130 dollar in de VS) noodhulp te verlenen aan evacués die naar Rostov komen. De regionale autoriteiten hebben een operationeel hoofdkwartier opgericht om de evacués op te vangen en hen te voorzien van onderdak, voedsel en medische verzorging.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken gaf vrijdagavond een verklaring uit waarin het Rusland beschuldigde van “het lanceren van een massale desinformatiecampagne” en de internationale gemeenschap opriep “de provocaties van de Russische Federatie en haar bezettingsadministraties in de Donbass onmiddellijk te veroordelen”.

Eerder op de dag drong Poetin er bij Kiev op aan om onmiddellijk aan de onderhandelingstafel te gaan zitten met de leiders van de Donbass en vrede te sluiten, en verweet hij de Oekraïense functionarissen dat zij zich niet houden aan de akkoorden van Minsk om een einde te maken aan het conflict. Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei vrijdag dat Moskou “zeer gealarmeerd” was door de berichten over “een sterke toename van beschietingen” en “het gebruik van wapens die verboden zijn volgens de akkoorden van Minsk” in de Donbass.

Topfoto: Autobomaanslag in het centrum van Donetsk, Volksrepubliek Donetsk. Vrijdag 18 februari, 2022. – Sputnik Internationaal

Op weg naar oorlog’: DPR-hoofd waarschuwt dat Kiev elk moment een grootschalig offensief kan beginnen

Bron: SputnikTV 18 februari 2022 ~~~

Een Oekraïense militair loopt tijdens een oefening in de Joint Forces Operation, in de regio Donetsk, Oost-Oekraïne, dinsdag, 15 feb. 2022.

Een Oekraïense militair loopt tijdens een oefening in de Joint Forces Operation, in de regio Donetsk, Oost-Oekraïne, dinsdag, 15 feb. 2022.© AP Photo / Vadim Ghirda

MOSKOU (Spoetnik) – Het hoofd van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk (DPR), Denis Pushilin, heeft gewaarschuwd dat de situatie in Donbass afstevent op een grootschalige oorlog.


“Helaas, ja,” zei Pushilin in de uitzending van de omroep Rossiya 24, toen hem gevraagd werd of de situatie in Donbas afstevent op een grootschalige oorlog.


“Op elk moment kan er gewoon een grootschalig offensief beginnen. Absoluut alles is er klaar voor,” zei hij, waarbij hij benadrukte dat de ontploffing van een auto in Donetsk sabotage is, gericht op de voorbereiding van het offensief van Oekraïne, zei Pushilin.


Volgens het DPR-hoofd is Kiev “zwakke plekken” aan het peilen voor het binnendringen van saboteurs op het grondgebied van de DPR.


Eerder zei Pushilin dat de DPR sinds vrijdag een massale evacuatie van de bevolking uit de zelfbenoemde republiek organiseert in verband met de dreiging van een invasie door Oekraïne. In overleg met de Russische autoriteiten zijn in de Russische regio Rostov opvang- en verblijfsplaatsen gereedgemaakt.


Eerdere berichten in dit archief:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *