Bron: Robert Scheer, 
scheerpost.com 4 februari 2022 (EN)
Co-op News, 6 februari 2022 (DE) ~~~

De gezamenlijke verklaring van vandaag is een historische verwoording van de belangrijke verschuiving die gaande is ten opzichte van de unipolaire wereld die sinds de val van de Sovjet-Unie heeft bestaan.

Noot van de redactie: Robert Scheer bestudeert, bezoekt, analyseert en rapporteert al zes decennia over Rusland en China, inclusief diepgaande duiken in de complexe, beladen geschiedenis van de twee landen als buurlanden met vaak parallelle geschiedenissen van boerenopstanden, opkomende communistische ideologie en spanningen en conflicten met het Westen.

Volgens hem is de gezamenlijke verklaring van vandaag een historische, weloverwogen verwoording van de belangrijke verschuiving die gaande is ten opzichte van de de facto unipolaire wereld die sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie heeft bestaan en die uiteindelijk de manifestatie was van het imperialistische buitenlandse beleid van de VS na de DDR, de Koude Oorlog. Ongeacht het eigen historische en politieke kader van de lezer, is het van essentieel belang de doelstellingen en redenen van deze machtige naties op deze kleine planeet te begrijpen. Nu president Biden het provocerende, escalerende besluit heeft genomen om Amerikaanse troepen naar Duitsland en Oost-Europa te sturen, midden in gespannen onderhandelingen over Oekraïne, en aan de vooravond van de door China georganiseerde Olympische Winterspelen, die door Amerikaanse diplomaten worden geboycot, hebben de onbetwiste autoritaire leiders van de Russische Federatie en de Volksrepubliek China persoonlijk vergaderd en de volgende verklaring afgelegd:

De wereld ondergaat momenteel ingrijpende veranderingen en de mensheid gaat een nieuw tijdperk van snelle ontwikkeling en diepgaande transformatie binnen. Zij ziet de ontwikkeling van processen en verschijnselen als multipolariteit, economische mondialisering, de opkomst van de informatiemaatschappij, culturele diversiteit, transformatie van de mondiale bestuursarchitectuur en de wereldorde; er is sprake van een toenemende onderlinge afhankelijkheid en interdependentie tussen staten; er is een tendens naar herverdeling van de macht in de wereld ontstaan; en de internationale gemeenschap toont een groeiende vraag naar leiderschap gericht op een vreedzame en geleidelijke ontwikkeling. Tegelijkertijd wordt, met de aanhoudende pandemie van het nieuwe coronavirus, de internationale en regionale veiligheidssituatie gecompliceerder en neemt het aantal wereldwijde uitdagingen en dreigingen met de dag toe. Sommige actoren, die op internationaal niveau slechts een minderheid vormen, blijven voorstander van een unilaterale aanpak om internationale problemen op te lossen en nemen hun toevlucht tot geweld; zij mengen zich in de interne aangelegenheden van andere staten, schenden hun legitieme rechten en belangen, en wakkeren tegenstellingen, meningsverschillen en confrontaties aan, waardoor zij de ontwikkeling en de vooruitgang van de mensheid tegen de wil van de internationale gemeenschap belemmeren.

De partijen roepen alle staten op te streven naar het welzijn van allen en daartoe de dialoog en het wederzijds vertrouwen op te bouwen, het wederzijds begrip te versterken, universele menselijke waarden zoals vrede, ontwikkeling, gelijkheid, rechtvaardigheid, democratie en vrijheid te bevorderen, zelf de rechten van de volkeren, de ontwikkelingstrajecten van hun landen en de soevereiniteits-, veiligheids- en ontwikkelingsbelangen van de staten te bepalen, de door de Verenigde Naties gevormde internationale architectuur en de op het internationale recht gebaseerde wereldorde te beschermen, te streven naar werkelijke multipolariteit waarbij de Verenigde Naties en de Veiligheidsraad een centrale en coördinerende rol spelen, meer democratische internationale betrekkingen te bevorderen en te zorgen voor vrede, stabiliteit en duurzame ontwikkeling in de gehele wereld.

I

De partijen zijn het erover eens dat democratie een universele menselijke waarde is, en geen voorrecht van een beperkt aantal staten, en dat de bevordering en bescherming ervan een gedeelde verantwoordelijkheid is van de gehele wereldgemeenschap.

De partijen zijn van oordeel dat democratie voor de burgers een middel is om deel te nemen aan het bestuur van hun land, ten einde het welzijn van de bevolking te verbeteren en het beginsel van volksbestuur toe te passen. De democratie wordt op alle gebieden van het openbare leven in een nationaal proces uitgeoefend en weerspiegelt de belangen van alle mensen, hun wil, waarborgt hun rechten, voorziet in hun behoeften en beschermt hun belangen. Er bestaat geen universeel model dat landen als leidraad kan dienen bij het vestigen van democratie. Een natie kan voor de uitvoering van de democratie de vormen en methoden kiezen die het best bij haar passen, op basis van haar sociale en politieke bestel, historische achtergrond, tradities en unieke culturele kenmerken. Het is uitsluitend aan de bevolking van het land om te beslissen of hun staat een democratische staat is.

De partijen merken op dat Rusland en China, als wereldmachten met een rijk cultureel en historisch erfgoed, lange democratische tradities hebben die gebaseerd zijn op duizenden jaren ontwikkelingservaring, brede steun onder de bevolking en aandacht voor de behoeften en belangen van hun burgers. Rusland en China garanderen hun bevolking het recht om op verschillende manieren en in verschillende vormen deel te nemen aan het bestuur van de staat en het openbare leven, overeenkomstig de wet. De bevolking van beide landen is zeker van haar gekozen weg en respecteert de democratische stelsels en tradities van andere staten.

De partijen merken op dat de democratische beginselen zowel op mondiaal niveau als in het staatsbestuur worden toegepast. Pogingen van sommige staten om hun eigen “democratische normen” aan andere landen op te leggen, het recht te monopoliseren om te beoordelen in hoeverre aan democratische criteria wordt voldaan, ideologische scheidslijnen te trekken, onder meer door de vorming van exclusieve blokken en allianties van gemak, blijken een minachting voor de democratie en zijn in strijd met de geest en de werkelijke waarden van de democratie. Dergelijke hegemoniale aspiraties vormen een ernstige bedreiging voor de vrede en de stabiliteit in de wereld en de regio en ondermijnen de stabiliteit van de wereldorde.

De partijen zijn van mening dat het bepleiten van democratie en mensenrechten niet mag worden gebruikt om andere landen onder druk te zetten. Zij verwerpen het misbruik van democratische waarden en inmenging in de interne aangelegenheden van soevereine staten onder het mom van bescherming van de democratie en de mensenrechten, alsmede alle pogingen om in de wereld verdeeldheid en confrontaties te zaaien. De partijen doen een beroep op de internationale gemeenschap om de culturele en beschavingsdiversiteit en het zelfbeschikkingsrecht van volkeren van verschillende landen te eerbiedigen. Zij zijn bereid met alle belanghebbende partners samen te werken om een echte democratie te bevorderen.

De partijen nemen er nota van dat in het Handvest van de Verenigde Naties en in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens nobele doelstellingen op het gebied van de universele rechten van de mens zijn vastgelegd, alsmede grondbeginselen die alle staten in acht moeten nemen en in daden moeten omzetten. Aangezien elk land zijn eigen unieke nationale kenmerken, geschiedenis, cultuur, sociaal stelsel en niveau van sociale en economische ontwikkeling heeft, moet tegelijkertijd het universele karakter van de mensenrechten worden gezien door het prisma van de reële situatie in elk afzonderlijk land De mensenrechten moeten worden beschermd naar gelang van de specifieke situatie in elk land en de behoeften van zijn bevolking. De bevordering en bescherming van de mensenrechten is een gedeelde verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap. Staten moeten prioriteit geven aan alle categorieën mensenrechten en deze systematisch en in gelijke mate bevorderen. De internationale samenwerking op het gebied van de mensenrechten moet worden gevoerd als een dialoog op ooghoogte waarbij alle landen betrokken zijn. Alle staten moeten gelijke toegang hebben tot het recht op ontwikkeling. Interactie en samenwerking inzake mensenrechtenkwesties moeten gebaseerd zijn op het beginsel van gelijkheid van alle landen en wederzijds respect, teneinde de internationale mensenrechtenarchitectuur te versterken.

II

De partijen zijn van mening dat vrede, ontwikkeling en samenwerking de kern vormen van het moderne internationale systeem. Ontwikkeling is een sleutelfactor om de welvaart van naties te waarborgen. De aanhoudende pandemie van het nieuwe coronavirus vormt een ernstige uitdaging voor de verwezenlijking van de VN-agenda voor duurzame ontwikkeling 2030. Het is van cruciaal belang de partnerschapsbetrekkingen te verbeteren in het belang van de mondiale ontwikkeling en ervoor te zorgen dat de nieuwe fase van mondiale ontwikkeling wordt gekenmerkt door evenwicht, harmonie en inclusiviteit.

De partijen zijn vastbesloten verder te werken aan de koppeling van de ontwikkelingsplannen voor de Euraziatische Economische Unie en het “Belt and Road”-initiatief om de praktische samenwerking tussen de Euregio en China op diverse gebieden te verbeteren en sterkere connectiviteit tussen de regio’s Azië-Stille Oceaan en Eurazië te bevorderen. De partijen bevestigden opnieuw dat zij zich richten op het opbouwen van het Groter Euraziatisch Partnerschap, parallel aan en in coördinatie met de bouw van de Belt and Road, teneinde de ontwikkeling van regionale associaties en bilaterale en multilaterale integratieprocessen te bevorderen ten behoeve van de volkeren op het Euraziatische continent.

Overeengekomen werd om de praktische samenwerking met het oog op de duurzame ontwikkeling van het Noordpoolgebied consequent te blijven intensiveren.

De partijen zullen de samenwerking in het kader van multilaterale mechanismen, met inbegrip van de Verenigde Naties, versterken en de internationale gemeenschap aanmoedigen om bij de coördinatie van het mondiale macrobeleid prioriteit te verlenen aan ontwikkelingsvraagstukken. Zij roepen de ontwikkelde landen op hun formele toezeggingen inzake ontwikkelingshulp te goeder trouw na te komen, meer middelen ter beschikking te stellen van de ontwikkelingslanden, de ongelijke ontwikkeling van staten aan te pakken, zich in te zetten voor het wegwerken van dergelijke onevenwichtigheden binnen staten en de mondiale en internationale ontwikkelingssamenwerking te bevorderen. Rusland bevestigt zijn bereidheid om de werkzaamheden in verband met het door China voorgestelde mondiale ontwikkelingsinitiatief voort te zetten, met inbegrip van deelname aan de activiteiten van de Groep Vrienden van het mondiale ontwikkelingsinitiatief onder auspiciën van de Verenigde Naties.

De partijen doen een beroep op de internationale gemeenschap om open, gelijke, eerlijke en niet-discriminerende voorwaarden voor wetenschappelijke en technologische ontwikkeling te scheppen, aan te dringen op de praktische toepassing van wetenschappelijke en technologische vooruitgang om nieuwe aanjagers van economische groei te identificeren.

De partijen roepen alle landen op de samenwerking op het gebied van duurzaam vervoer te versterken, actief contacten te leggen en kennis uit te wisselen bij de bouw van vervoersfaciliteiten, waaronder intelligent vervoer en duurzaam vervoer, de ontwikkeling en het gebruik van Arctische routes, alsmede andere gebieden te ontwikkelen om hen te ondersteunen bij het wereldwijde herstel na de epidemie.

De partijen ondernemen serieuze actie en leveren een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen de klimaatverandering. Ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de aanneming van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering bevestigen zij hun gehechtheid aan het Verdrag en aan de doelstellingen, beginselen en bepalingen van het Akkoord van Parijs, met inbegrip van het beginsel van gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden. De partijen werken samen aan de volledige en doeltreffende uitvoering van de Overeenkomst van Parijs, blijven zich inzetten voor de nakoming van de gedane toezeggingen en verwachten van de ontwikkelde landen dat zij daadwerkelijk zorgen voor de jaarlijkse verstrekking van 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering aan ontwikkelingslanden. De partijen verzetten zich tegen het opwerpen van nieuwe belemmeringen voor de internationale handel onder het mom van de bestrijding van de klimaatverandering.

De partijen steunen krachtig de ontwikkeling van internationale samenwerking en uitwisseling op het gebied van biodiversiteit, nemen actief deel aan relevante mondiale bestuursprocessen, en zijn voornemens gezamenlijk de harmonieuze ontwikkeling van mens en natuur en de groene transformatie te bevorderen om een duurzame mondiale ontwikkeling te waarborgen.

De staatshoofden zijn ingenomen met de doeltreffende samenwerking tussen Rusland en China op bilateraal en multilateraal niveau, die gericht is op de bestrijding van de COVID-19-pandemie en op de bescherming van het leven en de gezondheid van de bevolking van beide landen en van de volkeren van de wereld. Zij zullen de samenwerking bij de ontwikkeling en productie van vaccins tegen de nieuwe besmetting met het coronavirus en van geneesmiddelen voor de behandeling daarvan verder versterken en de samenwerking op het gebied van de volksgezondheid en de moderne geneeskunde intensiveren. De partijen zijn voornemens de coördinatie van epidemiologische maatregelen te versterken om te zorgen voor een krachtige bescherming van de gezondheid, de veiligheid en de orde bij contacten tussen burgers van beide landen.

De partijen benadrukken dat het vaststellen van de oorsprong van de nieuwe coronavirusinfectie een kwestie van wetenschap is. Het onderzoek op dit gebied moet gebaseerd zijn op mondiale kennis, en daarvoor is de medewerking van wetenschappers uit de hele wereld vereist. De partijen verwerpen de politisering van deze kwestie. Rusland is verheugd over de gezamenlijke inspanningen van China en de WHO om de bron van de nieuwe besmetting met het coronavirus op te sporen en steunt het gezamenlijke verslag van China en de WHO over deze kwestie. De partijen doen een beroep op de wereldgemeenschap om gezamenlijk een serieuze wetenschappelijke aanpak van het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus te bevorderen.

Van Russische zijde wordt steun uitgesproken voor een succesvol gastheerschap van de Olympische en Paralympische Winterspelen van 2022 in Peking door China.

De partijen hebben grote waardering voor het niveau van de bilaterale samenwerking op het gebied van sport en de Olympische beweging en verklaren zich bereid bij te dragen tot de verdere geleidelijke ontwikkeling daarvan.

III

De partijen zijn ernstig bezorgd over de ernstige internationale veiligheidsuitdagingen en geloven dat de lotsbestemmingen van alle naties met elkaar verbonden zijn. Geen enkele staat kan of mag zijn eigen veiligheid waarborgen los van de veiligheid van de rest van de wereld en ten koste van de veiligheid van andere staten. De internationale gemeenschap moet actief deelnemen aan het mondiale bestuur om universele, alomvattende, ondeelbare en duurzame veiligheid te waarborgen.

De partijen bevestigen hun krachtige wederzijdse steun voor de bescherming van hun kernbelangen, staatssoevereiniteit en territoriale integriteit, en verwerpen de inmenging van externe krachten in hun interne aangelegenheden.

Rusland herhaalt zijn steun voor het één-China-beginsel, bevestigt dat Taiwan een onvervreemdbaar deel van China is, en verwerpt elke vorm van onafhankelijkheid voor Taiwan.

Rusland en China verzetten zich tegen pogingen van externe krachten om de veiligheid en de stabiliteit in hun gemeenschappelijke buurregio’s te ondermijnen, zijn voornemens inmenging van externe krachten in de interne aangelegenheden van soevereine landen onder welk voorwendsel dan ook tegen te gaan, verzetten zich tegen kleurrevoluties en versterken de samenwerking op bovengenoemde gebieden.

De partijen veroordelen het terrorisme in al zijn verschijningsvormen, propageren het idee van de oprichting van één enkel wereldwijd front voor terrorismebestrijding waarin de Verenigde Naties een centrale rol spelen, en pleiten voor meer politieke coördinatie en een constructieve betrokkenheid bij multilaterale inspanningen ter bestrijding van het terrorisme. De partijen verwerpen de politisering van terrorismebestrijdingskwesties en het gebruik ervan als instrumenten voor een politiek van twee maten en twee gewichten, en veroordelen de praktijk van inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van andere staten voor geopolitieke doeleinden door het gebruik van terroristische en extremistische groeperingen en onder het mom van de bestrijding van internationaal terrorisme en extremisme.

De partijen zijn van mening dat bepaalde staten, militaire en politieke bondgenootschappen en coalities trachten direct of indirect unilaterale militaire voordelen te behalen ten koste van de veiligheid van anderen, onder meer door het gebruik van oneerlijke concurrentiepraktijken, de geopolitieke rivaliteit te intensiveren, antagonisme en confrontatie aan te wakkeren, en de internationale veiligheidsorde en de mondiale strategische stabiliteit ernstig te ondermijnen. De partijen wijzen verdere uitbreiding van de NAVO af en roepen het Noord-Atlantisch Bondgenootschap op zijn ideologische benadering van de Koude Oorlog te laten varen, de soevereiniteit, veiligheid en belangen van andere landen, de diversiteit van hun beschavingsachtergrond en hun culturele en historische achtergrond te eerbiedigen, en op eerlijke en objectieve wijze naar de vreedzame ontwikkeling van andere landen toe te leven. De partijen verwerpen de vorming van gesloten blokstructuren en tegengestelde kampen in de regio Azië-Stille Oceaan en blijven uiterst waakzaam voor de negatieve gevolgen van de Indo-Pacific-strategie van de Verenigde Staten voor vrede en stabiliteit in de regio. Rusland en China hebben zich consequent ingespannen om in de regio Azië-Stille Oceaan (APR) een rechtvaardig, open en inclusief veiligheidssysteem op te bouwen, dat niet gericht is tegen derde landen en vrede, stabiliteit en welvaart bevordert.

De partijen zijn ingenomen met de gezamenlijke verklaring van de leiders van de vijf kernwapenstaten over het voorkomen van nucleaire oorlogen en het vermijden van wapenwedlopen, en zijn van mening dat alle kernwapenstaten de Koude Oorlogsmentaliteit en het nulsomspel moeten laten varen en de rol van kernwapens in hun nationale veiligheidsbeleid moeten beperken, de in het buitenland opgestelde kernwapens terug te trekken, een halt toe te roepen aan de onbeperkte ontwikkeling van een wereldwijd systeem voor de verdediging tegen ballistische raketten (ABM) en effectieve stappen te ondernemen om het risico van kernoorlogen en gewapende conflicten tussen landen met een militair nucleair vermogen te verkleinen.

De partijen bevestigen opnieuw dat het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens de hoeksteen is van de internationale ontwapenings- en non-proliferatieregeling, een belangrijk onderdeel vormt van het naoorlogse internationale veiligheidssysteem en een onmisbare rol speelt in de wereldvrede en -ontwikkeling. De internationale gemeenschap moet de evenwichtige uitvoering van de drie pijlers van het Verdrag bevorderen en samenwerken om de geloofwaardigheid, de doeltreffendheid en het universele karakter van het instrument te beschermen.

De partijen zijn ernstig bezorgd over het trilaterale veiligheidspartnerschap tussen Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk (AUCUS), dat voorziet in een nauwere samenwerking tussen de leden op gebieden van strategische stabiliteit, met name hun besluit om samen te werken op het gebied van onderzeeërs met nucleaire aandrijving. Rusland en China zijn van mening dat dergelijke stappen indruisen tegen de doelstellingen van veiligheid en duurzame ontwikkeling van de regio Azië-Stille Oceaan, het risico van een wapenwedloop in de regio vergroten en een ernstig risico van nucleaire proliferatie inhouden. De partijen veroordelen dergelijke stappen krachtig en doen een beroep op de deelnemers aan de AUCUS om hun verbintenissen inzake de non-proliferatie van kernwapens en raketten te goeder trouw na te komen en samen te werken om vrede, stabiliteit en ontwikkeling in de regio te waarborgen.

De plannen van Japan om besmet nucleair water van de verwoeste kerncentrale van Fukushima in de oceaan te lozen en de mogelijke milieugevolgen van dergelijke acties baren beide partijen grote zorgen. De partijen benadrukken dat de verwijdering van met kernenergie besmet water op verantwoorde wijze moet worden beheerd en op passende wijze dient te geschieden, op basis van overeenkomsten tussen de Japanse partij en de buurlanden, andere belanghebbende partijen en relevante internationale organisaties, waarbij transparantie, wetenschappelijke onderbouwing en doorzichtigheid overeenkomstig het internationale recht gewaarborgd moeten zijn.

De partijen zijn van mening dat de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het Verdrag inzake de afschaffing van intermediaire en korteafstandsraketten, de versnelling van het onderzoek naar en de ontwikkeling van op de grond geplaatste intermediaire en korteafstandsraketten en de wens om deze in de regio’s Azië-Stille Oceaan en Europa in te zetten, alsmede de overdracht ervan aan bondgenoten, leiden tot een toename van de spanningen en het wantrouwen, de risico’s voor de internationale en regionale veiligheid vergroten, leiden tot een verzwakking van het internationale systeem voor non-proliferatie en wapenbeheersing en de mondiale strategische stabiliteit ondermijnen . De eenzijdige oproep aan de Verenigde Staten om positief te reageren op het Russische initiatief en af te zien van hun plannen om grondraketten voor de middellange en de korte afstand in te zetten in de regio Azië-Stille Oceaan en in Europa.

Van Chinese zijde worden de voorstellen van de Russische Federatie om voor de lange termijn juridisch bindende veiligheidsgaranties in Europa in te stellen, toegejuicht en gesteund.

De partijen merken op dat de opzegging door de Verenigde Staten van een aantal belangrijke internationale wapenbeheersingsovereenkomsten uiterst negatieve implicaties heeft voor de internationale en regionale veiligheid en stabiliteit. De partijen spreken hun bezorgdheid uit over de voortgang van de plannen van de VS om een wereldwijde raketafweer te ontwikkelen en de elementen daarvan in verschillende regio’s van de wereld in te zetten, in combinatie met de ontwikkeling van capaciteiten voor niet-nucleaire wapens met hoge precisie om aanvallen en andere strategische doelen te ontwapenen. De partijen benadrukken het belang van het vreedzaam gebruik van de kosmische ruimte en steunen krachtig de centrale rol van het VN-Comité voor het vreedzaam gebruik van de kosmische ruimte bij de bevordering van de internationale samenwerking, de handhaving en de ontwikkeling van het internationale recht en de internationale regelgeving op het gebied van ruimteactiviteiten. Rusland en China zullen verder samenwerken op gebieden van gemeenschappelijk belang, zoals de duurzaamheid van ruimteactiviteiten op lange termijn en de ontwikkeling en het gebruik van ruimtebronnen. De partijen verwerpen de pogingen van sommige staten om van de kosmische ruimte een arena van gewapende confrontaties te maken en bevestigen hun voornemen om alle nodige inspanningen te doen om de bewapening van de ruimte en een wapenwedloop in de kosmische ruimte te voorkomen. Zij zullen activiteiten tegengaan die gericht zijn op het verwerven van militair overwicht in de ruimte en het gebruik daarvan voor gevechtshandelingen.

Rusland en China benadrukken dat passende transparantie- en vertrouwenwekkende maatregelen, waaronder een internationaal initiatief/politieke verbintenis om niet als eerste wapens in de ruimte te plaatsen, ook kunnen bijdragen tot het voorkomen van een wapenwedloop in de ruimte, maar dat dergelijke maatregelen een doeltreffende juridisch bindende regulering van ruimteactiviteiten moeten aanvullen en niet vervangen.

De partijen bevestigen hun overtuiging dat het Verdrag tot verbod van de ontwikkeling, de produktie en de aanleg van voorraden van bacteriologische (biologische) en toxinewapens en inzake de vernietiging van deze wapens (BWC) een essentiële pijler van de internationale vrede en veiligheid is. Rusland en China onderstrepen dat zij vastbesloten zijn de geloofwaardigheid en de doeltreffendheid van het Verdrag te behouden.

De partijen bevestigen opnieuw dat het BWC ten volle moet worden geëerbiedigd en verder moet worden versterkt, onder meer door institutionalisering, versterking van de mechanismen ervan en aanneming van een juridisch bindend protocol bij het Verdrag met een doeltreffend toetsingsmechanisme, alsmede door regelmatig overleg en samenwerking bij het oplossen van alle problemen in verband met de uitvoering van het Verdrag.

De partijen benadrukken dat de binnenlandse en buitenlandse activiteiten van de Verenigde Staten en hun bondgenoten op het gebied van biowapens bij de internationale gemeenschap ernstige bezorgdheid en vragen doen rijzen over de naleving van het BTWC. Beide partijen delen de mening dat dergelijke activiteiten een ernstige bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van de Russische Federatie en China en schadelijk zijn voor de veiligheid van hun respectieve regio’s. De partijen roepen de VS en hun bondgenoten op open, transparant en verantwoordelijk te handelen door naar behoren verslag uit te brengen over hun militair-biologische activiteiten in het buitenland en op hun grondgebied, en de hervatting van de onderhandelingen over een juridisch bindend BTWC-protocol met een doeltreffend verificatiemechanisme te steunen.

De partijen bevestigen hun gehechtheid aan de doelstelling van een wereld zonder chemische wapens en roepen alle partijen bij het Verdrag inzake chemische wapens op samen te werken om de geloofwaardigheid en doeltreffendheid ervan te handhaven. Rusland en China zijn ernstig bezorgd over de politisering van de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens en roepen alle leden op de solidariteit en de samenwerking te versterken en de traditie van besluitvorming op basis van consensus te beschermen. Rusland en China dringen erop aan dat de Verenigde Staten, als enige staat die partij is bij het Verdrag en die het proces van eliminatie van chemische wapens nog niet heeft voltooid, de eliminatie van zijn voorraden chemische wapens bespoedigt. De partijen benadrukken dat het van belang is de non-proliferatieverplichtingen van de staten te verzoenen met de belangen van legitieme internationale samenwerking bij het gebruik van geavanceerde technologie en aanverwante materialen en apparatuur voor vreedzame doeleinden. De partijen nemen nota van de resolutie “Bevordering van internationale samenwerking inzake vreedzaam gebruik in het kader van de internationale veiligheid”, die tijdens de 76e zitting van de Algemene Vergadering van de VN op initiatief van China en met steun van Rusland is aangenomen, en zien uit naar de consequente uitvoering ervan overeenkomstig de daarin uiteengezette doelstellingen.

De partijen hechten groot belang aan bestuurskwesties op het gebied van kunstmatige intelligentie. De partijen zijn bereid de dialoog en de contacten over kunstmatige intelligentie te versterken.

De partijen bevestigen hun bereidheid om de samenwerking op het gebied van internationale informatiebeveiliging te verdiepen en bij te dragen tot de totstandbrenging van een open, veilige, duurzame en toegankelijke ICT-omgeving. De partijen benadrukken dat de beginselen van niet-gebruik van geweld, eerbiediging van de nationale soevereiniteit en de fundamentele rechten en vrijheden van de mens, en niet-inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van andere staten, zoals neergelegd in het VN-Handvest, van toepassing zijn op de informatieruimte . Rusland en China bevestigen opnieuw de sleutelrol van de VN bij het reageren op bedreigingen voor de internationale informatiebeveiliging en betuigen hun steun aan de organisatie bij het ontwikkelen van nieuwe gedragsnormen voor staten op dit gebied.

De partijen zijn ingenomen met de uitvoering van het wereldwijde onderhandelingsproces over internationale informatiebeveiliging in één enkel mechanisme en steunen in dit verband het werk van de Open Werkgroep van de VN inzake beveiliging van en bij het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) 2021-2025 (OEWG) en verklaren zich bereid in die groep met één stem te spreken. De partijen achten het noodzakelijk de inspanningen van de internationale gemeenschap te consolideren om nieuwe normen voor verantwoordelijk gedrag van staten te ontwikkelen, met inbegrip van rechtsnormen, alsmede een universeel internationaal rechtsinstrument dat de activiteiten van staten op het gebied van ICT regelt. De partijen zijn van mening dat het door China voorgestelde en door Rusland in beginsel gesteunde mondiale initiatief inzake gegevensbeveiliging.

De partijen bevestigen hun steun aan de Resoluties 74/247 en 75/282 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, steunen het werk van het relevante ad hoc comité van regeringsdeskundigen, vergemakkelijken de onderhandelingen binnen de Verenigde Naties over de ontwikkeling van een internationaal verdrag ter bestrijding van het gebruik van ICT voor criminele doeleinden. De partijen moedigen alle partijen aan constructief deel te nemen aan de onderhandelingen teneinde zo spoedig mogelijk overeenstemming te bereiken over een geloofwaardig, universeel en alomvattend verdrag en dit voor te leggen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties tijdens haar 78e zitting, met strikte inachtneming van Resolutie 75/282 . Daartoe hebben Rusland en China een gezamenlijk ontwerp-verdrag ingediend als basis voor onderhandelingen.

De partijen steunen de internationalisering van het beheer van het internet, pleiten voor gelijke rechten bij het beheer ervan, zijn van mening dat alle pogingen tot beperking van hun soevereine recht om nationale segmenten van het internet te reguleren en de veiligheid ervan te waarborgen, onaanvaardbaar zijn, en zijn geïnteresseerd in een grotere betrokkenheid van de Internationale Telecommunicatie-unie bij de aanpak van deze kwesties.

De partijen zijn voornemens de bilaterale samenwerking op het gebied van internationale informatiebeveiliging te verdiepen op basis van de desbetreffende intergouvernementele overeenkomst van 2015. Daartoe zijn de partijen overeengekomen om in de nabije toekomst een plan voor samenwerking tussen Rusland en China op dit gebied aan te nemen.

IV

De partijen benadrukken dat Rusland en China, als wereldmachten en permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, voornemens zijn de morele beginselen strikt na te leven en hun verantwoordelijkheden op zich te nemen, krachtig te pleiten voor het internationale stelsel met de centrale coördinerende rol van de Verenigde Naties in internationale aangelegenheden, de wereldorde te verdedigen op basis van het internationale recht, met inbegrip van de doelstellingen en beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties, de multipolariteit te bevorderen en de democratisering van de internationale betrekkingen te stimuleren, gezamenlijk een nog welvarender, stabielere en rechtvaardiger wereld tot stand te brengen, en gezamenlijk internationale betrekkingen van een nieuw type op te bouwen.

Van Russische zijde wordt gewezen op het belang van het door China voorgestelde concept van de totstandbrenging van een “gemeenschap van het gemeenschappelijk lot van de mensheid”, dat moet zorgen voor meer solidariteit van de internationale gemeenschap en voor consolidatie van de inspanningen bij de aanpak van gemeenschappelijke uitdagingen. Van Chinese zijde wordt gewezen op het belang van de inspanningen van Russische zijde om een rechtvaardig multipolair stelsel van internationale betrekkingen tot stand te brengen.

De partijen zijn voornemens de resultaten van de Tweede Wereldoorlog en de bestaande naoorlogse wereldorde krachtig te verdedigen, het gezag van de Verenigde Naties en de rechtvaardigheid in de internationale betrekkingen te verdedigen, en zich te verzetten tegen pogingen om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te ontkennen, te verdraaien en te vervalsen.

Om te voorkomen dat de tragedie van de wereldoorlog zich herhaalt, zullen de partijen acties die erop gericht zijn de verantwoordelijkheid voor de gruweldaden van de nazi-aanvallers, de militaristische invallers en hun medeplichtigen te ontkennen, en de eer van de zegevierende landen te besmeuren en te bezoedelen, krachtig veroordelen.

De partijen roepen op tot de totstandbrenging van een nieuw type betrekkingen tussen de wereldmachten, gebaseerd op wederzijds respect, vreedzame coëxistentie en wederzijds voordelige samenwerking. Zij bevestigen dat de nieuwe interstatelijke betrekkingen tussen Rusland en China superieur zijn aan de politieke en militaire allianties uit het tijdperk van de Koude Oorlog. De vriendschap tussen beide staten kent geen grenzen, er zijn geen “verboden” gebieden van samenwerking, de versterking van de bilaterale strategische samenwerking is niet gericht tegen derde landen en heeft evenmin gevolgen voor de veranderende internationale omgeving en omstandigheden in derde landen.

De partijen bevestigen opnieuw de noodzaak van consolidatie, en niet van verdeling, van de internationale gemeenschap, de noodzaak van samenwerking, en niet van confrontatie. De partijen verwerpen de terugkeer van de internationale betrekkingen tot een toestand van confrontatie tussen de grote mogendheden, waarbij de zwakken het slachtoffer worden van de sterken. De partijen zijn voornemens zich te verzetten tegen pogingen om universeel aanvaarde formules en mechanismen die in overeenstemming zijn met het internationaal recht te vervangen door regels die door bepaalde naties of blokken van naties afzonderlijk zijn opgesteld, en zich te verzetten tegen de indirecte en buitencontractuele behandeling van internationale problemen, machtspolitiek, intimidatie, unilaterale sancties en extraterritoriale toepassing van rechtsbevoegdheid, en misbruik van de richtsnoeren inzake exportcontrole, en steun te verlenen aan handelsbevordering overeenkomstig de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

De partijen bevestigden opnieuw hun voornemen om de coördinatie van het buitenlands beleid te versterken, een echt multilateralisme na te streven, de samenwerking op multilaterale platforms te versterken, gemeenschappelijke belangen te verdedigen, het internationale en regionale machtsevenwicht te ondersteunen en het mondiale bestuur te verbeteren.

De partijen steunen en verdedigen het multilaterale handelsstelsel, dat gebaseerd is op de centrale rol van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), nemen actief deel aan de hervorming van de WTO en verwerpen unilaterale benaderingen en protectionisme. De partijen zijn bereid de dialoog tussen de partners te versterken en de standpunten over handels- en economische kwesties van gemeenschappelijk belang te coördineren, bij te dragen tot het duurzaam en stabiel functioneren van mondiale en regionale waardeketens, en een opener, inclusiever, transparanter en niet-discriminerender stelsel van internationale handels- en economische regels te bevorderen.

De partijen steunen het G20-formaat als een belangrijk forum voor de bespreking van internationale economische samenwerkingsvraagstukken en crisisbeheersingsmaatregelen, bevorderen gezamenlijk de versterkte geest van solidariteit en samenwerking binnen de G20, en steunen de leidende rol van de associatie op gebieden als de internationale bestrijding van epidemieën, het herstel van de wereldeconomie, inclusieve duurzame ontwikkeling, verbetering van het mondiale systeem van economisch bestuur op een eerlijke en rationele manier om gezamenlijk wereldwijde uitdagingen aan te pakken.

De partijen steunen het verdiept strategisch partnerschap binnen de BRICS, bevorderen uitgebreide samenwerking op drie belangrijke gebieden: politiek en veiligheid, economie en financiën, en humanitaire uitwisselingen. Rusland en China zijn met name voornemens de interactie op het gebied van volksgezondheid, digitale economie, wetenschap, innovatie en technologie, met inbegrip van kunstmatige-intelligentietechnologieën, te bevorderen, alsook een betere coördinatie tussen de BRICS-landen op internationale platforms. De partijen zullen streven naar verdere versterking van het BRICS Plus/Outreach-formaat als een doeltreffend mechanisme voor dialoog met regionale integratieverenigingen en organisaties van ontwikkelingslanden en staten met opkomende economieën.

Van Russische zijde zal volledige steun worden verleend aan China, dat in 2022 het voorzitterschap van de associatie op zich zal nemen, en zal steun worden verleend voor het vruchtbare verloop van de XIVe BRICS-top.

Rusland en China wensen de Sjanghai Samenwerkingsorganisatie (SCO) in haar geheel te versterken en haar rol bij de totstandbrenging van een polycentrische wereldorde, gebaseerd op de universeel aanvaarde beginselen van internationaal recht, multilateralisme, gelijke, gemeenschappelijke, ondeelbare, alomvattende en duurzame veiligheid, verder uit te bouwen.

Zij achten het van belang dat de overeenkomsten inzake verbeterde mechanismen voor het tegengaan van uitdagingen en bedreigingen voor de veiligheid van de lidstaten van de SCO consequent worden uitgevoerd en pleiten voor een grotere functionaliteit van de regionale antiterrorismestructuur van de SCO als onderdeel van de verwezenlijking van deze taak.

De partijen zullen bijdragen tot een nieuwe kwaliteit en dynamiek in de economische interactie tussen de lidstaten van de SCO op het gebied van handel, industrie, vervoer, energie, financiën, investeringen, landbouw, douane, telecommunicatie, innovatie en andere gebieden van gemeenschappelijk belang, onder meer door het gebruik van geavanceerde, hulpbronnenefficiënte, energiezuinige en “groene” technologieën.

De partijen nemen nota van de vruchtbare samenwerking binnen de SCO in het kader van de overeenkomst van 2009 tussen de regeringen van de lidstaten van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie inzake samenwerking op het gebied van internationale informatiebeveiliging, alsmede binnen de gespecialiseerde deskundigengroep. In dit verband zijn zij ingenomen met de aanneming van het gezamenlijk actieplan van de SCO inzake internationale informatiebeveiliging voor de periode 2022-2023 door de Raad van staatshoofden van de lidstaten van de SCO op 17 september 2021 in Dushanbe.

Rusland en China gaan ervan uit dat culturele en humanitaire samenwerking steeds belangrijker wordt voor de geleidelijke ontwikkeling van de SCO. Teneinde het wederzijds begrip tussen de volkeren van de economieën die lid zijn van de SCO te versterken, zullen zij de interactie op gebieden als culturele banden, onderwijs, wetenschap en technologie, gezondheidszorg, milieubescherming, toerisme, intermenselijke contacten en sport blijven bevorderen.

Rusland en China zullen blijven werken aan de versterking van de rol van APEC als het toonaangevende platform voor multilaterale dialoog over economische vraagstukken in de regio Azië-Stille Oceaan. De partijen zijn voornemens de gecoördineerde acties te versterken om met succes uitvoering te geven aan de “Putrajaya-richtsnoeren voor de ontwikkeling van APEC tot 2040”, die gericht zijn op de totstandbrenging van een vrij, open, eerlijk, niet-discriminerend, transparant en voorspelbaar handels- en investeringsklimaat in de regio. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan de bestrijding van de besmettelijke pandemie van het nieuwe coronavirus en aan economisch herstel, digitalisering van een groot aantal verschillende levenssferen, economische groei in afgelegen gebieden en het tot stand brengen van interactie tussen APEC en andere regionale multilaterale associaties met soortgelijke agenda’s .

De partijen zijn voornemens de samenwerking in de “Rusland-India-China”-formule uit te breiden en de interactie te verbeteren op plaatsen zoals de Oost-Aziatische Top, het Regionaal Veiligheidsforum van de ASEAN, de bijeenkomst van de ministers van Defensie van de lidstaten van de ASEAN en de dialoogpartners. Rusland en China steunen de centrale rol van de ASEAN in de ontwikkeling van de samenwerking in Oost-Azië, blijven de coördinatie versterken om de samenwerking met de ASEAN te verdiepen, en bevorderen gezamenlijk de samenwerking op het gebied van volksgezondheid, duurzame ontwikkeling, terrorismebestrijding en de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. De partijen zijn voornemens hun werkzaamheden voort te zetten in het belang van een versterkte rol van de ASEAN als sleutelelement van de regionale architectuur


Comments

  1. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with
    SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
    but I’m not seeing very good results. If you know of any please
    share. Cheers! You can read similar art here: Sklep internetowy

  2. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine
    Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted
    keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please
    share. Thank you! You can read similar article here: Dobry sklep

  3. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank
    for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
    If you know of any please share. Appreciate it! You can read similar blog here: Scrapebox AA List

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *