Bron: Don Hank en Jeremy Kuzmarov - 
covertactionmagazine.com 24 februari 2022 (EN)
DeWereldMorgen 24 februari 2022 (NL/BE)

De militaire agressie van Rusland in Oekraïne valt niet goed te keuren. Maar dat mag ons niet verhinderen van het hele plaatje te proberen zien en ons ook vragen te stellen bij de officiële versies, van welke kant dan ook. CovertAction Magazine, een site met een behoorlijke staat van dienst, brengt enkele nuances aan bij de zwart wit versie die onze mainstream media ons voorschotelen.

Een uitgelokte oorlog?

Volgens mediaberichten lanceerden Russische troepen donderdagochtend 24 februari ‘speciale militaire operaties’ in Oekraïne, waaronder cruise- en ballistische raketaanvallen op infrastructuur in de buurt van grote steden zoals Kiev, Charkov, Marioepol en Dnipro,.

De Russische president Vladimir Poetin zei dat hij niet van plan was Oekraïne te bezetten, maar Oekraïne wilde “demilitariseren en denazificeren”.

VS president Joe Biden gaf een schriftelijke verklaring uit waarin hij zei dat Rusland had gekozen voor een “oorlog met voorbedachten rade die zal leiden tot een catastrofaal verlies aan mensenlevens en menselijk lijden”, en hij voegde eraan toe dat “de gebeden van de hele wereld vanavond bij het volk van Oekraïne zijn nu het lijdt onder een niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde aanval door Russische strijdkrachten”.

De beoordeling van Biden is verkeerd als we bedenken dat Rusland de afgelopen acht jaar herhaaldelijk is geprovoceerd.

In februari 2014 steunden de VS de omverwerping van de pro-Russische leider van Oekraïne, Viktor Janoelovitsj, nadat hij een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had afgewezen met voorwaarden die nadelig waren voor Oekraïne.

Rusland is de afgelopen acht jaar herhaaldelijk geprovoceerd.

De VS hebben sindsdien uitgebreide militaire steun en training verstrekt aan de Oekraïense strijdkrachten, die de bevolking van Oost-Oekraïne, die zich na de staatsgreep van 2014 had willen afscheiden, hebben gebrutaliseerd.

De VS hebben ook uitgebreide sancties tegen Rusland ingesteld, wat neerkomt op een oorlogsdaad.

Bidens bewering dat de Russische invasie niet was uitgelokt, wordt verder ondermijnd door het feit dat Oekraïne de oorlog versnelde door de afgescheiden oostelijke provincies aan te vallen in strijd met de vredesakkoorden van Minsk.

Rusland meldde maandag dat het een Oekraïense soldaat had gevangengenomen en vijf anderen had gedood nadat ze Russisch grondgebied waren overgestoken in Rostov, net over de grens met Oekraïne. In de afgelopen week zouden ook enkele honderden Amerikaanse huursoldaten zijn aangekomen in Oekraïne.

Eerder deze week leverde fotojournalist Patrick Lancaster fotografisch bewijs van beschietingen door het Oekraïense leger op een school in de Donbass.

Oekraïne heeft de oorlog versneld door de afgescheiden oostelijke provincies aan te vallen in strijd met de vredesakkoorden van Minsk.

Het rapport van Lancaster wordt bevestigd door kaarten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), waaruit blijkt dat beschietingen die de afspraken over een staakt-het-vuren schenden inderdaad grotendeels door de Oekraïense regering zijn uitgevoerd.

Bron: consortiumnews.com

Beschieting van scholen

Westerse media hebben niet gemeld dat de bevolking in Oost-Oekraïne Vladimir Poetin heeft gesmeekt Russische troepen te sturen om hen te redden van door de Amerikanen gesteunde indringers en neonazistische milities.

Een inwoner van het Kyivsky-district van de stad Donetsk die Lancaster interviewde, Zoya Tumanova, zei dat de Oekraïners haar dorp sinds 2015 vaak hadden beschoten en de helft ervan hadden platgebrand. Ze vroeg Lancaster: “wanneer zal het eindigen, wanneer zal Poetin komen? Wanneer komt hij ons redden?”

Westerse media hebben niet gemeld dat de bevolking in Oost-Oekraïne Vladimir Poetin heeft gesmeekt Russische troepen te sturen.

Het standpunt van Tumanova is volledig afwezig in de Amerikaanse media. Het is in tegenspraak met de officiële versie die Poetin afschildert als een onvoorspelbare agressor. Haar verhaal wekt in elk geval de indruk dat de bevolking van Oost-Oekraïne wil dat Poetin Russische troepen stuurt om hen te redden van de echte agressors.

Marusina Ludmila, een lerares van de school in Donetsk die werd beschoten, vertelde Lancaster dat ze wist dat het Oekraïense leger erachter zat, omdat “ze ons al acht jaar niet laten leven, ze beschieten ons voortdurend”.

Censuur en neonazimilities

Hieronder een commentaar van Don Hank, een professionele vertaler die studeerde aan de Kutztown Universiteit van Pennsylvania en aan de Universiteit van Leningrad.

“Zoals ik eerder heb laten zien, op basis van talloze rapporten en video’s over de schijnbaar zinloze aanvallen op burgers van Donbass en civiele infrastructuur, is er meer dan één verklaring voor dit fenomeen.

1. Censuur

Ten eerste hebben het Westen en de regering in Kiev de meeste nieuwsberichten over de wreedheden van het Oekraïense leger en de neonazi-milities effectief gecensureerd. Daardoor is er weinig kans dat de gemiddelde nieuwsconsument in het Westen ook maar enige kennis zou kunnen hebben over deze wreedheden.

Extreemrechts Azov-bataljon, in het midden de leider Andriy Biletsky. Bron: Voltairenet.org

Deze censuur heeft tot doel het Westerse publiek te doen geloven dat Rusland de bron is van alle kwalen in Oekraïne (en elders) en dat de VS Oekraïne ‘steunen’.

Het Westen en de regering in Kiev hebben de meeste nieuwsberichten over de wreedheden van het Oekraïense leger en de neonazi-milities effectief gecensureerd.

Dit ondanks het feit dat het jaar na de Amerikaanse inmenging bij de Maidan-opstand in Kiev in 2014, de economie in elkaar zakte en Oekraïne het armste land van Europa werd.

De VS oefenden druk uit op de opeenvolgende regeringen in Kiev om alle oude lucratieve handelscontracten met Rusland te verbreken en de fabrieken die in de Sovjettijd waren gebouwd geleidelijk te sluiten. Daardoor werd Oekraïne een schuldenslaaf van het IMF, met een permanente status.

2. Geen controle op neonazimilities

Ik vermoed stiekem dat de regering van Oekraïne geen controle heeft over de radicale nationalisten en de neonazimilities, die Kiev op een onverstandige manier in zijn leger heeft geïntegreerd.

Hoewel het duidelijk is dat Biden oorlog in Oekraïne zo graag wil, is het niet in het belang van Kiev om de Oekraïense aanvallen op burgers te laten escaleren. Een oorlog volgt zijn eigen wil.

Als dat het geval is, dan zullen we natuurlijk getuige zijn van dit soort waanzin en op een gegeven moment zal Poetin het bevel geven om een eind te maken aan de agressie tegen de bewoners van Oost-Oekraïne.

Deze escalatie is in het voordeel van de regering Biden.

Tegelijkertijd is deze escalatie natuurlijk in het voordeel van de regering Biden. Er zijn volgens mij twee mogelijkheden.

De poppenkast in Washington zit achter deze escalatie, die afleidt van de erbarmelijke prestaties van het Witte Huis en de hopeloze problemen met de economie en de ongebreidelde brandstofprijzen. Ofwel handelen de fanatieke neonazi’s op eigen houtje.

Of allebei.”

Dit is een ingekorte vertaling van een artikel verschenen op covertactionmagazine.com.

Topfoto: Zwaarbewapende tanks in Oost-Oekraïne. | Wikimedia Commons


Comments

 1. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank
  for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Kudos! You can read
  similar article here: E-commerce

 2. Hello there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some
  targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Kudos! You can read
  similar text here: Auto Approve List

 3. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Cheers! You can read
  similar article here: Scrapebox AA List

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *