Bron: Moonofalabama 25 februari 2022 ~~~

De Russische operaties in de Oekraïne gaan in een gematigd tempo door. Vandaag werden nog enkele troepen ingezet. In totaal heeft het Russische leger nu wellicht zo’n 20-40% van zijn voorbereide troepenmacht ingezet.

Het Oekraïense leger houdt niet zozeer een linie, maar concentreert zich in en rond de grotere steden. Het heeft enkele bruggen ten noorden van Kiev vernield om de nadering te bemoeilijken. Dat zal de Russische acties vertragen, maar niet voorkomen. Het Russische leger is befaamd goed in het opzetten van gevechtsbruggen.

Tot nu toe hebben de Russen hun artillerie mondjesmaat gebruikt. Een uitzondering was gisteravond in de buurt van Kharkiv in het noordoosten van Oekraïne, waar een aanval van meervoudige artilleriesystemen (MLRS) een gebiedsdoel trof met nog onbekende resultaten.

Een 13 minuten durende video van een snelwegrit in de buurt van Kherson, een stad ten noorden van de Krim, toont bijna 100 vernietigde Oekraïense vrachtwagens en tanks. Dit zijn waarschijnlijk slachtoffers van luchtaanvallen.

Als deze kaart van een Turkse denktank klopt, hebben de Russische troepen vandaag niet veel diepere aanvallen uitgevoerd, maar vooral hun frontlijn geconsolideerd.

groter

Onderstaande kaart van Janes laat minder vooruitgang zien. Maar het Donbas gebied in het zuidoosten, dat in handen is van pro-Russische troepen, is hierin niet gemarkeerd.

groter

De Russische president heeft het Oekraïense leger opgeroepen om de regering omver te werpen. Ik denk niet dat hij gelooft dat dat zal gebeuren, maar het is een mogelijkheid dus waarom zou hij er niet toe oproepen.

Facebook staat ineens toe om Oekraïense nazi-groepen zoals het Azov bataljon te prijzen. Dit was verboden omdat Azov voorheen in dezelfde categorie viel als ISIS. Nu zijn het ‘onze jongens’.

Er wordt veel gesproken over sancties tegen Rusland en elk westers land probeert zoveel mogelijk vrijstellingen te krijgen voor zijn industrieën. De VS hebben bijvoorbeeld alles wat met koolwaterstoffen te maken heeft vrijgesteld van hun eigen sanctiepakket. Zij zullen nog steeds Russische olie kopen en boorapparatuur aan Rusland blijven verkopen.

De EU-landen zijn nog met zichzelf in onderhandeling. Ze moeten voorzichtig zijn met wat ze doen.

Groot-Brittannië heeft de stommiteit gehad om de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot een sanctie op te leggen. In een tegenzet heeft Rusland British Airways verboden over Russisch grondgebied te vliegen. Normaal gaan alle vluchten van Groot-Brittannië naar het Verre Oosten over Russisch luchtruim. Deze vluchten zullen nu moeten worden omgeleid naar andere routes, waardoor hun vliegtijd en brandstofverbruik aanzienlijk zullen toenemen.

Rusland heeft gedreigd met “lastige” tegensancties tegen degenen die het sancties opleggen. Overvliegrechten zijn slechts één van de middelen die het kan gebruiken.

De NAVO heeft gezegd dat zij wapens, waaronder luchtverdedigingswapens, aan Oekraïne zal blijven leveren. De NAVO heeft zelf geen wapens, maar sommige NAVO-landen lijken te streven naar een grotere oorlog. De VS lijken bereid de Oekraïne op te offeren om een moeras voor Rusland te creëren.

Syrië had ook een moeras voor Rusland moeten worden toen Rusland te hulp schoot. Dat is niet zo gelopen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *