Bron: RT, 3 maart 2022 * ~~~

Russische functionarissen waarschuwen al lang voor de nabijheid van de grenzen van het door de VS geleide militaire blok

[*] RT.COM wordt in Nederland geblokkeerd – Het Ministerie van Waarheid wil geen dialoog en geen andere ‘waarheid’]

De NAVO en Rusland zouden rechtstreeks tegenover elkaar kunnen komen te staan in een regelrechte confrontatie, heeft een van de hoogste functionarissen van het land gewaarschuwd, te midden van een groeiende impasse met de VS en zijn bondgenoten in Europa over de militaire aanval van Moskou tegen Oekraïne.

In een toespraak op de TV-zender Rossiya-24 op woensdag heeft vice-minister van Buitenlandse Zaken Alexander Grushko zijn visie uiteengezet over de dreiging van een rechtstreeks conflict met het militaire blok van 30 staten.

“Er zijn ongetwijfeld risico’s. En natuurlijk maken we ons grote zorgen over een programma voor wapenleveranties [aan Oekraïne],” legde hij uit. “Alles in deze situatie is zeer gevaarlijk.”

Volgens Grushko “zijn er geen garanties dat er geen incidenten zullen plaatsvinden,” en er zijn geen garanties dat ze “niet ook zullen escaleren in een absoluut onnodige richting.”

Maar als Moskou “de NAVO hoort zeggen dat ze geen plannen of bedoelingen hebben, of op zijn minst een soort vertoon van rationaliteit, dan toont dat aan dat er tenminste nog enig gezond verstand in hun acties zit,” zei hij.

De opmerkingen van de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken komen op een moment dat de Russische strijdkrachten een offensief tegen Oekraïne beginnen nadat president Vladimir Poetin afgelopen donderdag het bevel tot de invasie heeft gegeven. Het offensief volgde op oproepen van de leiders van de onlangs erkende afgescheiden Volksrepublieken Donetsk en Lugansk om hen te helpen bij wat zij beschouwden als een sterke toename van “agressie” vanuit Kiev. Poetin benadrukte dat het offensief tot doel heeft het land te “demilitariseren” en “denazificeren”.

In de nasleep van de invasie hebben leden van het door de VS geleide militaire blok aangekondigd dat ze “hun politieke en praktische steun aan Oekraïne opvoeren”, waarbij ze opmerken dat “duizenden antitankwapens, honderden luchtverdedigingsraketten en duizenden handvuurwapens en munitievoorraden worden gestuurd naar” de Oost-Europese natie.

Moskou heeft reeds lang zijn bezorgdheid geuit over de uitbreiding van de NAVO naar zijn grenzen en heeft getracht veiligheidsgaranties te verkrijgen, waarbij het ook de huidige leden heeft opgeroepen af te zien van militaire activiteiten op het grondgebied van Oekraïne, en tegemoet te komen aan de andere voorstellen.

Topfoto: Moskou waarschuwt voor NAVO-Rusland confrontatie | FILE PHOTO. © Getty Images / Joe Giddens

[*] RT.COM wordt in Nederland geblokkeerd – Het Ministerie van Waarheid wil geen dialoog en geen andere ‘waarheid’]


Eerdere berichten in dit archief:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *