Bron: moonofalabama 24 februari 2022 ~~~

Op 15 februari gaf professor John J. Mearsheimer een lezing (video) over de Oekraïne-crisis. Hij begint (op 3min) met uit te leggen wie de crisis heeft veroorzaakt:

De Verenigde Staten, voornamelijk, en haar bondgenoten zijn verantwoordelijk voor deze crisis.

Ik raad aan het in zijn geheel te bekijken.

Net als ik en vele andere analisten had Mearsheimer niet verwacht dat een Russische inval in Oekraïne zou gebeuren. Waarom de Russische regering uiteindelijk tot die stap heeft besloten, is mij niet duidelijk. Ik denk dat Zelensky’s losse praatjes over het verwerven van kernwapens voor de Oekraïne een van de doorslaggevende factoren waren. Wie heeft Zelensky gezegd dat te bedenken?

De Russische operatie begon met een volley van kruisraketten die luchtverdedigingsradars en -raketten, militaire luchthavens, munitiedepots en enkele militaire havens vernietigden. Daarna volgden grondaanvallen door gepantserde troepen uit Wit-Rusland in zuidelijke richting, uit Rusland in westelijke richting en uit de Krim in noordelijke richting. Deze vorderden goed hoewel sommige tanks werden vernietigd door anti-tank raketvuur. De grondtroepen hebben luchtdekking en zware artillerie die achter hen oprukt.

Deze kaart toont niet de voortgang van de operatie, maar een waarschijnlijk operationeel plan dat het Russische leger zou kunnen hebben.

groter

Het plan lijkt te zijn om a. Kiev in te nemen, b. de 60.000 man sterke Oekraïense troepenmacht te omsingelen die zich voorbereidde op een aanval op Donbas c. de kust in te nemen.

Een grote vloot helikopters met Russische parachutisten namen het Antonov / Hostomel vliegveld zo’n 20 mijl van Kiev in. Ze deden niet eens de moeite om CNN hen te laten filmen. Een vloot transportvliegtuigen uit Rusland zal daar binnenkort landen en meer troepen afleveren.

De kernreactoren in Tsjernobyl zijn beveiligd door Russische troepen.

Het Russische Ministerie van Defensie beweert dat Russische vliegtuigen, 83 gronddoelen, 2 Oekraïense Su-27’s, 2 Su-24’s, 1 helikopter, 4 Bayraktar TB-2 drones hebben vernietigd. Eén Oekraïense Su-27 is geland in Roemenië. De piloot was waarschijnlijk niet geïnteresseerd om gedood te worden.

De Oekraïense luchtverdediging, luchtmacht, marine, de meeste grote commando- en controle-elementen en depots hebben opgehouden te bestaan. Het moreel van de grondtroepen zal over het algemeen laag zijn, hoewel sommige nazi-bataljons misschien nog bereid zijn om te vechten.

Het is nog niet bekend hoe ver de aanval vanuit het noorden richting Kiev is doorgedrongen. De aanval vanaf het Russische vasteland vecht momenteel rond Kharkiv, de op één na grootste stad van Oekraïne. De meest succesvolle aanval was die vanaf de Krim, die inmiddels flink gevorderd is. Het kanaal dat de Krim van water voorziet en dat sinds 2014 door Oekraïne was geblokkeerd, is bevrijd. Het water van de Dnjepr stroomt weer naar het eiland.

Rusland heeft tot nu toe slechts een relatief kleine grondtroepenmacht ingezet. Meer troepen zullen volgen wanneer de eerste echelons meer vooruitgang boeken. Rusland heeft zich ingehouden van het gebruik van ballistische raketten en alleen kruisraketten gebruikt. Dat is waarschijnlijk een boodschap aan het “westen” dat Rusland kan escaleren als dat nodig is. Ook is er tot nu toe weinig gebruik gemaakt van de Russische elementen voor elektronische oorlogvoering. Internet en telefoon werken in heel Oekraïne, behalve in Kharkiv, dat internetproblemen schijnt te hebben.

De Russische aandelenmarkt is gedaald, maar goud, olie en gas zijn gestegen en Rusland heeft tot nu toe nul geld verloren.

De VS pushen hun Europese ‘bondgenoten’ om economische zelfmoord te plegen door alles wat Rusland is te sanctioneren. De VS zou voorzichtiger moeten zijn. De VS is een van de grootste afnemers van Russische olie en hun vliegtuigindustrie is afhankelijk van titanium uit Rusland. Rusland weet zeker wie het het meeste pijn probeert te doen en het weet zeker hoe, en heeft de middelen om, terug te slaan.


Eerdere berichten in dit archief:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.