Stop de demonisering van Rusland!

Bron: Friedenskoodination Berlin, 
Berlin-gegen-krieg februari 2022 ~~~

Ruim 1000 personen en organisaties in Duitsland hebben deze verklaring ondertekend.

Nederlandse vertaling van deze Duitse Verklaring

De demonisering van Rusland neemt nog steeds toe tegen de achtergrond van de crisis in Oekraïne en dreigt nu te escaleren in een openlijke escalatie.

Er wordt gedreigd met nog strengere sancties tegen Rusland, de onderbreking van handelsbetrekkingen met gas en olie, en zelfs betalingsverkeer – Zelfs een militair conflict is tot de mogelijkheden gaan behoren.

Het Westen gebruikt het verhaal dat Rusland ervan wordt beschuldigd zich op een oorlog voor te bereiden en een invasie van Oekraïne te plannen. Er wordt aangevoerd dat Rusland Oekraïne bedreigt wanneer het zijn troepen verplaatst naar zijn eigen grondgebied. Dit wordt in de westerse media voortdurend geïnterpreteerd als een teken van de agressiviteit van Rusland. Er zijn maar een paar waarschuwende stemmen te horen.

In feite bevinden zich echter steeds meer militaire eenheden van de VS, Canada, Groot-Brittannië en de EU in Oekraïne en langs de gehele westgrens van Rusland. Daarom eist Moskou nu concrete militaire en juridische veiligheidsgaranties van de VS en de NAVO.

Een deel van de crisis manifesteert zich in de moeilijke economische en politieke situatie van Oekraïne. Rusland eist de instelling van een substantiële neutraliteit in het land. Het akkoord van Minsk II, dat door het internationaal recht is erkend, maakt een geweldloze en duurzame oplossing van het intra-Oekraïense conflict mogelijk.

De westerse garanderende landen van Minsk II, Duitsland en Frankrijk, moeten eindelijk ook eisen dat Oekraïne onderhandelt met vertegenwoordigers van de Donbass-republieken met als doel het conflict definitief op te lossen door interne autonomie te verlenen.

De VS, Groot-Brittannië en hun bondgenoten moeten hun provocaties onmiddellijk stopzetten, met inbegrip van de opleiding van het Oekraïense leger, alsook de wapenverkoop en wapenleveranties aan het land.

Wij roepen op tot onmiddellijke de-escalatie van de door de VS, de EU en de NAVO veroorzaakte crisis, voordat het te laat is. De bedreiging van de wereldvrede aan de westgrens van Rusland moet door de Verenigde Naties worden besproken en veroordeeld om het VN-handvest te handhaven.

Wij doen een beroep op de Duitse regering om vast te houden aan haar weigering wapens te leveren aan Oekraïne. Wij doen een beroep op de Duitse regering om er eindelijk voor te zorgen dat de intra-Oekraïense partijen in het conflict met elkaar gaan onderhandelen tijdens de besprekingen in Normandië.

Wij roepen de VS en de NAVO op rekening te houden met de veiligheidsbehoeften van Rusland, overeenkomstig de NAVO-Rusland-akte van 1997, volgens welke het zelfbeschikkingsrecht van de betrokken staten niet ten koste mag gaan van andere partijen.

Wij vragen dat deze oproep wordt gesteund en verspreid. Vooral tegen de achtergrond van de Corona-crisis is internationale solidariteit van het grootste belang.


Internationale Solidarität mit Rußland und den Menschen im Donbass
Sa 12.2.  – 14 Uhr bis 16.30 Uhr – Pariser Platz/Brandenburger Tor, Berlin

“Sicherheit für Russland ist Sicherheit für unser Land!”
Fr 18.2.Kundgebung Brandenburger Tor, Platz des 18. März, Berlin.


Eerdere berichten in dit archief:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *