Bron: Moonofalabama 21 februari 2022 ~~~

Onderaan (tweemaal) bijgewerkt

De Russische Nationale Veiligheidsraad is vandaag bijeengekomen om de erkenning van de Volksrepubliek Donetzk (DNR) en de Volksrepubliek Luhansk (LNR) als onafhankelijke staten te bespreken.

De hele vergadering was te zien op de publieke tv. RT-English zorgde voor een live-vertaling. Het doel van de uitzending was om de argumenten van Rusland aan een internationaal publiek voor te leggen.

Vorige week diende het Russische parlement een resolutie in waarin de president van Rusland werd gevraagd de DNR en de LNR te erkennen. Eerder vandaag hebben de leiders van de DNR en de LNR een formeel officieel verzoek ingediend om hun republieken te erkennen.

De Veiligheidsraad heeft geluisterd naar de adviezen van de minister-president, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie. Ook de leiders van het parlement en van de veiligheidsdiensten voerden het woord.

Het leger meldde dat eerder vandaag een groep Oekraïense saboteurs had geprobeerd Russisch grondgebied over te steken, maar dat dit was verhinderd. Een gepubliceerde video van het incident toonde twee brandende BMP infanteriegevechtsvoertuigen. Rusland zegt dat vijf van de indringers zijn gedood en dat een van hen is gearresteerd.

Minister van Defensie Shoigu meldde dat er zo’n 60.000 Oekraïense soldaten aan de grens van de DNR en LNR staan, samen met meer dan 500 tanks en veel artillerie. Hij wees er ook op dat de Oekraïense president Zelensky had aangekondigd dat Oekraïne het akkoord van Boedapest zou verlaten en zou beginnen met de bouw van kernbommen. Hij zei dat de Oekraïne de kennis en de middelen heeft om dat te doen en noemde de stap uiterst gevaarlijk.

Er werd op gewezen dat recente artillerie-aanvallen een deel van de watervoorziening van Donetzk hadden vernield en dat door de vernieling van een pijpleiding veel mensen zonder gas zitten. Dit wordt gezien als een noodsituatie. Ongeveer 70.000 vluchtelingen zijn in Rusland opgevangen.

Verscheidene leden van de Veiligheidsraad wezen erop dat ongeveer 700.000 van de 4,6 miljoen inwoners van de opstandige Donbas-regio reeds een Russisch paspoort hebben, en dat nog eens 500.000 een aanvraag hebben ingediend. Dit zijn formele Russische burgers die Rusland tegen schade moet beschermen.

Alle leden waren van mening dat voor de huidige situatie een nieuwe oplossing moet worden gevonden. De Oekraïense regering is duidelijk niet bereid de akkoorden van Minsk na te komen door meer autonomie te verlenen aan haar Donbas-regio. In plaats daarvan probeert zij de regio door middel van oorlog te heroveren.

Allen waren van mening dat de republieken daarom moeten worden erkend. Het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst van Rusland, Sergej Naryshkin, zei dat de republieken in Rusland moesten worden opgenomen. Poetin zei hem dat een dergelijke stap niet ter discussie stond.

Na alle meningen te hebben gehoord zei Poetin dat hij de beslissing later vandaag zou nemen.

Wat zou het betekenen als Rusland de DNR en de LNR als soevereine staten erkent? Ten eerste zou de overeenkomst van Minsk, die Oekraïne toch al niet wil uitvoeren, nietig zijn.

Welke andere stappen zouden volgen werd niet besproken, maar er zijn bepaalde mogelijkheden.

De DNR en de LNR zouden om een gemeenschappelijke defensie-overeenkomst met de Russische Federatie kunnen vragen. Het Russische leger zou dan de DNR en de LNR kunnen binnentrekken.

Noch de DNR noch de LNR omvatten al het land dat de formele administratieve regio’s Donetzk en Luhansk van Oekraïne definieert. De republieken zouden, met de hulp van Rusland, kunnen proberen de grens van de DNR en de LNR uit te breiden tot de oorspronkelijke administratieve grenzen van die regio’s. Dat zou waarschijnlijk een oorlog betekenen, maar ik acht het nog steeds onwaarschijnlijk dat die er komt.

De economische integratie van de DNR en de LNR in de Russische economie zou geen probleem mogen zijn. Beide regio’s zijn vrij rijk aan delfstoffen zoals antracietkool. Beide hebben grote industriële installaties en een goed opgeleide Russisch sprekende bevolking.

Een open vraag is wat het “westen” zal doen als Rusland de republieken erkent.

De nationale veiligheidsraad verwacht meer sancties, maar verschillende leden haalden hun schouders op. Zij zeiden dat er hoe dan ook sancties zouden komen, ongeacht wat Rusland doet of niet doet. Zij verwachten dat de sancties op lange termijn de autonomie van Rusland zullen vergroten en de Russische economie zullen doen groeien. Ook wordt verwacht dat de sancties mettertijd zullen eroderen, aangezien Rusland gewilde producten aanbiedt en op zichzelf een grote markt is.

Ik acht het onwaarschijnlijk dat het “westen” alle sancties zou opleggen die het heeft voorbereid als reactie op de stap die Rusland vandaag heeft gezet. Dat zou ten koste gaan van alle economische munitie die tegen Rusland kan worden gebruikt. Aangezien Rusland nog steeds serieuzere maatregelen kan nemen, moeten sommige sancties voor die eventualiteit worden achtergehouden.

Later vandaag zal de Russische president Vladimir Poetin een televisietoespraak houden om zijn besluit bekend te maken.

Ik zal dit bericht bijwerken zodra het bekend is.


Update:

Maxim A. Suchkov @m_suchkov – 18:11 UTC – Feb 21, 2022 ⚡#Poetin heeft zojuist telefoongesprekken gehad met @OlafScholz & @EmmanuelMacron. #Kremlin zegt dat #Russische president “beide leiders heeft geïnformeerd over de resultaten van de bijeenkomst van de Veiligheidsraad & hen heeft verteld dat hij orde op zaken gaat stellen [blijkbaar over erkenning van LNR/DNR].

Update 18:28 UTC:

Bovenstaande tweet is nu bevestigd door een officiële verklaring van het Kremlin over het telefoongesprek (automatische vertaling):

Vladimir Poetin had telefoongesprekken met president van de Franse Republiek Emmanuel Macron en bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland Olaf Scholz.

Vladimir Poetin informeerde over de resultaten van de uitgebreide vergadering van de Veiligheidsraad van de Russische Federatie, waarin de huidige situatie rond Donbass werd bekeken in de context van het besluit van de Doema over de erkenning van de Volksrepublieken Donetsk en Luhansk. Vandaag hebben de leiders oproepen ontvangen van de DPR en de LPR om hun soevereiniteit te erkennen in verband met de militaire agressie van de Oekraïense autoriteiten, de massale beschietingen van het grondgebied van Donbass, waarvan de burgerbevolking het slachtoffer is.

Met dit alles in het achterhoofd zei de president van Rusland dat hij van plan is in de nabije toekomst een desbetreffend decreet te ondertekenen.

De president van Frankrijk en de bondskanselier van Duitsland uitten hun teleurstelling over deze ontwikkeling. Tegelijkertijd hebben zij zich bereid verklaard de contacten voort te zetten.

Update 19:42 UTC:

Het is gebeurd. Na een TV toespraak over de ontwikkeling van Oekraïne sinds het begin van het Sovjet communisme en na het uiteenzetten van de lijst van Russische grieven tegen de westerse agressie tekende Poetin de officiële erkenning van de Donbas republieken als onafhankelijke staten. Er zijn nu ook samenwerkingsakkoorden over defensie en andere kwesties ondertekend door Poetin en de hoofden van de Donbas-republieken.

Als Oekraïne zijn oorlog tegen Donbas voortzet, zal Rusland met geweld reageren.


Eerdere berichten in dit archief: