Bron: moonofalabama 16 maart 2022 ~~~

Shashank Joshi schrijft voor The Economist:

Shashank Joshi @shashj – 20:01 UTC – 16 maart, 2022

Opvallende satellietbeelden genomen op maandag van het Mariupol Dramatheater-getroffen door een luchtaanval vandaag. 1.200 burgers schuilden er in. Op het beeld is te zien dat het woord “kinderen” in grote witte letters in het Russisch is geschreven voor & achter het theater.
(📸: @Maxar)

Oekraïne beweert dat een dergelijke aanval heeft plaatsgevonden. Rusland zegt dat het Azov bataljon het gebouw heeft opgeblazen.

Is er bewijs voor “getroffen door een luchtaanval vandaag” en voor “1.200 burgers die erin schuilen”?

Twee foto’s van een of ander opgeblazen gebouw uit Mariupol (waar naar verluidt momenteel geen elektriciteit of telefoonverbinding is). Merk op dat er nul mensen of ambulances op die foto’s te zien zijn.

Ontbreekt er bewijs om zo’n bewering te staven?

  • Feitelijke informatie dat er inderdaad een luchtaanval heeft plaatsgevonden
  • Feitelijke informatie over slachtoffers van de vermeende aanval

Of bewijsmateriaal dat deze beweringen mogelijk weerlegt?

Een Telegram-post van 12 maart waarin wordt gewaarschuwd voor een false flag incident in het Dramatheater van Mariupol

Google vertaling van het bovenstaande:

Nieuws aggregator LNR DNR

Zie wat de lezers vanuit Mariupol stuurden. Als het bericht overeenkomt met de feiten, moet het worden gemarkeerd.

“Zelensky bereidt twee provocaties in Mariupol voor !!!

een provocatie tegen de burgers van Turkije, die zich in de door Akhmetov gebouwde moskee schuilhielden, en deze provocatie begint, door chateled door de Oekraïense artilleristen van de moskee, vanuit het ###standpunt in de ###balk op de bodem Kirovka, Zelensky, kon de EU, de VS en Groot-Brittannië niet spannen in de oorlog tegen de Russische Federatie. Nu probeert de boze dwerg Zelenski Turkije in de oorlog te trekken, in de hoop op de oosterse explosieve emotionaliteit en de liefde van de gelovigen voor hun heiligdommen.

De tweede provocatie van Zelenski bereidt zich voor op foto’s in de Westerse media, na de mislukte provocatie met het kraamkliniek, UKRAINISCHE strijders, TEGEN HET ###ADMINISTRATIE VAN HET DRAMA THEATER, HEBBEN MARIUPOL VROUWEN, KINDEREN EN OUDE MENSEN IN HET DRAMTETRA GEBOUW GEKREGEN OM DE MENSEN TE BEGRIJPEN EN AAN DE HELE WERELD TE LATEN ZIEN DAT DIT DE LUCHTVAART IS VAN DE RUSSISCHE FEDERATIE EN DE DRINGENDE NOODZAAK OM DE UK TE SLUITEN. P. NIET ZWIJGEN! WE MOETEN MEER MENSEN HIERVAN OP DE HOOGTE BRENGEN!

https://t.me/novostldnr/2145 – 29.3K keer bekeken – 12 mrt om 21:27

Bevestiging van de Telegram tijdstempel is de herverspreiding van het bovenstaande door verschillende mensen:

Elena Evdokimova @elenaevdokimov7 – 5:12 UTC – 13 mrt, 2022

Informatie zou afkomstig zijn van de lokale bevolking van Mariupol (ter herinnering – het zijn voornamelijk etnische Russen) dat neo-nazi’s van de Azov vrouwen, kinderen en ouderen van Mariupol hebben verzameld in het gebouw van het Mariupol drama theater en dat ze het gaan opblazen, waarbij ze de slachtoffers de schuld geven van “Russische beschietingen”.

Dit lijkt weer een nep-incident te zijn, net als het merkwaardige incident met de kraamkliniek een paar dagen geleden, waarbij de verwoesting van een gebouw met meer dan 100 kamers resulteerde in beweringen over slechts 17 gewonden, die geen van allen werden gedocumenteerd door de onmiddellijk beschikbare fotografen ter plaatse.

En voor degenen die denken dat de beweringen van “neonazi’s uit Azov heersen over Mariupol” slechts lasterlijke “Russische” overdrijving is, bied ik dit artikel aan dat gisteren is gepubliceerd door DW, de door de Duitse regering gefinancierde en geregisseerde nieuwsdienst:

Het Azov Bataljon: Extremisten verdedigen Mariupol

Het beruchte Azov Bataljon, ook bekend als het Azov Regiment, plaatste deze video eerder deze week op haar Telegram kanaal. Het kondigde aan dat het drie Russische pantservoertuigen en vier infanteriegevechtsvoertuigen had vernietigd, en “veel infanterie” had gedood. Vervolgens gaf het een foto vrij van een dode man in uniform, naar verluidt een Russische generaal die het had gedood. Het is moeilijk deze beweringen te verifiëren.

De stad Mariupol, die 500.000 inwoners telt, wordt voornamelijk verdedigd door het Azov Bataljon.

Mariupol is ook de plaats waar het Azov Bataljon, dat deel uitmaakt van de Oekraïense Nationale Garde en dus ondergeschikt is aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken, zijn hoofdkwartier heeft gevestigd. De strijders zijn goed opgeleid, maar de eenheid bestaat uit nationalisten en extreem-rechtse radicalen. Het bestaan ervan is een van de onderwerpen in de verklaring van Rusland voor zijn oorlog tegen Oekraïne.

Aanvankelijk was Azov een vrijwillige militie die in de stad Berdyansk was opgericht om het Oekraïense leger te steunen in zijn strijd tegen pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Een deel van de strijders was afkomstig van de kleine maar actieve extreem-rechtse groep Pravyi sektor (Rechtse Sector), waarvan de kernleden afkomstig waren uit Oost-Oekraïne en Russisch spraken. Oorspronkelijk hadden zij zelfs gepleit voor de eenheid van Oost-Slavische volkeren: Russen, Wit-Russen en Oekraïners. Sommigen waren voetbalextremisten, anderen waren actief in nationalistische kringen. Dergelijke verenigingen zouden in Duitsland worden omschreven als “vrije kameradenschappen,” of georganiseerde neonazigroepen, vertelde Andreas Umland van het Stockholm Center for Eastern European Studies, aan DW.

Het Centrum voor Internationale Veiligheid en Samenwerking (CISAC) van de Universiteit van Stanford heeft nogal wat informatie verzameld over het Azov Bataljon:

Het Azov Bataljon is een extreem-rechtse nationalistische paramilitaire organisatie gevestigd in Oekraïne. De in 2014 opgerichte groep promoot Oekraïens nationalisme en neonazisme via haar paramilitaire organisatie National Militia en politieke vleugel National Corps. De groep valt op door zijn rekrutering van extreemrechtse buitenlandse strijders uit de VS en Europa, alsook door zijn uitgebreide transnationale banden met andere extreemrechtse organisaties. In 2022 kwam de groep opnieuw in de belangstelling door gevechten tegen Russische troepen in Kiev, Kharkiv en Mariupol.

In 2014 documenteerde Newsweek en anderen dat Azov inderdaad een fascistische organisatie is:

De Noorse zender TV2 presenteerde gisteren beelden van het Azov bataljon dat vlaggen voert met de symbolen van de neonazi partij van Oekraïne – Patriot of Ukraine.

In 2016 beschuldigde Amnesty International het Azov-bataljon van “gedwongen verdwijningen, willekeurige detenties en foltering”.

Sinds ten minste 2015 worden Oekraïense fascisten, zoals leden van het Azov-bataljon, getraind door de CIA:

Terwijl de gevechtslinies verharden in Donbas, maakte een kleine, selecte groep van veteraan CIA paramilitairen hun eerste geheime reizen naar de frontlinies om daar Oekraïense tegenhangers te ontmoeten, volgens voormalige Amerikaanse functionarissen.

Tot nu toe zijn de details van het paramilitaire trainingsprogramma van de CIA aan de oostelijke frontlinies van Oekraïne nooit onthuld. Dit initiatief, zeggen voormalige functionarissen van het agentschap, heeft geholpen om de Oekraïense speciale operatietroepen te harden voor de huidige Russische aanval, die Europa in zijn ergste conflict in decennia heeft gestort.

The Nation in 2019: Neonazi’s en extreem-rechts zijn in opmars in Oekraïne:

Post-Maidan Oekraïne is het enige land ter wereld met een neonazistische formatie in zijn strijdkrachten. Het Azov Bataljon werd aanvankelijk gevormd uit de neonazi-bende Patriot of Ukraine. Andriy Biletsky, de leider van de bende die commandant van Azov werd, schreef ooit dat de missie van Oekraïne is om “de Witte Rassen van de wereld te leiden in een laatste kruistocht…tegen de door Semieten geleide Untermenschen.” Biletsky is nu een afgevaardigde in het Oekraïense parlement.

Al Jazeera in 2022: Profiel: Wie zijn Oekraïnes extreem-rechtse Azov regiment?

Deze strijdkrachten werden privé gefinancierd door oligarchen – de bekendste was Igor Kolomoisky, een energiemagnaat-miljardair en toenmalig gouverneur van de Dnipropetrovska-regio.

In januari 2018 rolde Azov zijn straatpatrouille-eenheid genaamd National Druzhyna uit om de orde in de hoofdstad Kyiv te “herstellen”. In plaats daarvan voerde de eenheid pogroms uit tegen de Roma-gemeenschap en vielen leden van de LGBTQ-gemeenschap aan.

Hoewel de groep officieel elke neonazistische connectie ontkent, is de aard van Azov bevestigd door verschillende Westerse outlets: De New York Times noemde het bataljon “openlijk neonazistisch”, terwijl USA Today, The Daily Beast, The Telegraph en Haaretz de neiging van groepsleden tot het dragen van hakenkruizen, saluutschoten en andere nazisymbolen documenteerden, en dat individuele strijders ook hebben toegegeven neonazistisch te zijn.

Een van de doelstellingen van de Russische speciale militaire operatie in Oekraïne is het land te ontnazificeren. De eliminatie van het Azov bataljon in Mariupol en soortgelijke groepen elders in Oekraïne staat zeker op hun agenda.

Het is dan ook geen wonder dat Azov incidenten zoals in het kraamkliniek en het Drama theater fingeert om meer ‘westerse’ steun voor haar kant te krijgen.

De VS belooft meer wapens aan Oekraïne te leveren.

Deze wapens zullen het voor de Russische troepen moeilijker maken om hun taken uit te voeren. Zij zullen meer artillerie en bombardementen moeten gebruiken om de Oekraïense formaties die deze wapens gebruiken te onderdrukken. Dit zal leiden tot veel meer schade en slachtoffers onder de Oekraïense troepen en burgers. Het zal echter geen invloed hebben op het grotere resultaat van de operatie.

De VS zijn in feite bereid om Rusland – to en met met de laatste Oekraïense fascist – te bestrijden.


Update 18:00 UTC

AP heeft zojuist een grappig verhaal gepubliceerd over de zoektocht naar slachtoffers van de ‘airstrike’. Het grappige is? Die zijn er niet:

Reddingswerkers zochten donderdag naar overlevenden in de ruïnes van een theater dat door een Russische luchtaanval in de belegerde stad Mariupol uit elkaar was geblazen, terwijl tientallen Oekraïners in het hele land omkwamen bij woeste stadsaanvallen op een school, een hostel en andere locaties.

Honderden burgers hadden een schuilplaats gezocht in het grote theater in het centrum van Mariupol, nadat hun huizen waren verwoest tijdens drie weken van gevechten in de zuidelijke havenstad van 430.000 inwoners.

Meer dan een dag na de luchtaanval waren er nog geen berichten over doden. Omdat de communicatie in de hele stad was verstoord, waren er ook tegenstrijdige berichten over de vraag of er iemand uit het puin was opgedoken.

“We hopen en denken dat sommige mensen die in de schuilkelder onder het theater verbleven, het overleefd hebben,” vertelde Petro Andrushchenko, een ambtenaar van het burgemeestersambt, aan The Associated Press. Hij zei dat het gebouw een relatief moderne schuilkelder had, ontworpen om luchtaanvallen te weerstaan.

Andere ambtenaren hadden eerder gezegd dat sommige mensen naar buiten waren gekomen. De ombudsvrouw van Oekraïne, Ludmyla Denisova, zei op Telegram dat de schuilkelder had standgehouden.

Ondertussen vertellen vluchtelingen die uit Mariupol naar de Russische kant zijn gevlucht journalisten dat ze eerder door de Oekraïense militie zijn tegengehouden en dat het de Azov-nazi’s waren die het theater hebben opgeblazen.

Russische Ambassade, UK @RussianEmbassy – 17:28 UTC – Mar 17, 2022

Vluchteling uit #Mariupol zegt dat militanten van het Azov nationalistische bataljon, terwijl ze zich terugtrokken, het theater van het stadsdrama hebben opgeblazen, waar burgers waren, die ze als menselijk schild gebruikten. Militanten stelden ook militair materieel op in de buurt van schuilkelders en woongebouwen.@mfa_russia

Ingesloten video in die Tweet


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.