Bron: Reportage van Southfront, 2 april 2022 ~~~

TOS-1A “Solntsepek” veroverd door de AFU.

De belangrijkste militaire ontwikkelingen van de laatste dagen van gevechten in Oekraïne waren de gedeeltelijke terugtrekking van de Russische troepen uit de regio’s Kiev en Chernihiv en hun opmars in het oosten van het land, waarbij ze de volledige controle kregen over de strategisch belangrijke stad Izyum in de regio Kharkiv.

In de regio Kiev, in de noordwestelijke richting van de hoofdstad, nam de AFU de controle over verscheidene steden, waar wekenlang hevige gevechten plaatsvonden. De Kievse groepering van de Oekraïense strijdkrachten bevestigde de controle over de steden Borodyanka, Bucha, Vorzen, Gostomel, Ivankov.

Oorlog in Oekraïne Dag 36: Russische terugtrekking uit Kiev, versterking in Donbass

Om de video te starten: Ga naar de Southfront, reportage 2 april 2022
Illustratief beeld

De Oekraïense strijdkrachten hebben ook de snelweg tussen Kiev en Zhytomyr gedeblokkeerd.

De belangrijkste frontlinie in het noordwesten van de hoofdstad blijft waarschijnlijk in het gebied Gostomel-Bucha-Oziora. Op 1 april meldde het Russische ministerie van Defensie dat lucht- en zeemachteenheden van de strijdkrachten van de Russische Federatie het vijf kilometer lange gebied vanaf de rivier de Irpen richting Kiev volledig onder controle hebben gekregen.

” Eenheden van de Russische luchtlandingstroepen in samenwerking met mariniers tijdens een speciale militaire operatie in Oekraïne hebben vijf dagen lang met succes vijandelijke troepen afgeschrikt in het gebied Gostomel-Bucha-Oziora. Als gevolg daarvan waren de mariniers in staat om volledige controle te krijgen over het grondgebied vanaf de rivier Irpen richting Kiev met een totale lengte van vijf kilometer.” – luidt het rapport.

Om de video te starten: Ga naar de Southfront, reportage 2 april 2022

Ten oosten van Kiev heeft de frontlinie zich ongeveer 130 km van de Oekraïense hoofdstad verwijderd en ligt nu in de buurt van de stad Priluki in de regio Chernihiv.

Het besluit om de militaire operaties in de regio Kiev te verminderen werd van Russische zijde gepresenteerd als een concessie aan Kiev om het onderhandelingsproces tussen beide partijen te vergemakkelijken. Het belangrijkste doel van de vermindering van het Russische militaire contingent in de regio’s Kiev en Tsjernihiv is ongetwijfeld de versterking van de Russische en de L/DPR-groeperingen in de regio Donbas.

Het besluit om zich gedeeltelijk terug te trekken uit de regio Kiev is ook te wijten aan de moeilijkheden waarmee de Russische troepen in de buurt van de Oekraïense hoofdstad te kampen hebben.

De Russische troepen ondervonden aanzienlijke logistieke problemen in deze regio. De Russische soldaten verbleven wekenlang in veldomstandigheden, en hadden geen kans om na de gevechten voet aan de grond te krijgen in de zwaar verwoeste steden in de buitenwijken van de hoofdstad.

Alle voorraden werden aangevoerd vanaf het grondgebied van Wit-Rusland, via de regio Tsjernobyl, die op honderden kilometers van de frontlinies ligt. Ivankov was het belangrijkste bevoorradingspunt van de Russische groepering ten westen van Kiev. De opmars van de Russische troepen stuitte op hevige weerstand van de AFU, er werden aanzienlijke verliezen geleden.

Aangezien de meeste bruggen over de Dnjepr vernietigd waren of zich in het diepe achterste deel van het noorden bevonden, kwam er bijna geen communicatie tot stand tussen Russische groeperingen op verschillende oevers van de Dnjepr.

In het oosten van de hoofdstad had de logistieke aanvoer ook invloed op de Russische oorlogsvoering. De Russische troepen controleerden honderden kilometers lang de snelweg tussen Kiev en Sumy, maar de omliggende gebieden waren niet beveiligd. Russische colonnes werden regelmatig het doelwit van flankaanvallen.

Uren nadat het Russische ministerie van Defensie de gedeeltelijke terugtrekking van de Russische troepen uit de regio Kiev had afgekondigd, kreeg de hoofdstad te maken met de meest felle artillerievuuruitwisseling. De AFU beschoot de Russische troepen bij hun vertrek, en de Russische artillerie beantwoordde het vuur. Het gevolg was dat de burgers die in deze gebieden achterbleven, het zwaar te verduren kregen.

De video’s uit Bucha zijn nu online gedeeld:

Om de video te starten: Ga naar de Southfront, reportage 2 april 2022

Russische militaire colonnes zijn gesignaleerd op weg naar Oost-Oekraïne. Beide partijen versterken hun posities in Oost-Oekraïne. Tot nu toe is de situatie aan de frontlinies vrijwel onveranderd gebleven, op somi kleine veranderingen in de hotspots na. De botsingen tussen de posities gaan door.

Om de video te starten: Ga naar de Southfront, reportage 2 april 2022

In de regio Kharkiv gaan de gevechten door in de buurt van de stad Kharkiv, waar een van de brandhaarden het gebied van Soltovki is.

Om de video te starten: Ga naar de Southfront, reportage 2 april 2022

De gouverneur van de regio Sumy heeft gezegd dat de Russische troepen zijn begonnen met het versterken van de controle over het grondgebied van de regio.

Het strategische succes dat de Russische troepen de afgelopen dagen hebben geboekt, was de beveiliging van de stad Izyum, waar enkele weken hevige gevechten hadden plaatsgevonden, vooral in het zuidelijke deel van de stad. Russische militairen hebben voor het eerst sinds het begin van de Russische speciale militaire operatie humanitaire hulp aan de stad Izyum geleverd. Vergezeld door de militaire politie van de Russische strijdkrachten omvatte de humanitaire hulp meer dan 45 ton voorraden.

Om de video te starten: Ga naar de Southfront, reportage 2 april 2022

Russische inslagen met raketten van het 9K720 Iskander-M raketsysteem op de versterking van het Oekraïense leger in de buurt van Izyum in de regio Kharkiv

Om de video te starten: Ga naar de Southfront, reportage 2 april 2022

In het zuiden van de regio Charkiv versterkt de AFU volgens sommige plaatselijke berichten haar posities in de buurt van Barvenkovo, ten zuidwesten van Izyum. Het dorp is een van de potentiële richtingen van de Russische opmars in de regio, samen met Slavyansk en Lozova in het zuidoosten.

Eerder werden schermutselingen gemeld bij het dorp Gusarovka, gelegen tussen Izyum en Barvenkovo. Het dorp staat onder controle van de AFU.

Aan de frontlinies van de Donbass gaan de hevige gevechten tussen de eenheden van de strijdkrachten van de Volksrepubliek Donetsk en de AFU door in de stad Novobakhmutovka ten noorden van Avdiivka. Eenheden van de Oekraïense 25e Afzonderlijke Luchtlandingsbrigade trekken zich langzaam terug. Gedurende de nacht werden in dit gebied tot 40 Nationalisten, een tankpeloton en 2 gemotoriseerde infanteriepelotons, alsmede een mortierbatterij vernietigd, aldus het Russische ministerie van Defensie. De DPR-troepen controleren het grootste deel van het grondgebied.

In de stad Avdiivka nemen de AFU de tijd om hun posities te versterken en zich voor te bereiden op de verdediging.

Ongeveer 35% van het grondgebied van de stad Maryinka werd naar verluidt onder controle van de DPR gebracht dagen nadat de straatgevechten in de stad waren uitgebroken. Een van de zwaarst versterkte stellingen werd in het gebied ingenomen.

In de buurt van Popasna gaan de hevige gevechten door. Geen van de partijen heeft een opmars gemeld.

In de stad Mariupol heeft de DPR enkele strategische vorderingen gemaakt. De nationalistische troepen waren verdeeld in drie kleinere groeperingen. Het belangrijkste bolwerk van het Azov-regiment werd naar verluidt geblokkeerd. De twee andere centra van verzet zijn de centrale regio van de stad en de stadshaven die ten westen van Azovstal ligt en die werd afgesneden door de gezamenlijke Russische, DPR strijdkrachten. De grote aanval op Azovstal kan in de komende dagen worden gelanceerd, zo niet op 2 april. Op 1 april gaf het hoofd van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, de Azov-strijders één dag om zich over te geven.

Om de video te starten: Ga naar de Southfront, reportage 2 april 2022

De frontlinies in de zuidelijke regio’s van Oekraïne zijn niet kalm.

Op 1 april hebben eenheden van de Russische strijdkrachten de bezetting van Oeroesjainoe op nationalisten voltooid en vechten zij met de Oekraïense 54e Afzonderlijke Gemechaniseerde Brigade voor de inname van de staatsboerderij Oktyabr.

Onyx hoge-precisie kruisraketten van het Bastion kustraketsysteem hebben het hoofdkwartier van een groep Oekraïense troepen nabij Shakhterskoe vernietigd. Tot 40 manschappen, 5 pantservoertuigen en voertuigen met verschillende doeleinden werden vernietigd.

De voornaamste weerstand van de AFU tegen de Russische strijdkrachten wordt geleverd aan de grenzen van de regio’s Mykolaiv en Kherson. Tot nu toe zonder noemenswaardige successen.

De Russische eenheden versterken hun posities in de buurt van de stad Mykolaiv. Er werd gemeld dat de AFU zich verzamelde in het gebied van Dneprovskiy Liman ten zuiden van Mykolaiv, in de buurt van de stad Kherson.

Om de video te starten: Ga naar de Southfront, reportage 2 april 2022

Russische troepen hebben de controle over het dorp Alexandrovka in het gebied overgenomen. Tot dusver werden in de regio geen hevige gevechten gemeld, het AFU-offensief moet waarschijnlijk nog komen.

In de regio Kherson gaan de veiligheidsoperaties van de Russische strijdkrachten door. Het Russische leger demilitariseerde het hoofdkwartier van de territoriale verdediging van Oekraïne in een van de scholen in de regio Kherson.

Ondertussen gaan Russische raketten door met het vernietigen van militaire faciliteiten in Oekraïne.

Begin april vernietigden zeer precieze lange-afstandswapens vanuit de lucht en vanaf zee de opslagplaatsen voor benzine en dieselbrandstof in de olieraffinaderij van Kremenchuk, van waaruit de Oekraïense troepen in het centrale en oostelijke deel van het land werden bevoorraad.

De Krementsjoekse olieraffinaderij zou de laatste grote raffinaderij in Oekraïne zijn, die ongeveer 18 miljoen ton olie per jaar verwerkte.

Een andere grote Shebelinsky olieraffinaderij bevindt zich in de buurt van Kharkiv. Deze werd op 26 februari stilgelegd als gevolg van de gevechten. Zij werd echter niet vernietigd, zodat het werk daar wellicht spoedig zal worden hervat. De capaciteit van de Shebelensky-raffinaderij is slechts 1 miljoen ton brandstof per jaar.

Hoge-precisieraketten vanuit de lucht hebben militaire vliegvelden in Poltava en Dnepropetrovsk uitgeschakeld. Naar verluidt zouden ten minste 4 raketten het vliegveld en een deel van de luchtverdediging in Poltava hebben getroffen.

Volgens het Russische Ministerie van Defensie hebben Russische luchtverdedigingsmiddelen twee Oekraïense Mi-24 helikopters neergeschoten in de buurt van Soemi en Oeroesjainoe.

Op 1 april zou de Russische luchtverdediging 1 Oekraïense Mi-24 helikopter hebben neergeschoten bij Gulyai Pole en 4 Oekraïense onbemande luchtvaartuigen bij Novomikhailovka, Izyum en Kharkov.

Een Russische Mi-28N, werd op 1 april vernietigd. De helikopterpiloten overleefden.

Om de video te starten: Ga naar de Southfront, reportage 2 april 2022
Russische Ka-52 Alligator helikopters kwamen onder vuur te liggen –
Om de video te starten: Ga naar de Southfront, reportage 2 april 2022

Op 1 april, rond 5 uur Moskou-tijd, drongen twee Oekraïense Mi-24 helikopters op extreem lage hoogte het Russische luchtruim binnen. Manoeuvrerend in de plooien van het terrein, lanceerden de Oekraïense helikopters een raketaanval op een civiele olieopslagplaats in de buitenwijken van Belgorod. Als gevolg van de treffers werden enkele tanks beschadigd en ontstoken.

Alleen burgervoertuigen werden van brandstof voorzien vanuit deze faciliteit. Het oliedepot heeft geen relatie met de Russische strijdkrachten.

De aanvallen van de AFU op de burgergebieden in de regio Belgorod werden door het Russische ministerie van Defensie en de media verzwegen. Er werden geen slachtoffers of schade gemeld.

Om de video te starten: Ga naar de Southfront, reportage 2 april 2022

Op 1 april vond in de regio Zaporozhye een uitwisseling van gevangenen plaats. 86 militairen, waaronder 15 vrouwelijke militairen, werden aan Oekraïense zijde teruggegeven. Het aantal gevangenen dat aan Russische zijde is teruggekeerd, is onbekend.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *